Λάρισα » Πανεπιστημονική Μηχανικών για τις εκλογές ΤΕΕ

Πανεπιστημονική Μηχανικών για τις εκλογές ΤΕΕ

Πανεπιστημονική Μηχανικών για τις εκλογές ΤΕΕ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα στελέχη της παράταξης Πανεπιστημονική Μηχανικών Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας ενόψει των εκλογών στο ΤΕΕ την Κυριακή.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν τα εξής:

«Δεκαετίες τώρα, έχουν παρελάσει από μπροστά μας πολλές κυβερνήσεις, όλων των «αποχρώσεων»: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Και μαζί τους, άλλες τόσες διοικήσεις του ΤΕΕ,

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΗΜΕΡΑ!

·       Από το 1993 μέχρι σήμερα, πληρώνουμε τετραπλάσιες εισφορές σε ένα Ταμείο που «υπόσχεται» λιγότερο από το μισό της σύνταξης που υπολόγιζε κάποιος να πάρει.

·       Η φοροληστεία μαζί με τις εισφορές, σπρώχνει βίαια έξω από το επάγγελμα τους αυτοαπασχολούμενους, με την απειλή της κατάσχεσης πάνω από το κεφάλι τους.

·       Οι εργασιακές σχέσεις θυμίζουν «γαλέρα» πολύ πριν έρθει η κρίση, η δουλειά με μπλοκάκι χωρίς δικαιώματα γίνεται όλο και περισσότερο καθεστώς και – σήμερα πλέον – η εργοδοσία αποθρασυμένη επιβάλλει ακόμα και ατομικές συμβάσεις με βάση ξένο δίκαιο.

·       Με τις αλλαγές στη νομοθεσία για τα έργα και τις μελέτες, μέσω της κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών  όλη η δουλειά συγκεντρώνεται στα χέρια μιας χούφτας μεγάλων ομίλων.

·       Στο ίδιο αποτέλεσμα συντείνει και η εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ για την πιστοποίηση και την αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος. Το δίπλωμά «εξασφαλίζει» απλά το εισιτήριο για ένα ατέλειωτο «γαϊτανάκι» εξετάσεων και πιστοποιήσεων, μέσω του οποίου λίγοι και «εκλεκτοί» θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα.

·       Χιλιάδες νέοι συνάδελφοι είναι άνεργοι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή ξενιτεύονται αναγκαστικά για να επιβιώσουν.
Οι πρωτοστάτες και υπερασπιστές αυτής της πολιτικής «ΔΚΜ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ» καθώς και οι δήθεν ανεξάρτητοι «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΣΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ», είναι ένας πολύχρωμος θίασος παρατάξεων που υπόσχεται ξανά να ασχοληθεί με τα προβλήματά. Όμως γνωρίζουμε καλά πως η ξαναζεσταμένη σούπα των καθεστωτικών παρατάξεων του ΤΕΕ δεν αλλάζει χαρακτήρα αν αλλάξουν ορισμένοι τίτλοι ή αν προστεθούν μερικά νέα πρόσωπα. Παραμένει «τοξική» για τα δικαιώματά των εργαζόμενων μηχανικών. Ανεξάρτητα απ’ το όνομα που άλλωστε το αλλάζουν σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι δυνάμεις αυτές στήριξαν και στηρίζουν την αστική πολιτική  συγκυβερνώντας μέσα στο ΤΕΕ δεκαετίες τώρα. Ο ποικιλόχρωμος χώρος των πρώην εξαπτέρυγων του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε ΑΡΑΓΕΣ, #block-ΤΕΕ κλπ) ενίσχυσε για χρόνια τις αυταπάτες και τις προσδοκίες φιλολαϊκής λύσης απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις που στήριζαν την κυβέρνηση Τσίπρα στις υποτιθέμενες «σκληρές διαπραγματεύσεις» με την Τρόικα.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ – ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Τ.Ε.Ε ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!

Μαζί κυβέρνηση ΝΔ και ηγεσία του ΤΕΕ «ψήφισαν» τον Ν.3518/06 που μας «φόρτωσε» με υπέρογκες εισφορές και έφερε την ανταποδοτικότητα στο Ταμείο.

Μαζί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΤΕΕ έβαλαν το ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής και τα αποθεματικά του σε ομόλογα στην Τράπεζα της Ελλάδας άτοκα.

Μαζί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΤΕΕ «έσπρωξαν» πάνω από 400 εκ. € στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank, ανεβάζοντας σε πάνω από 800 εκ. € τη συνολική «επένδυση» (τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία της δεν είναι ούτε το ένα δέκατο).

Ο Πρόεδρος και η Κεντρική Διοικούσα του ΤΕΕ συνέχιζαν τον διάλογο με την κυβέρνηση για τον αντιασφαλιστικό νόμο του Κατρούγκαλου, ενώ είχαν δεσμευθεί να αποχωρήσουν ύστερα από σχετική απόφαση της Αντιπροσωπείας μετά από πρόταση της «Πανεπιστημονικής». Η άσφαιρη κινητοποίηση της ηγεσίας του Περιφερειακού ΤΕΕ δεν ζητούσε την απόσυρση, αλλά τη «βελτίωση» του νόμου λαιμητόμου.

 

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ!

Οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις δεν αφορούν μόνο τον κλάδο μας. Σ’ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν την αρχή της ανταποδοτικότητας στο ασφαλιστικό που φορτώνει όλα τα βάρη της εργοδοσίας και του κράτους στις πλάτες των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων επειδή το κεφάλαιο απαιτεί φθηνή εργατική δύναμη για να ανακάμψουν τα κέρδη του. Γι’ αυτό και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις βάδισαν στον ίδιο δρόμο της σφαγής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της κλοπής των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ (με τα κουρέματα, το PSI και της ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας Αττικής). Όλες οι κρατικές ρυθμίσεις διευκολύνουν τους ομίλους για να συγκεντρώσουν το σύνολο έργων και μελετών.

Ο πραγματικός αντίπαλός μας έχει ονοματεπώνυμο και τον υπηρετεί ο πολύχρωμος θίασος των παρατάξεων των άλλων δυνάμεων.  Είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το κεφάλαιο και η εξουσία του, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που το στηρίζουν. Είναι η εγχώρια άρχουσα τάξη (ΣΕΒ, ΣΤΕΑΤ κλπ), η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΔΥΑ ΤΗΣ «ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Οι νέες κυβερνητικές υποσχέσεις ότι η επερχόμενη ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων θα μεταφρασθεί σε ευημερία για όλους μας, είναι καθαρή εξαπάτηση.

Ανάπτυξη είχαμε μια δεκαετία ολόκληρη πριν την κρίση. Όρος για αυτή την «ανάπτυξη» ήταν η συμπίεση εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Ο δρόμος αυτός πάντα είχε τον ίδιο κερδισμένο – το μεγάλο κεφάλαιο – και τον ίδιο χαμένο, το λαό και τους εργαζόμενους.

Όλες οι αστικές δυνάμεις μιλούν πλέον μόνο για «ευκαιρίες» και έχουν ξεχάσει τη λέξη δικαιώματα.

Για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου η κυβέρνηση μεθοδεύει το επόμενο διάστημα «υποκατώτατους» μισθούς και κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου.

Οι προτάσεις του ΤΕΕ για «ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία» και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αφορούν επίσης τη στήριξη των μεγάλων ομίλων.

Οι νέες ρυθμίσεις για τον «Χωροταξικό Σχεδιασμό» που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα Μητρώα των Τεχνικών Έργων, θα αποκλείσουν ουσιαστικά τμήμα των αυτοαπασχολούμενων απ’ την «αγορά εργασίας».

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ»…

…ίσα-ίσα, αυτός είναι ο δρόμος που οδήγησε από το κακό στο χειρότερο! Ενίσχυσε τις αυταπάτες ότι τάχα θα μας σώσει κάποια «αριστερή κυβέρνηση» χωρίς σύγκρουση με την άρχουσα τάξη και την ΕΕ.

 

Πάρε θέση για την οργάνωση της αντεπίθεσης

Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης για την απόκρουση όλων των αντιλαϊκών νόμων και επιλογών, παντού. Έδωσαν και δίνουν αταλάντευτα και χωρίς «αστερίσκους» τη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων. Πρωταγωνίστησαν στην πάλη για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό.

Διεκδικούμε

· Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών – φορομπηχτικών νόμων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ!

· Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους. Να καταργηθεί η ελαστική εργασία με το Μπλοκάκι! Αντιστεκόμαστε στην προώθηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αναπλήρωση των απωλειών μας με ανάκτρηση των ΣΣΕ!

· Επίδομα ανεργίας για όλους (και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και τους αυτοαπασχολούμενους). Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πάγωμα των χρεών προς τις τράπεζες – δημόσιο – ΤΣΜΕΔΕ, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους όσο διαρκεί η κρίση. Κατάργηση του ΚΕΑΟ και του νόμου για τις κατασχέσεις. Κούρεμα σε ποσοστό 30% για ύψος δανείων μέχρι 300.000 € -αντίστοιχη μείωση των χρεών προς το ΤΣΜΕΔΕ! Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για το ΤΣΜΕΔΕ.

· Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές. Αφορολόγητο όριο ατομικό 20.000 € και επιπλέον 5.000€ για κάθε προστατευόμενο μέλος, φόρος 45% στους μονοπωλιακούς ομίλους.

· Αποκλειστικά δημόσια, καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Άμεση αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Attica Bank! Πλήρης κάλυψη των απωλειών των αποθεματικών του Ταμείου από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Άμεση ριζική μείωση εισφορών, στα προ του 1992 επίπεδα. Όχι στα επαγγελματικά ταμεία. Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς. Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση απωλειών. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

· Ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Άδεια με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες.

· Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με πτυχίο 5ετούς διάρκειας ανά ειδικότητα μηχανικού.

· Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που επιταχύνουν τη συγκέντρωση μελετών και έργων στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Κατάρτιση Δασικού Κτηματολογίου πριν το Εθνικό Κτηματολόγιο. Κατάργηση του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την εμπορευματοποίηση της γης και των δασικών εκτάσεων, του νερού, των φυσικών πόρων. Απόσυρση των Χωροταξικών Σχεδίων που υποτάσσουν τη χρήση γης στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και επιταχύνουν την ιδιωτική πολεοδόμηση».

Διαβάστε επίσης: