Αρχική » Ελλάδα » Ποινικές διώξεις σε 11 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ

Ποινικές διώξεις σε 11 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ

Ποινικές διώξεις σε 11 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σε δυο υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Η πρώτη υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και αφορά χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ, αναπτυξιακών δράσεων της αμερικανικής ΜΚΟ, με την επωνυμία «German Marshall Fund» .

Το ποσό δόθηκε την περίοδο 2004-2006 μέσω χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής , που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας προέκυψε ότι η Οργάνωση χρηματοδοτήθηκε με βάση διάταξη που αφορούσε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω έκτακτων γεγονότων όπως θεομηνιών, πολεμικών ή πολιτικών γεγονότων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, τα χρήματα καταβλήθηκαν αλλά ποτέ δεν έγινε έλεγχος αν διατέθηκαν για τους σκοπούς που εγκρίθηκαν.

Έτσι ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου. Η ποινική δίωξη στρέφεται σε βάρος 11 υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Επιστροφή επάνω