Συνεντεύξεις » «Οι μηχανικοί έστειλαν πολιτικό μήνυμα…»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΚΜ ΣΤΗ LARISSANET

«Οι μηχανικοί έστειλαν πολιτικό μήνυμα…»

«Οι μηχανικοί έστειλαν πολιτικό μήνυμα…»

Μιλάει στη larissanet o Νίκος Παπαγεωργίου, επικεφαλής ΔΚΜ στο ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας

Ο Νίκος Παπαγεωργίου μετά τη μεγάλη νίκη στις εκλογές του ΤΕΕ: « Το ΤΕΕ να ξαναγίνει το σπίτι του Μηχανικού»

Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου

Λίγα εικοσιτετράωρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες των μηχανικών, ο θριαμβευτής των εκλογών Νίκος Παπαγεωργίου, μιλάει στη Larissanet για το κλειδί της επιτυχίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τις προοπτικές και τις λύσεις που θα πρέπει να βρεθούν, ώστε να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα και δίνει το προσωπικό του στίγμα για το μέλλον.

Κύριε Παπαγεωργίου, τα πρόσφατα αποτελέσματα στις εκλογές των μηχανικών κατέδειξαν μια αύξηση των ποσοστών της παράταξής σας (ΔΚΜ) καθώς επίσης και μια αύξηση στη συμμετοχή των μελών του ΤΕΕ που προσήλθε στις κάλπες. Ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν στα δύο συγκεκριμένα αποτελέσματα;

Όσον αφορά την αύξηση κατά 10% σε συμμετοχή στους συναδέλφους που προσήλθαν στις κάλπες, θεωρώ ότι κύριο ρόλο έπαιξαν από τη μία η βαθιά κρίση η οποία έχει χτυπήσει τον κλάδο μας και από την άλλη το μήνυμα των περισσότερων παρατάξεων, όπου καλούσαμε τους συναδέλφους να προσέλθουν στις κάλπες, ώστε να δυναμώσει η φωνή του ΤΕΕ και επομένως και κάθε μηχανικού.

Η αύξηση των ποσοστών της παράταξης μας στο 53,4% – η οποία μας έδωσε και την αυτοδυναμία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στο Τμήμα μας – έχει κύριο παράγοντα την δυναμική κινητοποίηση των άξιων συναδέλφων της παράταξής μας, το μεγάλο ποσοστό ανανέωσης στα ψηφοδέλτιά μας και στις τρεις πόλεις, αλλά και το ρεαλιστικό μας πλάνο δράσης για την επόμενη τριετία. Ένα πλάνο δράσης που θεωρώ πως έδωσε ελπίδα σε κάθε μηχανικό και μια φωνή αντίδρασης στην ισχύουσα πολιτική κατάσταση. Και φυσικά η πολύ καλή οργάνωση του προεκλογικού αγώνα από τον Πρόεδρο της ΔΚΜ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, κ. Παληό Χρήστο ο οποίος εκλέγεται στην Κεντρική Αντιπροσωπεία πρώτος ανάμεσα από όλα τα Περιφερειακά Τμήματα.

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην χώρα δύσκολα θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης. Για να γίνει αυτό απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια και εθνικό όραμα σε βάθος δεκαετιών. Όταν όμως το κάνει, θα είναι με ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης”

Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών στέλνει και πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση;

Θεωρώ αυτονόητο πως οι εκλογές αυτές έχουν και πολιτικό μήνυμα. Μετά από 7 χρόνια κρίσης η ανάπτυξη, το μόνο αντίδοτο στην κρίση, ακόμη είναι ανύπαρκτη. Με παγωμένα Δημόσια Έργα λόγω του νέου νόμου, με Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με μηδαμινά κονδύλια για τα Δημόσια Έργα, με Αναπτυξιακό νόμο με εγγεγραμμένα 0€ στον προϋπολογισμό του 2016, με παγωμένο το πρόγραμμα “Εξοικονομώ Κατ’οίκον”, με άδικες και υπέρμετρες ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις, εκτιμώ πως η κυβέρνηση πήρε ισχυρότατο μήνυμα από τους μηχανικούς.

Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μηχανικοί και ποιες οι δικές σας προτεραιότητες;

Τα προβλήματα των μηχανικών δυστυχώς είναι πολλά. Ανεργία, Ασφαλιστικό, Φορολογικό αλλά και θέματα καθημερινότητας λόγω της δαιδαλώδους νομοθεσίας και των διαφορετικών ερμηνειών νόμων από κάθε υπηρεσία, συνθέτουν ένα δύσκολο εργασιακό τοπίο.

Οι δικές μας προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες και τις έχουμε καταγράψει στις θέσεις που παρουσιάσαμε πριν τις εκλογές. Χωρίς να τις αναφέρω με σειρά προτεραιότητας αυτές είναι: η διεκδικητική και δίκαιη εκπροσώπησή του κλάδου, όπου χρειάζεται, η εύρρυθμη λειτουργία του Τμήματος και στις τρεις πόλεις, ώστε το ΤΕΕ να ξαναγίνει το σπίτι του Μηχανικού, τα Ενεργειακά, οι Άνεργοι Μηχανικοί, τα επαγγελματικά δικαιώματα, το άνοιγμα του ΤΕΕ στην κοινωνία, το σύστημα παραγωγής Δημόσιων και ίδιωτικών Έργων, το ασφαλιστικό μας Ταμείο, οι Νέοι Μηχανικοί.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η τόνωση της απασχόλησης, οι εναλλακτικές προοπτικές μέσω του ανοίγματος του κλάδου σε νέες τεχνολογίες και προκλήσεις και η διεκδικητική και δίκαιη εκπροσώπησή του όπου χρειάζεται”.

Μετά από εφτά χρόνια κρίσης στη χώρα ποιο είναι το μέλλον του κλάδου και τι πρέπει  να γίνει για να αναστραφεί η κατάσταση;

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην χώρα δύσκολα θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης. Για να γίνει αυτό απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια και εθνικό όραμα σε βάθος δεκαετιών. Όταν όμως το κάνει, θα είναι με ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Η παγκόσμια τάση, δείχνει μία μετατόπιση από το κλασσικό μοντέλο οικοδομικής δραστηριότητας, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και πρακτικές, αλλά και στον τομέα της εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας. Το μέλλον του κλάδου θα είναι ευοίωνο όταν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να έχουμε τις πολυπόθητες επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη. Αρχικά πρέπει να αρθούν τα capital control και η πολιτική αστάθεια από την καθημερινότητά μας. Κατόπιν, μεταρρυθμίσεις όπως η άμεση λειτουργία της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων, η άμεση θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου χρήσεων γης, η θεσμοθέτησης Τράπεζας γης, κίνητρα για αγορά ακινήτων, η άμεση εφαρμογή του Διεθνούς Πρωτοκόλλου Χρηματοδότησης Ενεργειακών Έργων θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη.

Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει με τη λήξη της θητεία σας;

Προσωπικά δεν θα ήθελα τίποτα λιγότερο από όσα έχουμε δεσμευτεί με τις θέσεις μας. Σίγουρα όμως σε τοπικό επίπεδο το μεγάλο στοίχημα είναι η τόνωση της απασχόλησης, οι εναλλακτικές προοπτικές μέσω του ανοίγματος του κλάδου σε νέες τεχνολογίες και προκλήσεις και η διεκδικητική και δίκαιη εκπροσώπησή του όπου χρειάζεται.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: