Οικονομία » Κρίσιμες εκλογές για το ΤΕΕ Κ– Δ Θεσσαλίας
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Κρίσιμες εκλογές για το ΤΕΕ Κ– Δ Θεσσαλίας

Κρίσιμες εκλογές για το ΤΕΕ Κ– Δ Θεσσαλίας

Eπιμέλεια: Γιάννης Ανδρεάκης

Ανεβαίνει ο «πυρετός» και σε τοπικό επίπεδο, καθώς ο τεχνικός κόσμος  ετοιμάζεται για τις εκλογές στο ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

Χιλιάδες μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες και να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους για τα συνδικαλιστικά όργανα, σε μια περίοδο κατά την οποία κορυφώνονται οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης με τον κλάδο να πλήττεται ήδη επί πολλά χρόνια. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι προκλήσεις για τον τεχνικό κόσμο, καθώς αναμένονται εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα που θα κρίνουν το μέλλον για τα επόμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά την εκλογική διαδικασία, αυτή έχει οριστεί σε πανελλαδικό επίπεδο για την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, με τις κάλπες – σύμφωνα και με τη σχετική προκήρυξη – να παραμένουν ανοιχτές από τις 8.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ.

Τα όργανα που θα προκύψουν από τις εκλογές θα έχουν θητεία την χρονική περίοδο 2017 – 2019.

Η larissanet δίνει το βήμα σε όλες τις παρατάξεις που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία και έχουν καταθέσει ψηφοδέλτια στο ν. Λάρισας, ώστε να παρουσιάσουν συνοπτικά το στίγμα της παρουσίας τους ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Η σειρά παρουσίασης των θέσεων από τις παρατάξεις είναι αλφαβητική.

Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Μηχανικών

Σε δήλωση της παράταξης «Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Μηχανικών» επισημαίνονται τα εξής:

«Μήτρα μας οι κοινωνικοί αγώνες του λαού μας. Εκεί συμμετέχουμε και από εκεί εμπνεόμαστε. Είμαστε όλοι όσοι δεν συμβιβαζόμαστε με την «ενότητα του κλάδου», την «προοδευτική» διοίκηση του ΤΕΕ, την υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την κάλπικη λογική του «ούτε ρήξη, ούτε υποταγή».

Η συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία είναι μόνο μια στιγμή ενός αγώνα που έχει διάρκεια, κόντρα στις ορέξεις του κατασκευαστικού και τραπεζικού κεφαλαίου. Είναι μια προσπάθεια να ενώσει τα μικρά ρυάκια «εντός, εκτός και εναντίον» των μηχανισμών του ΤΕΕ.

Εφορμώντας από τα κινήματα του κλάδου μας, στα όργανα του ΤΕΕ επιδιώκουμε:

  • να εκφράσουμε τα ταξικά συμφέροντα των πληττόμενων μηχανικών.
  • να συγκρουστούμε με τη πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, να δημιουργήσουμε ρωγμές στη μνημονιακή σταθερότητά τους
  • να εκθέσουμε και να ανατρέψουμε τις πολιτικές των μνημονιακών παρατάξεων του ΤΕΕ. Μακριά από λογικές «σύνθεσης» με αυτές και διαχείρισης του ΤΕΕ.
  • να αποτρέψουμε τον εξευτελισμό των όρων άσκησης του επαγγέλματός μας και να αποκαλύψουμε τις επιπτώσεις του εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος και του περιβάλλοντος.
  • να ενισχύσουμε την αυτενέργεια μηχανικών-κοινωνίας, με όρους αντίστασης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας».

Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών

Στη δήλωσή του ο επικεφαλής της ψηφοδελτίου της «Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών» Νικόλαος Παπαγεωργίου αναφέρει:

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη περνάει από τους Μηχανικούς και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Σε αυτόν τον άξονα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να ηγηθούμε της πορείας ανάκαμψης καθώς οι προτάσεις μας για την ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, για τα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ, για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ, για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΜΕΙΟ, για τους ΑΝΕΡΓΟΥΣ και τους ΝΕΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ για τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, για τα ΔΗΜΟΣΙΑ και ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ οριοθετούν μία ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΤΟΝΩΣΗΣ της ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, με ένα Τ.Ε.Ε. δίπλα στον Μηχανικό και την Κοινωνία.

