Αρχική » Συνεντεύξεις » Μανώλης Πανταζής: Η μαγειρική είναι πάθος…
ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ "ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ"

Μανώλης Πανταζής: Η μαγειρική είναι πάθος…

Μανώλης Πανταζής: Η μαγειρική είναι πάθος…

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Σε πνεύμα Χριστουγέννων. Ένα ωραίο εορταστικό τραπέζι, σε έναν χώρο που σέβεται πρωτίστως τους ιδιοκτήτες του και μετά όλους όσους το επισκεφτούν, φτιαγμένο με φαντασία, εξαιρετικές πρώτες ύλες και πολύ αγάπη…  Αν αυτό είναι ένα από τα ιδανικά σκηνικά για την απόλαυση ξεχωριστών στιγμών, κατά τη διάρκεια των γιορτών, τότε στο εστιατόριο «Να με Θυμάσαι», μπορεί να στηθεί, ικανοποιώντας ακόμα και τα πιο ιδιαίτερα γούστα. Με τις σκέψεις αυτές, βρίσκομαι στον πανέμορφο αυτό χώρο, για να μιλήσω με τον Μανώλη Πανταζή, τον σεφ, και όχι μόνο, του μαγαζιού, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει καταφέρει να ανοίξει διαφορετικές γαστρονομικές πορείες στην πόλη. Κάθεται απέναντί μου, με το χαμόγελο στα χείλη και κάπως έτσι ξεκινάμε…

Χαμογελάς πάντα;

Προσπαθώ. Ειδικά όταν είμαι εκτός κουζίνας. Εντός όλα αλλάζουν

Δηλαδή;

Μέσα στον χώρο της δουλειάς μου γίνομαι άλλος άνθρωπος. Μόλις φορέσω την ποδιά μου, μεταμορφώνομαι.

Τι είναι η μαγειρική;

Πάθος.

Ποιο το απαραίτητο προσόν για να είναι κάποιος μάγειρας;

Η γνώση. Και η υπομονή. Η μετριοπάθεια, η ψυχραιμία… Και να γουστάρεις πολύ αυτό που προσπαθείς να δημιουργήσεις…

Εσύ; Το παθαίνεις αυτό;

Ξέρεις, έχω στο μυαλό μου μέχρι που μπορεί να φτάσει η γεύση. Ποια όρια να αγγίξει. Το πιάτο το γεύομαι πριν βγει…

Το δικό σου αγαπημένο φαγητό;

Χα! Τα γεμιστά; Οι τηγανιτές πατάτες σίγουρα! Μ’ αρέσει πολύ η ελληνική κουζίνα. Έχει εξαιρετικές πρώτες ύλες. Είναι γευστική και πολύ δημιουργική!

manolis-pantazis-2

Ο Μανώλης ξεκινάει την διαδρομή του στις κουζίνες το 1997. Από την πρώτη του επαφή στην «Οδό Βενιζέλου» φεύγει για το Βέλγιο όπου δουλεύει και διδάσκεται σε πολύ γνωστό εστιατόριο της Λιέγης. Γυρίζει στη Ρόδο όπου και εργάζεται για πολύ καιρό στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού. Επιστρέφει στη Λάρισα, στο ξεκίνημα του Imperial. Και μετά στον χώρο που έστησαν μαζί με την γυναίκα του Χριστίνα και τον πεθερό του Άγγελο Πετρουλάκη. «Χρωστάω πολλά σ’ αυτόν τον χώρο…», μου λέει. «Εδώ μέσα δημιούργησα και δημιουργώ πραγματικά…»

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι μάγειρας;

Πολύ. Άλλωστε ο μάγειρας δίνει κάθε μέρα εξετάσεις.

Πειραματίζεσαι στην κουζίνα;

Ναι, πολύ. Και χαίρομαι ιδιαιτέρως όταν μου το ζητάει ο πελάτης

Ποιο το πιο βασικό πράγμα μέσα στην κουζίνα;

Η επιλογή των κορυφαίων υλικών. Καμιά έκπτωση σ’ αυτό!

Κρέας ή ψάρι;

Ψάρι. Το αγαπημένο μου. Μου δίνει απεριόριστη έμπνευση

Αγαπημένο σου υλικό;

Το ελαιόλαδο από την Κορώνη

Τι θα έφτιαχνες σε μια τετραμελή οικογένεια που θα ερχόταν για φαγητό και τι σε ένα ερωτευμένο ζευγαράκι, αν σου έλεγαν να τους ετοιμάσεις κάτι εσύ;

Τελείως διαφορετικά πράγματα. Στο ζευγαράκι ένα φιλέτο ίσως με μια σάλτσα από κόκκινο κρασί και μια νότα βατόμουρο. Στην οικογένεια ένα ριζότο, ένα κότσι μαγειρεμένο στα υγρά του ή κάποιο σνίτσελ…

Τι είναι τελικά ο μάγειρας;

Ένας δημιουργός είναι. Τα δάχτυλά του είναι η προέκταση του μυαλού και της ψυχής του…

Τι θα φάμε τα Χριστούγεννα στο «Να με Θυμάσαι»;

Πολλά, όμορφα και ιδιαίτερα πιάτα. Μαύρο χοίρο στη γάστρα, σιγομαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί με ντομάτα και γλυκάνισο. Φιλέτο μοσχάρι με ψητό μανιτάρι και αχλάδι γλασέ. Χοιρινό μενταγιόν με δαμάσκηνα. Κότσι αρνίσιο με δενδρολίβανο και θυμάρι και ριζότο με σαφράν, κεφαλογραβιέρα και ψητή πιπεριά Φλωρίνης. Φυσικά την παραδοσιακή γαλοπούλα με μια υπέροχη γέμιση και τηγανιά με ξύσμα από πορτοκάλι.

Και τ’ όνειρό σου;

Να ταυτιστεί το «Να με Θυμάσαι» με την ορθοφαγία και να αποτελεί σημείο αναφοράς και μετά από είκοσι ή τριάντα χρόνια…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Επιστροφή επάνω