Αρχική » Κόσμος » Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

Πέρασε ο κίνδυνος τσουνάμι στις περιοχές της Ιαπωνίας μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

Δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για υλικές ζημιές ή θύματα, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στις, εκτός λειτουργίας, πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα και το Μιγιάγκι, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Η Μετεωρολογική και Σεισμολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο σεισμικά κύματα ύψους τριών μέτρων να πλήξουν κατά τόπους τις βόρειες ακτές της χώρας. Τσουνάμι ύψους 60 εκατοστών καταγράφηκε στο Ιγουάκι, σε απόσταση 67 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε ένα πρώτο, μικρό τσουνάμι, όμως υπάρχει κίνδυνος τα επόμενα κύματα να είναι πολύ πιο ισχυρά, σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία.

Στο Ιγουάκι επίσης εκδηλώθηκε φωτιά που κατασβέστηκε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Οι θαλάσσιες και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην ανατολική Ιαπωνία διακόπηκαν. Τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν πλοία να απομακρύνονται από τα λιμάνια της Φουκουσίμα.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 5.59 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα (22.59 το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους 7,3 βαθμών, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η αρχική μέτρηση της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS ήταν 7,3 βαθμοί, αλλά εν συνεχεία το μέγεθος υποβαθμίστηκε σε 6,9 βαθμούς.

Ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών στην ίδια περιοχή.

Ο σεισμός των 9 βαθμών που χτύπησε την Φουκουσίμα την 11η Μαρτίου του 2011 ήταν ο ισχυρότερος στην ιστορία της Ιαπωνίας και προκάλεσε τον μεγαλύτερο πυρηνικό εφιάλτη παγκοσμίως μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των ανατολικών ακτών για τις οποίες εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έχουν κλείσει μετά την καταστροφή στον αντιδραστήρα Νταϊτσί της Tepco στην Φουκουσίμα. Μόνο δύο αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία στην Ιαπωνία, αμφότερες στα βορειοδυτικά της χώρας. Ακόμη και όταν είναι ανενεργές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν σε λειτουργία σύστημα ψύξης για να κρατήσουν χαμηλά τη θερμοκρασία των πυρηνικών καυσίμων.

ΠΗΓΗ: in.gr

Επιστροφή επάνω