Η δέσμευσή μας, απέναντι σε κάθε συνάδελφο είναι να δουλέψουμε σκληρά σε κάθε επίπεδο για την μείωση της ανεργίας στον κλάδο μας και για να ξαναβάλουμε στον χάρτη τον Μηχανικό στη θέση που του αρμόζει.

Για ένα ΤΕΕ, πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις, για έναν επιστημονικό φορέα που με υπευθυνότητα και συνέπεια θα στέκεται με όλες του τις δυνάμεις δίπλα σε κάθε Μηχανικό».

Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών

Απευθυνθήκαμε στον Ιωάννη Παναγιώτου, ο οποίος και παραθέτει το στίγμα της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών»:

«Κυβερνήσεις κάθε είδους και αντίστοιχες αντιπολιτεύσεις, πολύχρωμες ηγεσίες του ΤΕΕ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και κυρίαρχες παρατάξεις, έχουν από κοινού την ευθύνη για το σφαγιασμό των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων! Από κοινού συμφώνησαν στην κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας με την οποία ΕΕ και μονοπωλιακοί όμιλοι επιδιώκουν εκμηδένιση της κρατικής ευθύνης, μεταφορά του βάρους της ασφάλισης στις πλάτες των εργαζόμενων.

Οι συνάδελφοι που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης για την απόκρουση των αντιασφαλιστικών νόμων και μέτρων από το 1992 ως σήμερα. Χωρίς ταλαντεύσεις και «αστερίσκους», στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ».

Ο κ. Παναγιώτου, κλείνοντας, απευθύνεται στο κάθε ένα μέλος του ΤΕΕ ξεχωριστά και επισημαίνει τα εξής:

Αλλάζοντας τους συσχετισμούς, βγες εσύ ο ίδιος στο προσκήνιο. Πρόταξε τις δικές σου ανάγκες και όχι τις ανάγκες του Κεφαλαίου.

Μπες στον αγώνα και στην αντεπίθεση για να διεκδικήσουμε:

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ! Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις – παροχές – αποθεματικά! Άμεση και ριζική μείωση των εισφορών για τους εργαζόμενους μηχανικούς.

Άμεση αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την ATTICA BANC, με πλήρη κάλυψη του κόστους από Κράτος και μεγάλους ομίλους!

Όχι στα επαγγελματικά Ταμεία!

Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους – Δωρεάν, σύγχρονη και υψηλού επιπέδου Υγεία – Περίθαλψη για όλους».

Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών

Το στέλεχος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών» Κώστας Τσαλαπόρτας στη δήλωσή του τονίζει πως «οι επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ αποτελούν ορόσημο τόσο για το Επιμελητήριο και το ρόλο που έχει απωλέσει ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, όσο και για τη ΔΗΣΥΜ» και προσθέτει «σήμερα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών βάζει πλώρη για τη δημιουργία ενός νέου ΤΕΕ το οποίο θα:

  • συμβάλλει στον εξορθολογισμό διαδικασιών και στην ανάπτυξη ενός πραγματικά αναπτυξιακού θεσμικού πλαισίου που θα κυριαρχεί η αξιοκρατία, η αποτελεσματικότητα, η επιστημονικότητα και θα προάγει την συμμετοχή όλων των μελών του,
  • θέτει σε προτεραιότητα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, των επαγγελματικών προοπτικών και της συνεχούς επιμόρφωσης του Έλληνα μηχανικού,
  • αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως ένα εκ των κρισιμότερων ζητημάτων για τον Έλληνα μηχανικό και όχι ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Με αιχμή την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα, τη σύνδεσή της με την απασχόληση και την εφαρμογή ενός δίκαιου ανταποδοτικού μοντέλου ενάντια στη στείρα αναδιανεμητική φιλοσοφία των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων,
  • απαιτεί τη διασφάλιση της μεγάλης επένδυσης των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής, μέσω διεπιστημονικής τεχνοκρατικής και αποτελεσματικής στελέχωσης της Τράπεζας, ώστε να μπορεί να αντλεί πόρους μέσα από αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες και σύγχρονη λειτουργία χωρίς να απαιτούνται συνεχείς αυξήσεις του επενδεδυμένου κεφαλαίου.
  • αναδιοργανώσει τις δομές του στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας μέσα από την συμμετοχή όλων των μελών του και προχωρώντας σε διεθνείς συνεργασίες διευρύνοντας τις επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές των μελών του, συγκρατώντας τη φυγή νέων μηχανικών προς το εξωτερικό».

Περιβάλλουσα Θεσσαλών Μηχανικών

Από την «Περιβάλλουσα Θεσσαλών Μηχανικών» δίνοντας το στίγμα της παρουσίας τους τονίζουν πως «συνιστά μια αδέσμευτη παράταξη που ζητά την ψήφο των Μηχανικών των νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας στις επερχόμενες εκλογές του Τ.Ε.Ε. στις 20 του Νοέμβρη. Προσδιορίζεται ως παράταξη «ελεύθερων» Μηχανικών χωρίς κομματικές γραμμές και λογοδοσίες που έρχεται με δυναμική για να «περιβάλλει» και να αντιπροσωπεύσει «ελεύθερους» Θεσσαλούς Μηχανικούς στην τοπική αντιπροσωπεία. Ως «ελεύθεροι» Mηχανικοί νοούνται όσοι κοινωνούν στο σύστημα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι χωρίς εξαρτήσεις και ανοίκειες συμφωνίες εφαρμόζοντας κοινές έννοιες λογικής άρα και μηχανικής. Η παράταξη αποτελείται από ενεργούς Μηχανικούς των οποίων η ηλικία, η ειδικότητα και ο τύπος εργασίας τέμνουν διαστρωματικά όλα τα υπάρχοντα σχετικά φάσματα. Πρεσβεύουμε ίσες ευκαιρίες στη δουλειά και την επιμόρφωση των Μηχανικών με ένα Τ.Ε.Ε. διαφανές και ανοιχτό στα μέλη του».

Ριζοσπαστική Οικολογική Πρωτοβουλία Μηχανικών

Απευθυνθήκαμε στο στέλεχος της «Ριζοσπαστικής Οικολογικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών» Γιώργο Γκόγκο, ο οποίος και επισήμανε τα εξής:

«Σήμερα διαμορφώνουμε τους όρους για το αύριο. Το αύριο σημαίνει ανάπτυξη, αλλά αυτή τη φορά δίκαιη, βιώσιμη και οικολογική. Το αύριο σημαίνει επανένταξη των μηχανικών στο επάγγελμα με αξιοβίωτες απολαβές και συνθήκες εργασίας. Το αύριο σημαίνει κοινωνική ασφάλιση για όλους. Γι’ αυτό το αύριο, το ΤΕΕ θα αλλάξει. Από σένα. Μαζί μας.

Χιλιάδες συνάδελφοι προσέφεραν καθοριστικά και ανιδιοτελώς στο ΤΕΕ όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα περισσότερα μπορούν να δώσουν σήμερα με ενθουσιασμό και ζωντάνια, χωρίς ιδιοτέλεια. Όμως δεν αισθάνονται το ΤΕΕ κοντά τους. Όλους αυτούς τους ανθρώπους, εσένα, έχει ανάγκη το ΤΕΕ για να επανεκκινήσει, για να μπορέσει να κάνει οριστικά παρελθόν το κατεστημένο σύστημα, για να μπορέσει να σταθεί στο πλάι όλων όσων σήμερα δεινοπαθούν, για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα.

Προεκλογικά μπορεί να τάζει κανείς έργα, ανάπτυξη, βολέματα σε θέσεις ή ομάδες εργασίας, προγράμματα ΕΣΠΑ και πάει λέγοντας. Όλοι κρινόμαστε μετά, όταν έρχεται η ώρα να υλοποιήσουμε αυτά που προτείνουμε. Γνωρίζουμε καλά ότι οι περισσότερες τομές που χρειάζονται στο ΤΕΕ δεν έχουν οικονομικό κόστος. Απαιτούν θέληση, αποφασιστικότητα και κυρίως ανεξαρτησία από δεσμεύσεις, συμφέροντα και μηχανισμούς. Εμείς μπορούμε.

Στις 20 Νοέμβρη 2016 ψηφίζουμε Ριζοσπαστική Οικολογική Πρωτοβουλία Μηχανικών για να αλλάξουμε την μοίρα μας».

ypopsifioi-tee

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: