Αρχική » Συνεντεύξεις » Salvador: Ο γραφίστας είναι δημιουργός…
"ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑΣ, ΝΑ ΜΕΛΕΤΑΣ, ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ..."

Salvador: Ο γραφίστας είναι δημιουργός…

Salvador: Ο γραφίστας είναι δημιουργός…

Ο πιο παλιός εν ενεργεία γραφίστας της Λάρισας διηγείται τη διαδρομή του

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Τέλη δεκαετίας 1980. Ένα νεαρό, τότε, παιδί, ετοιμάζεται να ζήσει το όνειρό του: θέλει να γίνει ζωγράφος και αποφασίζει να δώσει εξετάσεις στην Σχολή Καλών Τεχνών. Αντί για τη Σχολή Καλών Τεχνών όμως γίνεται γραφίστας. Ο Κώστας Μπετχαβές και ο Γιάννης Τζίκας πιστεύουν σ’ αυτόν, και το 1987 ξεκινάει μια πορεία που τον οδηγεί σήμερα στο να μπορεί να δηλώσει «είμαι ο πιο παλιός, εν ενεργεία,  γραφίστας στη Θεσσαλία». Γραφίστας, χωρίς να έχει πάψει ποτέ να ζωγραφίζει, έστω κι αν δεν πήγε ποτέ του στη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και ποιητής. Πως συνδέονται όλα αυτά; Ο Salvador, Σωτήρης Γεροκώστας για τους πολλούς επαγγελματίες που περνάνε καθημερινά από το γραφείο του, μου ανοίγει την καρδιά του, απόγευμα Δευτέρας, στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, έναν χώρο πλημμυρισμένο από τέχνη. Από την δική του τέχνη.

Πιάνουμε το νήμα της πορείας του από την αρχή, βουτώντας στο παρελθόν. «Από το 1987 έως το 1992 δεν υπήρχαν υπολογιστές. Ο γραφίστας έπρεπε να μπορεί να σχεδιάζει. Έπρεπε να είσαι ζωγράφος. Σκέψου πως όταν πήγα στην εφορία για να κάνω έναρξη επαγγέλματος δεν υπήρχε το επάγγελμα! Το 1993 ήταν ο Σουφλιάς αυτός που ίδρυσε τμήμα Γραφικών σχεδίων στο ΤΕΙ και έτσι μπορούσαν από κει και πέρα όσοι ήθελαν να δηλώσουν γραφίστες… Το 1990 ανοίγω το δικό μου γραφείο και το 1998 μέχρι το 2006 δημιουργούμε με την Εύη Ναούμ τη “Naum-Salvador”. Η απόλυτη επιτυχία στον χώρο της διαφήμισης στη Λάρισα… Ο καιρός περνάει και σήμερα, μετά από πολλά σκαμπανευάσματα συνεργάζομαι με τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο των τροφίμων. Τους σχεδιάζω τις συσκευασίες για τις εξαγωγές τους…».

salvador_005

«Η τέχνη με οδήγησε στην γραφιστική. Η ανάγκη της δημιουργίας. Εγώ ζωγράφος ήθελα να γίνω. Ο γραφίστας όμως είναι δημιουργός. Είναι αυτή η διαδικασία της γέννησης που σε απογειώνει. Η διαδικασία αυτή που σε κάνει «Θεό». Στον χώρο αυτό πρέπει συνεχώς να αναζητάς, να μελετάς, να ψάχνεις σε βάθος…»

Μου αραδιάζει μια σειρά ονομάτων, πασίγνωστων στην Ελλάδα, με κεφάλαιο αναγνωρισιμότητας και στο εξωτερικό: Ελληνικά Πετρέλαια, Υφαντής, Καραμολέγκος, Κατσέλης, Νούσιας, αλλά και τις περισσότερες τοπικές εταιρείες όλων των επαγγελματικών χώρων. Σχεδιάζει ακατάπαυστα, όπως ακριβώς ζωγραφίζει και γράφει ποίηση. Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός γραφίστας, τον ρωτάω.

«Πρώτα απ’ όλα να αγαπάει την τέχνη. Να είναι δημιουργός. Μετά να μελετά συνέχεια. Να μελετά τα πάντα. Και τρίτον, να μάθει να πουλάει το εαυτό του…».

Πες μου για την τέχνη και πως συνδέεται με τη γραφιστική…

Η τέχνη με οδήγησε στην γραφιστική. Η ανάγκη της δημιουργίας. Εγώ ζωγράφος ήθελα να γίνω. Ο γραφίστας όμως είναι δημιουργός. Είναι αυτή η διαδικασία της γέννησης που σε απογειώνει. Η διαδικασία αυτή που σε κάνει «Θεό». Στον χώρο αυτό πρέπει συνεχώς να αναζητάς, να μελετάς, να ψάχνεις σε βάθος.

Αυτό είναι ένα γενικό μοτίβο, όπως αντιλαμβάνομαι. Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες σήμερα;

Είναι η τεχνολογία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που έδωσαν το δικαίωμα και τη δυνατότητα σε πολλούς να αποκαλούνται «γραφίστες». Δυστυχώς όμως κυριαρχεί στην αγορά –και στο επάγγελμά μας- το «c(l)opy write». Αυτό είναι και το μοιραίο λάθος που κάνουν οι πολλοί, γι’ αυτό και μας έχουν κατακλύσει οι ίδιες εικόνες. Αυτό που σε οδηγεί πάντα είναι το πρωτογενές όμως και ποτέ το ανακυκλώσιμο…

Τι αντιμετωπίζεται σήμερα στον κλάδο σας;

Τις δυσκολίες που ζουν όλοι στα επαγγέλματά τους. Την τελευταία δεκαετία είχαμε μια έκρηξη στην αγορά, λόγω των εξαγωγών που ξεκίνησαν οι μεγάλες εταιρείες και αυτό οδήγησε σε μια αντίστοιχη έκρηξη στη γραφιστική τέχνη. Αυτή την εποχή όμως βιώνουμε την πιο παράξενη εποχή για τους γραφίστες…

Τι θα ήθελες εσύ προσωπικά;

Θέλω πάντα αυτό που είναι αληθινό… Θα ήθελα και έναν πελάτη που να με αφήσει ελεύθερο εντελώς να σχεδιάσω το προϊόν του και το οποίο, στη συνέχεια, να κατακτήσει την αγορά… Θα ήθελα επίσης να εκθέσω στο εξωτερικό, στο Παρίσι…

Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον;

Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος αλλά δεν πιστεύω πλέον ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σ’ αυτή τη χώρα…

Σηκώνεται και με φωνάζει για να μου δείξει τις τελευταίες του δημιουργίες. 4.500 πίνακες και 7.000 περίπου ποιήματα περιμένουν την έκλαμψη του καλλιτέχνη για να εκτεθούν στα μάτια του κοινού. Και από την άλλη, καθημερινά σχέδια για τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας.

Είσαι ευτυχισμένος;

Ναι είμαι. Είμαι γιατί δημιουργώ. Γιατί εκφράζομαι…

Πιάνουμε την κουβέντα. Μιλάμε για πολλούς και για πολλά από αυτά που δεν γράφονται. Κρατάω μόνο τα γραμμένα. Σαν αυτά που γράφει μόνος του για να εκφράσει όλα τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν τον εσωτερικό του κόσμο:

Στο μικρό, στο απέραντο σκοτάδι/εκείνο που η νύχτα/σταγόνα σταγόνα ποτίζει το μυαλό σου/μπορείς να σταθείς όρθιος.

Για εκείνα που θα έρθουν, να πετάξεις/για εκείνα που χάθηκαν, να χαθείς/ μα, αν το θες, στα αλήθεια θα ξαναγεννηθείς/ μέσα από εκείνα που οι άλλοι τα λένε λάθη/ μα εσύ τα βάπτισες ζωή με το όνομά σου…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Επιστροφή επάνω