Πολιτισμός » «Έμπνευσή μου, ο έρωτας…»
ΟΙ «ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΕΣ» ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΜΑΤΡΑΚΗ ΣΥΣΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

«Έμπνευσή μου, ο έρωτας…»

«Έμπνευσή μου, ο έρωτας…»

«Περνάω σε έναν άλλον κόσμο, σε μια άλλη διάσταση. Εκεί παλεύω με τα μέσα μου, εκεί νιώθω πως σταματάει ο χρόνος… Στήνω τις προσωπικότητές τους, τις γεμίζω σκέψεις, τις δίνω ονόματα…Και τελικά, μέσα από τα γυναικεία αυτά πρόσωπα βγαίνει η ψυχή μου…»

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Πρωινό Κυριακής. Ο ήλιος αγναντεύει από ψηλά, δίνοντας τόνο επιβλητικό, σα να χαράσσει την πορεία των ματιών που σπεύδουν να συναντήσουν το άγνωστο. Το πανέμορφο Μεταξοχώρι στην Αγιά μοιάζει με φύλακα άγγελο μιας παράδοσης που συνεχίζει να προκαλεί θαυμασμό σε όλους όσους το επισκέπτονται. Στο αρχοντικό Σουλιώτη, σημείο αναφοράς για το χωριό των καλλιτεχνών, με περιμένει μια φίλη απ’ τα παλιά. Η Ολυμπία Ματράκη, δικηγόρος, αλλά και ζωγράφος, εκθέτει τη νέα της δουλειά, με τίτλο «Αρχόντισσες», σε έναν χώρο που εισπνέει τέχνη και εκπνέει συναίσθημα. Η συγκεκριμένη έκθεση της Ολυμπίας δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο μέρος για να εκφράσει όλα όσα μεταφέρθηκαν από την φαντασία της στον καμβά.

Πρόσωπα. Πρόσωπα γυναικεία, τα οποία τα τελευταία χρόνια αποτελούν σήμα κατατεθέν μιας κοπέλας που έμελλε να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εκφράσει τα βαθύτερα συναισθήματά της. Μέσα στον χώρο που φιλοξενούνται τα πορτρέτα των γυναικών, νιώθεις τα μάτια τους να παρακολουθούν τις κινήσεις σου. Να καταγράφουν τις αντιδράσεις σου και να σε παρακολουθούν αδιάκριτα, περιμένοντας να φύγεις για να σχολιάσουν, αργότερα, σαν μια παρέα γειτονιάς τις εντυπώσεις τους. Η Ματράκη, σα να διαβάζει τις σκέψεις μου:

«Μου το έχουν πει πολλοί. Μπαίνεις στο χώρο και νιώθεις αυτή την αδιακρισία. Αυτό είναι κάτι που μου αρέσει…».

matraki-olympia-2Γιατί ζωγραφίζεις μόνο γυναικεία πρόσωπα;

«Γιατί μ’ αρέσει αυτό που βγάζει η γυναίκα. Είναι ανεξάντλητη η γυναικεία έκφραση, η γυναικεία ομορφιά…».

Από το 2012, όταν και παρουσίασε την πρώτη της δουλειά, εκατοντάδες γυναικεία πρόσωπα, κάνουν παρέα στη φαντασία της. Τα σχηματοποιεί, τα αποτυπώνει, τους δίνει ονόματα.

Τι αισθάνεσαι όταν ζωγραφίζεις;

Περνάω σε έναν άλλον κόσμο, σε μια άλλη διάσταση. Εκεί παλεύω με τα μέσα μου, εκεί νιώθω πως σταματάει ο χρόνος… Στήνω τις προσωπικότητές τους, τις γεμίζω σκέψεις, τις δίνω ονόματα…Και τελικά, μέσα από τα γυναικεία αυτά πρόσωπα βγαίνει η ψυχή μου…

matraki-olympia-5Ποια η έμπνευσή σου;

Ο έρωτας! Οι γυναίκες βγάζουν έρωτα, λαγνεία…

Τι είναι ο έρωτας;

Κινητήριος δύναμη. Πάθος, λαχτάρα, αυτοσκοπός…

Νομική και ζωγραφική. Ποιο από τα δυο είναι αγάπη και ποιο έρωτας;

Αγάπη και έρωτας μαζί, η ζωγραφική. Αυτή η μαγεία της έκφρασης και της δημιουργίας.

Και τα χρήματα;

Δεν έχω καλή σχέση με τα χρήματα. Και δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστως. Νιώθω υπέροχα όταν κάποιος αποφασίζει να αγοράσει ένα έργο μου. Αισθάνομαι πως παίρνει ένα κομμάτι της ψυχής μου και το πάει στο σπίτι του. Από εκείνη τη στιγμή λοιπόν δημιουργείται μια σύνδεση μαζί του.

matraki-olympia-3Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον;

Να συνεχίσω να ζωγραφίζω. Να ταξιδέψουν τα έργα μου και στο εξωτερικό. Ξέρεις, αυτή τη χρονική περίοδο, υπάρχει μια γυναίκα στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία με «γνώρισε» μέσω του διαδικτύου, έχει αγοράσει αρκετούς πίνακές μου και μου είπε πως θέλει να μου ετοιμάσει μια έκθεση εκεί! Δεν είναι υπέροχο;

Κοιτάω τριγύρω μου τις γυναικείες φιγούρες, και ακούγοντας την Ολυμπία να μου αποκαλύπτει τη διαδικασία γέννησης τους, σκέφτομαι πως το έργο που ξεκινάει την δική του πορεία στον χρόνο, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, είναι ικανό να κουβαλήσει μέσα του, όχι μόνο το σπέρμα του καλλιτέχνη, αλλά και τα ερωτηματικά που δημιουργούνται σε εκείνον που το παρατηρεί. Γυρνάω λοιπόν ασυναίσθητα στα λόγια της Ματράκη: «Είναι ανεξάντλητη η γυναικεία έκφραση…». Την ρωτάω γιατί όλες έχουν μια πιο «λατινική» προσωπικότητα, όπως και τα ονόματά τους.

«Γιατί αυτά τα χαρακτηριστικά μου αρέσουν πολύ», μου απαντάει και με σηκώνει από το τραπέζι που καθόμαστε και μιλάμε για να μου τις συστήσει. «Οι «Αρχόντισες» στο μυαλό όλων μας σύχναζαν σε παραδεισένια μέρη, όπως αυτό το αρχοντικό, ήταν ακριβοθώρητες και βάδιζαν αέναες σε σκιερούς και γαλήνιους κήπους, σιγοψιθυρίζοντας γλυκύτατες μελωδίες. Αυτές οι παρουσίες που καθήλωναν στο διάβα τους γυναίκες και άντρες, έμοιαζαν με αγγέλους επί γης όμως μέσα τους κόχλαζε το πάθος για ζωή, για έρωτα, για αγάπη…».

Την ακούω να μου μιλάει και αισθάνομαι πως ακούω μια φωνή με δεκάδες υπέροχα πρόσωπα και μάτια που καρφώνονται πάνω μου, περιμένοντας την επόμενη μου κίνηση. Κάτι σαν το παιχνίδι της ίδιας της ζωής δηλαδή, που δεν σταματάει ποτέ, όσο το μυαλό γεμίζει, όσο τα μάτια ανοιγοκλείνουν, όσο οι φλέβες πάλλονται από έμπνευση, έρωτα και δημιουργία…

matraki-olympia-4* Οι «Αρχόντισσες» της Ολυμπίας Ματράκη θα εκτίθενται στο Αρχοντικό Σουλιώτη, στο Μεταξοχώρι Αγιάς, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET