Λάρισα » Διακήρυξη Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπ. Μηχανικών

Διακήρυξη Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπ. Μηχανικών

Διακήρυξη Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπ. Μηχανικών

Το ψηφοδέλτιο και η διακήρυξη της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης Μηχανικών ενόψει των εκλογών στο ΤΕΕ την προσεχή Κυριακή 20 Νοεμβρίου έχουν ως εξής:

Υποψήφιοι ν. Λάρισας: Αφέντης Αναστάσιος, Μλ, Καραμπίνη Ζωή, Αρχ., Κοντογιάννη Χριστίνα-Μαρία, Αρχ., Πάλλης Δημήτριος, Πολ., Παπαγεωργίου Θεόφιλος, Χημ., Σεφεριάδου Μακρίνα, Ηλ., Σιούλας Παναγιώτης, Πολ.

Υποψήφιοι ν. Καρδίτσας: Καλογήρου Ιωάννα, Μλ, Φώτος Φώτιος, Πολ

Υποψήφιοι ν. Τρικάλων: Καρφής Αχιλλεύς, Αγρ.Τοπ., Παπαδάκης Γεώργιος, Αρχ.

Διακήρυξη:

«Σε συνέχεια με τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και των πρόθυμων εταίρων τους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού πέταξε στα σκουπίδια το βροντερό ΟΧΙ του λαού, διεξάγει ανοιχτό πόλεμο απέναντι στην κοινωνία υλοποιώντας τις εντολές της ΕΕ, του ΔΝΤ και όλων των αρπακτικών του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου. Οι κεφαλαιοκράτες και τραπεζίτες που δημιούργησαν το δημόσιο χρέος χρησιμοποιούν την κρίση σαν αιτία και αφορμή για μια βίαιη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου σε όφελος τους.  Μια ολόκληρη κοινωνία γίνεται συντρίμμια για να μείνουν στο απυρόβλητο οι έχοντες, για να παραμείνουμε πάση θυσία στο σάπιο σύστημα του ευρώ και της ΕΕ. Αποτέλεσμα των πολιτικών τους είναι η εκτίναξη της ανεργίας, οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, η συρρίκνωση εισοδημάτων, εργασιακά δικαιώματα και συνθήκες που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

1.       Ειδικά για τους μηχανικούς

Από το 2013 ο αριθμός όσων διαγράφονται από το ΤΣΜΕΔΕ είναι μεγαλύτερος από αυτόν που εγγράφονται. Μάλιστα, το 2015 έγιναν 4.000 διαγραφές μηχανικών, ενώ οι νέες εγγραφές ήταν 500. Η διάλυση του κλάδου και η πτώση του βιοτικού επιπέδου δεν αποτελούν «παράπλευρη απώλεια» ούτε αναγκαίο κακό. Αντιθέτως είναι ο σκοπός της ασκούμενης αστικής πολιτικής για το ξεπέρασμα της κρίσης. Θέλουν να φτιάξουν φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, ανασφάλιστο χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, μεταξύ ανεργίας και εργασίας, χωρίς δικαίωμα στο συνδικαλισμό και την απεργία.

·         Μιλάνε για «ΕΣΠΑ» και δίκαιη ανάπτυξη, αλλά εννοούν δώρα εκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο.

·         Μιλάνε για «άνοιγμα των επαγγελμάτων», αλλά εννοούνε κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και θυσία των μικρών αυτοαπασχολούμενων στην κερδοφορία των μεγάλων εταιριών.

·         Μιλάνε για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, voucher, μαθητεία, αλλά εννοούν άμισθη εργασία, ανακύκλωση της ανεργίας και επιδόματα στα αφεντικά.

·         Μιλάνε για το «σπίτι των μηχανικών», αλλά το ΤΕΕ έχει σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της ντόπιας και ξένης ελίτ για την πιο κερδοφόρα καθυπόταξη του εργαζόμενου λαού.

·         Μιλάνε για περαιτέρω εξειδίκευση και ανταγωνιστικότητα, αλλά εννοούν αποσύνδεση μεταξύ επαγγελματικών δικαιωμάτων και πτυχίου και υποβάθμιση των πολυτεχνικών σχολών μέσα από τους δυο κύκλους σπουδών. Επιπλέον, το νέο «Μητρώο Τεχνικών Έργων» που θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετατρέπει το πτυ­χίο σε ατο­μικό φάκελο προσόντων. Οι νέοι μηχα­νι­κοί προ­ο­ρί­ζο­νται για «δόκι­μοι» ή «υπο­ψή­φιοι» μηχα­νι­κοί με μηδε­νικά δικαιώ­ματα.

2.       «Ασφαλίζοντας» την ATTICA BANK με τα λεφτά των εργαζόμενων μηχανικών

Ο νόμος Κατρούγκαλου ολοκληρώνει τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την κλοπή των αποθεματικών. Εκτοξεύει, τις ήδη υπέρογκες εισφορές, στο 38,75% του εισοδήματος και αν συνυπολογίσουμε και φορολογία, η απώλεια του εισοδήματος ξεπερνά το 60%. Ακόμα και οι άνεργοι μηχανικοί καλούνται να πληρώσουν εισφορές 2.800 € ετησίως, για να έχουν περίθαλψη.

Το ΤΕΕ και οι εκπρόσωποι του στο ταμείο συναινούν μόνιμα σε κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Συνέβαλλαν τα μέγιστα στη μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε τραπεζίτη, αγοράζοντας την Attica Bank με λεφτά των ασφαλισμένων και βαφτίζοντάς την «τράπεζα των μηχανικών»! Μέχρι σήμερα, το ΤΣΜΕΔΕ έχει «επενδύσει» από τον ιδρώτα μας 800 εκατ. € στην Τράπεζα, τα οποία έχουν σχεδόν όλα χαθεί. Έκλεψαν ουσιαστικά τα χρήματα των εργαζόμενων μηχανικών προκειμένου να δημιουργήσουν ένα παραμάγαζο κομμάτων, επιχειρηματικών κύκλων, μερίδων του κατασκευαστικού κεφαλαίου και των ΜΜΕ.

3.       Οι δύο κόσμοι των μηχανικών και ο θεσμοθετημένος κανιβαλισμός του ΤΕΕ

Από τη μια μεριά ο κόσμος της πλειοψηφίας. Όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. Είμαστε εμείς οι χιλιάδες άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι μηχανικοί, με μπλοκάκι και επισφάλεια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μικρομεσαία γραφεία χωρίς δουλειές και με τεράστια χρέη, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χωρίς συμβάσεις εργασίας, οι μηχανικοί του δημοσίου με τους πετσοκομμένους μισθούς και την απαξίωση του ρόλου μας, οι μηχανικοί της εκπαίδευσης που ζούμε την απαξίωση του σημερινού σχολείου-πανεπιστήμιου και της εργασίας μας. Είμαστε εμείς οι νέοι μηχανικοί που αποφοιτούμε από τα πολυτεχνεία για να βουτήξουμε στην ατελείωτη θάλασσα της ανεργίας και της μετανάστευσης. Οι μηχανικοί επιστήμονες που βλέπουμε τη γνώση και το αντικείμενό μας να απαξιώνονται. Οι αυριανοί συνταξιούχοι με αβέβαιες συντάξεις που καταρρέουν.

Από την άλλη μεριά ο κόσμος των διαπλεκόμενων μεγαλοεργολάβων, των επιχειρηματιών, των managers και όσων διαχειρίζονται τις κυβερνητικές πολιτικές προς όφελος τους. Αυτοί που στρατεύονται πίσω από την κοινωνική συμμαχία του Κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δεν Υπάρχει Εναλλακτική (ΤΙΝΑ).

Ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους τα συμφέροντα είναι αντίθετα και ανταγωνιστικά.

Το ΤΕΕ έχει πάρει θέσει υπέρ των δεύτερων πολλάκις:

·         Παραμένει πιστός Σύμβουλος του κράτους, συμπράττει σταθερά στις μνημονιακές πολιτικές, από τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών έως το «άνοιγμα των επαγγελμάτων».

·         Πρωτοπορεί στον κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων δια των πιστοποιήσεων. Ενώ επιδιώκει να γίνει φορέας πιστοποίησης αυτής της διαδικασίας, με το αζημίωτο…

·         Προάγει ευέλικτες σχέσεις όπως η μαθητεία και τα vouchers, μέσω ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ. Μετατρέπει τελικά το μηχανικό σε φοροεισπράκτορα απέναντι στην κοινωνία.

·         Αποτελεί μηχανισμό κυβερνητικής ανέλιξης, πεδίο πολιτικής και επαγγελματικής συναλλαγής-διαπλοκής (βλ. υπουργοποίηση Σπίρτζη και υπόθεση Attica Bank). Διευκολύνει την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια και το μοίρασμα τους μεταξύ των διοικούντων.

·         Προετοιμάζει τη δημιουργία «επαγγελματικού ταμείου» (ΤΜΕΔΕ), διεκδικώντας ενεργό ρόλο στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

·         Λειτουργεί σαν τραπεζίτης μέσω της εμπλοκής ΤΣΜΕΔΕ στην Attica Bank, με αποτέλεσμα τη λεηλασία των αποθεματικών του ταμείου.

·         Αποτρέπει την ανάπτυξη αγώνων από τα κάτω, πνίγοντας τις ριζοσπαστικές διαθέσεις των πληττόμενων μηχανικών, ενώ το όριο των διεκδικήσεών του είναι ο συντεχνιασμός.

·         Οι παρατάξεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα διάφορα ονόματα και τις μικροδιαφορές τους, είναι αυτοί που δημιούργησαν την άνω κατάσταση και αυτοί που τη συντηρούν για να διασφαλίσουν προσωπικά και ταξικά-αστικά συμφέροντα.

4.       Ποιοι είμαστε;

Είμαστε η Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Μηχανικών, μια συλλογικότητα με μήτρα την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής. Είμαστε όλοι όσοι δεν συμβιβαζόμαστε με την «ενότητα του κλάδου», την «προοδευτική» διοίκηση του ΤΕΕ, την υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη κάλπικη λογική του «ούτε ρήξη, ούτε υποταγή».

Είμαστε όλοι όσοι δεν σταματάμε να προσπαθούμε για την οργάνωση και τη συλλογική δράση των μηχανικών στα σωματεία και στους χώρους εργασίας.

Δεν μιλάμε στο όνομα «όλων των μηχανικών», αλλά ενώνουμε τη φωνή μας με την πλειοψηφία των πληττόμενων εργαζομένων και ανέργων μηχανικών, για να μιλήσουμε στο όνομα των συμφερόντων μας.

H δράση μας στα τοπικά όργανα του ΤΕΕ εφορμάται από τα κινήματα του κλάδου μας και επιδιώκει:

να εκφράσει τα ταξικά συμφέροντα της πληττόμενης πλειοψηφίας των μηχανικών.
να συγκρουστεί με την πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, ώστε να ανοίξει και να διευρύνει τις ρωγμές της αστικής επίθεσης προτάσσοντας την ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών με σεβασμό στο περιβάλλον και το μέλλον των επόμενων γενεών.
να αποτρέψει και να μπλοκάρει με κινηματικό τρόπο την λήψη και εφαρμογή επιπλέον καταστρεπτικών αποφάσεων για τους πληττόμενους μηχανικούς.
να αποτρέψει τον εξευτελισμό των όρων άσκησης του επαγγέλματός μας. Να αποκαλύψει την σκοπιμότητα που υποκρύπτει η υποβάθμιση του ρόλου του σε όλες τις εκφάνσεις και τις επιπτώσεις της εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος και των πραγματικών λαϊκών αναγκών.
να διαχωριστεί πλήρως, να εκθέσει και να ανατρέψει τις πολιτικές προώθησης των μνημονίων από τις παρατάξεις του ΤΕΕ. Μακριά από λογικές συμμετοχής και διαχείρισης του ΤΕΕ και «σύνθεσης» με δυνάμεις της αστικής πολιτικής ή του συντεχνιασμού. Ενάντια σε λογικές του μικρότερου κακού ανάμεσα από αστικές στρατηγικές.
να προάγει την αμεσοδημοκρατία με σύνθεση απόψεων στο εσωτερικό μας, λογοδοσία και εναλλαγή των αντιπροσώπων μας στα όργανα.
να ενισχύσει την αυτενέργεια και την πρωτοβουλία των μηχανικών, των εργαζομένων, της κοινωνίας, με όρους αντίστασης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.

Ερχόμαστε με τη φόρα του φοιτητικού κινήματος, τον ριζοσπαστισμό των Πλατειών, την ανθρωπιά των κινημάτων αλληλεγγύης,  την λαϊκή αφύπνιση του ΟΧΙ, την αγωνιστικότητα των ταξικών εργατικών κινήσεων, του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών.

5.       Αγωνιζόμαστε για

·         Ανατροπή των μνημονίων, της αντιλαϊκής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε επίδοξου συνεχιστή της.

·         Απαλλαγή από το βραχνά του χρέους μέσα από τη διαγραφή του.

·         Το σπάσιμο του ζουρλομανδύα του ευρώ και της ΕΕ, που βρίσκονται πίσω από κάθε αντεργατικό μέτρο. Γι αυτό, παλεύουμε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την ΕΕ.

·         Διαγραφή του λαϊκού χρέους των φτωχών και των ανέργων

·         Καμία απόλυση εργαζομένου, μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Δημόσιο, δωρεάν, σύστημα υγείας για Έλληνες και Μετανάστες, τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

·         Επαναφορά των ΣΣΕ με αυξήσεις και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των προγραμμάτων ανεργίας.

·         Άμεση αναγνώριση από το ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και τον ΟΑΕΔ όλων των άνεργων μηχανικών. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επίδομα ανεργίας. Ίδρυση ταμείου ανεργίας και αλληλοβοήθειας. Παροχές Μητρότητας (εφάπαξ επίδομα, κάλυψη εξόδων εγκυμοσύνης, επίδομα λοχείας κλπ.)

·         Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Άμεση, δραστική μείωση των εισφορών μας. Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη.

·         Έξω το ΤΣΜΕΔΕ από την ATTICA BANK και τα χρηματιστηριακά παιχνίδια. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος των απωλειών του αποθεματικού που δημιουργήθηκαν από το PSI και την ATTICA. Άμεση καταβολή οφειλών κράτους και εργοδοσίας.

·         Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμός για χρέη σε εφορία-ταμεία-τράπεζες. Διαγραφή χρεών προς το ΤΣΜΕΔΕ των ανέργων και υποαπασχολούμενων.

6.       Διεκδικούμε τον κοινωνικά αναγκαίο ρόλο των μηχανικών.

Απέναντι στην πολύμορφη ιδιωτικοποίηση της οικιστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης και της ενέργειας, των λογικών ΣΔΙΤ και των χαριστικών συμβάσεων παραχώρησης
Χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό υπέρ της κοινωνίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και έργα σε όφελος της κοινωνίας και όχι σε όφελος τραπεζών και επενδυτών. Ανάπτυξη όχι στη λογική της άνευ όρων «ανάπτυξης» και του κέρδους αλλά πρώτα και κύρια στη λογική της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των παιδιών μας.

Θέλουμε σε αυτές τις εκλογές του ΤΕΕ να εκφραστεί η αγανάκτηση των πληττόμενων μηχανικών και να μην οδηγηθεί στην αποχή. Για να καταδικαστεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για να μαυριστούν οι «εκπρόσωποι» των μηχανικών που υπηρέτησαν τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, που μεθόδευσαν ή ανέχτηκαν την εξαθλίωσή μας. Για να μπουν οι ανάγκες και τα συμφέροντά μας στο προσκήνιο».

 

Διαβάστε επίσης: