Συνεντεύξεις » Θωμάς Μέλλος: «Θεραπεία με τη μικρότερη χειρουργική παρέμβαση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ LARISSANET

Θωμάς Μέλλος: «Θεραπεία με τη μικρότερη χειρουργική παρέμβαση»

Θωμάς Μέλλος: «Θεραπεία με τη μικρότερη χειρουργική παρέμβαση»

O Θωμάς Μέλλος είναι ορθοπαιδικός χειρούργος και ειδικός αθλητίατρος

Το 80% των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης μπορεί να θεραπευτεί με ενέσεις, χωρίς χειρουργείο» τονίζει ο Θ. Μέλλος

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Μία από τις βεβαιότητες με τις οποίες προσέρχεται ο ασθενής σε ένα ορθοπαιδικό ιατρείο, αντιμετωπίζοντας κάποιο μυοσκελετικό ή σπονδυλικό πρόβλημα, είναι πως αργά ή γρήγορα θα απαιτηθεί να περάσει από το χειρουργείο… Αυτή την γενικευμένη πεποίθηση ανατρέπει ο Λαρισαίος γιατρός Θωμάς Μέλλος, ορθοπαιδικός χειρούργος και ειδικός αθλητίατρος, στη συζήτηση που έχει με τη larissanet.

Ο κ. Μέλλος έχοντας ειδικευτεί σε Πανεπιστήμια χωρών του Εξωτερικού, όπως Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και ΗΠΑ υπογραμμίζει: «Πιστεύω ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός και απαιτεί εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση.

Για να μπορέσω να τον βοηθήσω χρησιμοποιώ από κλασικές θεραπείες, υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέχρι και εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας.

Στόχος μου είναι να θεραπεύσω με την ελάχιστα επεμβατικότερη μέθοδο για να συνεισφέρω και εγώ σε μια ανώδυνη υγιή καθημερινή κίνηση».

Σ’ αυτό το σημείο ο Λαρισαίος γιατρός αναφέρεται στην απόφαση που έλαβε να ακολουθήσει την συγκεκριμένη ειδικότητα της ιατρικής: «Ήθελα από μικρός να γίνω γιατρός γιατί μου άρεσε οτιδήποτε είχε σχέση με τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Επέλεξα την ειδικότητα του ορθοπαιδικού χειρουργού λόγω της αθλητικής μου ενασχόλησης, καθώς υπήρξα πρωταθλητής του Judo».

Μεγάλο μέρος της συζήτησης με τον κ. Μέλλο αφορά στην ειδική χρήση της νέας τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας πως «το 70% των προβλημάτων στις αρθρώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί αρθροσκοπικά».

Αναλυτικά, ο ορθοπαιδικός δηλώνει: «Πάντα ήμουνα υπέρμαχος και πρωτοπόρος στη χρήση της νέας τεχνολογίας. Πλέον έχω τη δυνατότητα μέσω της αρθροσκοπικής και της ενδοσκοπικής χειρουργικής να μπορώ να επέμβω σε οποιαδήποτε άρθρωση (συμπεριλαμβανομένου και της σπονδυλικής στήλης) μέσα από δύο οπές. Τα οφέλη για τους ασθενείς είναι πολλαπλά γιατί ο χρόνος αποκατάστασης είναι ελάχιστος με τη μικρότερη δυνατή χειρουργική παρέμβαση. Οι τεχνικές που χρησιμοποιώ στη χειρουργική και συντηρητική αποκατάσταση των αθλητικών τραυματισμών επιτυγχάνουν ταχύτατη αποκατάσταση γεγονός που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του αθλητού».

«Γρήγορη αντιμετώπιση – Εξατομικευμένη θεραπεία»

Στη συνέχεια ο κ. Μέλλος προσθέτει: «Τα κλειδιά στην αποκατάσταση ενός μυοσκελετικού  τραυματισμού είναι η γρήγορη αντιμετώπιση και η εξατομικευμένη θεραπεία. Οι μέθοδοι θεραπείας που χρησιμοποιώ είναι πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα αλλά ευρέως διαδεδομένες στον δυτικό κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρω τη χρήση όζοντος, προλοθεραπείας, καθοδηγούμενες εγχύσεις με διαγνωστικό υπέρηχο ή ακτινοσκόπηση ή με αξονική τομογραφία σε όλες τις αρθρώσεις, στη σπονδυλική στήλη σε οξύ ή χρόνιο πόνο και σε οποιαδήποτε μυοτενόντια περιοχή, την ανάλυση βάδισης μέσω υπερσύγχρονων πελματογράφων, τις βιολογικές θεραπείες κ.α με εξαιρετικά άμεσα αποτελέσματα.

Εξειδικεύομαι στην αρθοσκοπική χειρουργική όλων των αρθρώσεων, γόνατος, ώμου, αγκώνος, ποδοκνημικής και ισχίου, με στόχο την άμεση κινητοποίηση και αποκατάσταση του ασθενούς.

Στις περιπτώσεις όπου η ολική αρθοπλαστική κρίνεται απαραίτητη χειρουργώ με πλοήγηση, μέθοδος με ελάχιστη αιμορραγία.

Αν και χειρουργός, προσπαθώ και εξαντλώ κάθε μέσο συντηρητικής θεραπείας προτού συνοδέψω τον ασθενή μου στο χειρουργείο.

Η εμπειρία μου, η επιμονή μου και η διαρκής αναζήτηση και εκπαίδευση για ότι νέο και αποτελεσματικό με καθιστούν εύστοχο και άμεσο στη θεραπεία μου».     

«Θεραπεία σπονδυλικών πόνων χωρίς χειρουργείο»

Ενδιαφέρουσα είναι η εξέλιξη σε ότι αφορά τη θεραπεία πόνων στη σπονδυλική στήλη, την οποία αναπτύσσει ο κ. Μέλλος μετά από ειδίκευση που ξεκίνησε στην Ινδία και ολοκλήρωσε στη Γερμανία: «Πολλοί πάσχουν από σπονδυλικούς πόνους, τους οποίους αντιμετωπίζουν είτε με φυσικοθεραπεία , είτε με χειρουργική επέμβαση.

Πλέον μπορούμε να επέμβουμε με εγχύσεις (ενέσεις) στη σπονδυλική στήλη, οι οποίες είναι καθοδηγούμενες από ακτινοσκοπικό μηχάνημα και κατευθύνονται στο πάσχων σημείο με ακρίβεια χιλιοστού».

Μάλιστα, ο ορθοπαιδικός τονίζει: «Είναι τεκμηριωμένο πως το 80% των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης θεραπεύονται με εγχύσεις και όχι με χειρουργείο».

Αθλητίατρος

Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης, ο κ. Μέλλος αναφέρεται στην απόκτηση της επιπρόσθετης ιδιότητας του αθλητιάτρου μετά από σχετική εξειδίκευση στη Γερμανία.

Χαρακτηριστικά, σημειώνει πως ως αθλητίατρος έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει θεραπευτικά έναν αθλητή μετά από έναν τραυματισμό, όπως και σε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της προπόνησης (π.χ. κόπωση κ.α.).

thomas-mellos-1Επιστημονική πορεία

Ο Θωμάς Μέλλος είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, ειδικεύθηκε στην Ορθοπαιδική χειρουργική και Τραυματιολογία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το 2000-2001 έκανε την μετεκπαίδευσή του (Fellowship) στη Πανεπιστημιακή Κλινική Sport Orthopaedie, Klinikum rechts der Isar του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου και εξειδικεύθηκε στην αρθροσκοπική χειρουργική και στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων.

Το 2001 έλαβε την επιπρόσθετη ιδιότητα του ειδικού αθλητίατρου.

Από τότε συνεχίζει να εκπαιδεύεται σε διάφορα κέντρα ανά τον κόσμο στην αρθροσκοπική χειρουργική, χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, αθλητικό τραύμα, αποκατάσταση και αθλητιατρική υποστήριξη του αθλητού και κάθε αθλούμενου.

Τμήμα της εκπαίδευσης του έχει σχέση με τη χρήση βιολογικών και άλλων εναλλακτικών θεραπειών.

Το 2006 ίδρυσε το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ασκληπιείο Θεραπευτήριο ΑΕ  από το οποίο αποχώρησε το 2013 λόγω φόρτου εργασίας

Το 2010 έλαβε την πιστοποίηση από την DEGUM (Deutsche Gesellschaft fuer Ultraschall in der Medizin) στη χρήση υπέρηχου για διάγνωση παθήσεων μαλακών μορίων.

Το 2011 έλαβε την πιστοποίηση από την DEGUM για χρήση υπερήχου στον έλεγχο συγγενούς εξαρθρήματος στο νεογνικού ισχίου κατά Graf από τον ίδιο το καθηγητή Graf.

To 2012 ολοκλήρωσε σειρά σεμιναρίων στο Αίντχοβεν της Ολλανδίας για τη χρήση εγχύσεων αυτόλογων αυξητικών παραγόντων, βλαστοκυττάρων και σκευασμάτων μεσοθεραπείας υπό καθοδήγηση με υπέρηχο στο αθλητικό τραύμα και στο χρόνιο σπονδυλικό πόνο.

To 2014 ολοκλήρωσε την μετεκπαίδευσή του στην αντιμετώπιση του χρόνιου μυοσκελετικού και σπονδυλικού πόνου στο κέντρο χρόνιου πόνου Daradia-Ινδία.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: