Αρχική » Δήμοι Νομού » Δήμος Αγιάς » Στα ΓΑΚ Αγιάς μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας

Στα ΓΑΚ Αγιάς μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας

Στα ΓΑΚ Αγιάς μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας

Το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας στις 15 και 16 Νοεμβρίου του 2016 πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στα ΓΑΚ Αγιάς με 4 τμήματα της Γ’ τάξης Γυμνασίου.

Ειδικότερα οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΓΑΚ Αγιάς με θέμα: «Το αρχείο πάει στη Βουλή», που αναφορικά με το γυμνάσιο είναι προσαρμοσμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και  της Ιστορίας της Γ’ τάξης.

5o-gymnasio-gak-agias-2

Η κ. Τσάπου Ελένη, αποσπασμένη στα Γ.Α.Κ. Αγιάς για το σχολ. έτος 2016-2017 ξενάγησε τους μαθητές στο χώρο του Γ.Α.Κ., έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες για την υπόσταση και το ρόλο των Γ.Α.Κ. και στη συνέχεια σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου με παιγνιώδη και ομαδοσυνεργατικό τρόπο εφαρμόζοντας τις καινοτόμες βιωματικές τεχνικές «World café», «Κάνε τις ιδέες σου  να  πετάξουν», «Διάδρομος της συνείδησης» και «Πάρε θέση» εισήγαγε στα παιδιά τις έννοιες: σύνταγμα, νόμος, βουλή, δικαίωμα, υποχρέωση και δημοκρατία. Αμέσως μετά οι ομάδες των παιδιών είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν αποσπάσματα από τα πρακτικά της Βουλής (από το 1954 έως το 1986) από το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Καρδάρα, Βουλευτή Αγιάς, με θέματα σχετικά με: (α) τον πολιτισμό, (β) τη σχολική ζωή (κατάργηση ποδιάς, καθιέρωση μικτών σχολείων, 9/χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση..) και (γ) το οικογενειακό δίκαιο στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων (επίθετο παιδιών, επίθετο γυναικών, προίκα κ.αλ.). Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν την νομοθετική εξουσία της Βουλής και τον τρόπο αξιοποίησής των πρακτικών ως ιστορική πηγή.

5o-gymnasio-gak-agias-3

Το πρόγραμμα έκλεισε με επίσκεψη των μαθητών στο παλιό παρθεναγωγείο το σημερινό πολιτιστικό κέντρο του Μεταξοχωρίου, όπου υπάρχουν αντίγραφα τοιχογραφιών από το αρχοντικό των Φαβρ και πλούσιο λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό που φωτίζει πτυχές της παράδοσης της περιοχής.  Οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο πλούσιοι σε γνώσεις, εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα

Επιστροφή επάνω