Αρχική » Λάρισα » «Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη» (φωτό)
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη» (φωτό)

«Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη» (φωτό)

Συγκέντρωση πραγματοποίησε ο Δήμος Λαρισαίων στην Κεντρική Πλατεία της πόλης και στη συνέχεια πορεία ως και το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου μπροστά από την Περιφέρεια, όπου και έχει η κατάθεση στεφανιών.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησε ο κ. Γιώργος Σούλτης, Αναπληρωτής Δήμαρχος, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Συμπληρώνονται εφέτος 43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου Σχεδόν μισός αιώνας έχει περάσει από τις μέρες του ξεσηκωμού των νέων παιδιών και την αιματηρή εισβολή των τανκς της χούντας στο Πολυτεχνείο.

polytechneio-larisa-kentriki-plateia-1

Η εξέγερση σήμανε την αρχή του τέλους της δικτατορίας, την επαναφορά της δημοκρατίας και την αρχή μιας νέας εποχής για την χώρα μας που ιστορικά ονομάστηκε μεταπολίτευση. Τα χρόνια πέρασαν, η εξέγερση του Πολυτεχνείου βρήκε την αναγνώριση της στην ιστορία και μετατράπηκε σιγά σιγά σε επέτειο μνήμης. Αυτή έτσι και αλλιώς είναι η μοίρα κάθε ιστορικού γεγονότος, και είναι αναγκαίος ο εορτασμός των επετείων έτσι ώστε ο λαός να διατηρεί ζωντανή την ιστορική του μνήμη.

Σε κάθε επέτειο τα γεγονότα μυθοποιούνται και τυποποιούνται, οι άνθρωποι και οι πράξεις τους λαμβάνουν χαρακτήρα ηρώων και ηρωισμών, και είναι σίγουρο ότι αποσιωπούνται όλες οι λεπτομέρειες που δίνουν χαρακτήρα ανθρώπινο και σίγουρα χρωματίζουν πολιτικά τα γεγονότα. Όλα αυτά όμως δεν αγγίζουν τους ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, που είναι αυτοί που δημιούργησαν την ιστορία, που έχουν την ιστορία κλεισμένη στην καρδιά τους. Θα με συγχωρήσετε λοιπόν που ο λόγος μου δεν θα μιλήσει για ηρωικές πράξεις αλλά για απλές καθημερινές πράξεις και απλούς ανθρώπους που η ίδια η αναγκαιότητα της στιγμής τις μετουσίωσε σε ηρωικές μορφές, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν την στιγμή που το ζούσαν.

Η δικτατορία του 1967 δεν ήταν το αποτέλεσμα της τρέλας κάποιων επίδοξων και φιλόδοξων στρατιωτικών που μια μέρα κατέλυσαν τη δημοκρατία και ανέλαβαν την εξουσία της χώρας. Η χούντα ήταν η συνέχεια της ιστορίας που ξεκίνησε μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή, όπου οι αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης και όλος ο λαός, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από τον ψυχρό πόλεμο, οδηγήθηκε να αλληλοσκοτωθεί στον εμφύλιο.

Στη συνέχεια στις επόμενες δεκαετίες μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα το μισό του ελληνικού πληθυσμού εξοντώθηκε με πολιτικές διώξεις, εξορίες και εκτελέσεις. Παρ’ όλα αυτά ο λαός συνέχιζε να αγωνίζεται για την πραγματική δημοκρατία. Το 67 εμποδίστηκε για άλλη μια  φορά ο εκδημοκρατισμός της χώρας με την εγκαθίδρυση της χούντας.

Όποιος έζησε την αγριότητα και συνάμα τη γελοιότητα της φασιστικής δικτατορίας και βλέπει τα πράγματα με ανοιχτό μυαλό και νηφάλια πολιτική ματιά, δεν μπορεί να αντέξει τις φωνές εκείνων που τολμάνε και μιλάνε σήμερα για την δήθεν ανάπτυξη που υπήρχε επί χούντας η με λόγια όπως «τότε είχαμε κράτος». Όχι τότε και αν υπήρξαν λαμόγια, κόλακες , ημέτεροι και γλείφτες, και ναι αυτοί πέρασαν καλά επί χούντας!  Η πλειοψηφία του λαού υπέφερε από φτώχια, βασανίζονταν πολιτικά, και έτρεχαν στην ασφάλεια κάθε εβδομάδα όπως ο πατέρας μου, που τον θυμάμαι να κρύβει βιβλία για την εθνική αντίσταση στο πάτο ενός μπαούλου.

polytechneio-larisa-kentriki-plateia-7

Όταν το 73 έγινα φοιτητής βρήκα το πανεπιστήμιο εκεί στην Πάτρα να διοικείται από έναν απόστρατο στρατηγό, πλήθος χαφιέδων που κάρφωναν τους φοιτητές, και φοιτητές που φυλακίζονταν, που κουρεύονταν και στρατολογούνταν. Μια γελοία εποχή όπου απαγορεύονταν να ακούμε ότι τραγούδι θέλαμε, απαγορεύονταν να διαβάζουμε ότι βιβλίο θέλαμε, που λογοκρίνονταν οι εφημερίδες, τα θέατρα το σινεμά, ακόμα και η διασκέδαση.

Και όλα αυτά συνέβαιναν σε μια εποχή όπου οι νέοι σε όλο τον κόσμο επαναστατούσαν  και  ζητούσαν μια νέα ζωή μη συμβατική, δημοκρατική, ανοιχτή, ελεύθερη και προοδευτική! Στην Αμερική είναι οι χίπις και οι αντιβιετναμικές διαδηλώσεις, στην Τσεχία η άνοιξη της Πράγας, η επανάσταση των φοιτητών στη Χιλή και στην Ταιλάνδη, και στο επίκεντρο όλων αυτών ο Μάης του 68 με σύνθημα «η φαντασία στην εξουσία!»

Οι φοιτητές επί Χούντας παρά τις απαγορεύσεις, και μέσα στην παρανομία  ζούσαν σε ένα έντονα πολιτικοποιημένο περιβάλλον. Και όχι μόνο πολιτικοποιημένο αλλά και άριστα οργανωμένο σε παρατάξεις. Είναι αλήθεια ότι πάντα η κάθε ιστορική πράξη πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα πολιτικοποιημένο περιβάλλον και το περιβάλλον αυτό όσο και αν κάποιοι δεν το δέχονται σήμερα είναι πάντα διπολικό συντήρηση και πρόοδος! Και στο πολυτεχνείο υπήρχαν μόνο προοδευτικές παρατάξεις!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ναι στο πολυτεχνείο υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές παρατάξεις,  όλες όμως υπέρ της δημοκρατίας και κατά της χούντας αλλά με διαφορετικές στρατηγικές και πολιτικό πλαίσιο. Οι αποφάσεις λαμβανόταν από Γενικές συνελεύσεις οι οποίες ήταν παράνομες. Η εξέγερση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1973 με την κατάληψη της Νομικής και αφορμή είχε τα πολλά και πιεστικά φοιτητικά αιτήματα. Στην πορεία οι συνελεύσεις κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθούν οι σπουδές αν δεν πέσει η χούντα και έτσι αποφάσισαν την πολιτική ρήξη. Μια απόφαση στην οποία πολλές παρατάξεις είχαν μεγάλες αντιρρήσεις και μάλιστα κάποιες ήταν αντίθετες με την απόφαση για την κατάληψη του Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 73.

polytechneio-larisa-kentriki-plateia-6

Η κατάληψη επομένως πολιτικοποιήθηκε πλήρως και πήρε την μορφή  εξέγερσης χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι συμμετείχαμε στις διαδικασίες τότε. Έτσι ξεκίνησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε οι περισσότεροι και γράφτηκε μια ηρωϊκή ιστορία με δεκάδες νέους να έχουν δώσει τη ζωή τους για τη δημοκρατία. Η ιστορία προχώρησε και η θυσία αυτή υπήρξε ο καταλύτης για να πέσει σε λιγότερο από ένα χρόνο η χούντα.

Η δημοκρατία αποκαταστάθηκε, η μεταπολίτευση άλλαξε τη χώρα μας, και η ιστορία προχώρησε. Στα 43 χρόνια που πέρασαν το παγκόσμιο σκηνικό άλλαξε, ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε, δίνοντας τη θέση του στην παγκοσμιοποίηση και την οικονομική κρίση. Η κοινωνία μεταμορφώθηκε, αλλά η ιστορία δεν τελείωσε! Άλλωστε η ιστορία δε θα τελειώσει ποτέ!

polytechneio-larisa-kentriki-plateia-5

Η δημοκρατία στη χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί, αλλά τα οράματα της γενιάς του Πολυτεχνείου δεν δικαιώθηκαν! Η οικονομική κρίση ήρθε απειλητική για τη χώρα μας, και τα μνημόνια δημιουργούν σήμερα μια νέα μορφή κατοχής. Η ανεργία υψώνεται απειλητική πάνω από τη νέα γενιά, διώχνει τους νέους από τη χώρα μας και δημιουργεί μια νέα μετανάστευση και μια νέα γενιά φτωχών. Η υγεία και η παιδεία υποβαθμίζονται συνεχώς και το κοινωνικό κράτος καταρρέει. Και το χειρότερο μέσα σε όλα αυτά είναι οι πολίτες έχουν χάσει την πολιτική τους προοπτική! Η απογοήτευση και ο αποπροσανατολισμός των πολιτών και κυρίως των νέων είναι η διαφορά της σημερινής εποχής από την εποχή του πολυτεχνείου. Το μιντιακό κατεστημένο δουλεύοντας χρόνια τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, κατάφερε να στείλει τους πολίτες και κυρίως τους νέους στα σπίτια τους. Να τους πείσει ότι για όλα φταίει η πολιτική και τα κόμματα, δημιουργώντας μια απολιτίκ κατάσταση, η οποία δημιουργεί το χώρο για να  αναπτυχθεί ο φασισμός και ο ναζισμός, η νέα πολύ σοβαρή απειλή για όλο τον κόσμο.

polytechneio-larisa-kentriki-plateia-3

Σαν δημοτική αρχή πιστεύουμε ακράδαντα στο ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην προάσπιση της δημοκρατίας στην τοπική κοινωνία, αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό, στην κοινωνική αλληλεγγύη».

Εκτός του κ. Σούλτη τη συγκέντρωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου:

«ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΡΙΑ χρόνια μετά την εξέγερση της νεολαίας μας ενάντια στη  Δικτατορία και τα αιτήματα εκείνης της περιόδου είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Το κεντρικό σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που ενέπνευσε τους αγώνες του λαού μας, είναι και σήμερα στον πυρήνα των διεκδικήσεων του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας.

Ο αγώνας για Δημοκρατία, για Ελευθερία και για Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι αναγκαίος σήμερα όσο ποτέ.

Η εφαρμογή των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας  έχουν ξεθεμελιώσει τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις, έχουν οδηγήσει κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας το μισό και πλέον πληθυσμό της χώρας,

H  ύφεση της οικονομίας, η υψηλή ανεργία, η υποβάθμιση και απαξίωση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, η απορρύθμιση των εργασιακών  σχέσεων,  ο περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι απότοκα αυτών των μνημονιακών πολιτικών και απαιτείται διαρκής αγώνας για την ανατροπή τους.

Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζονται σκληρά από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση καθώς τα πιο ευάλωτα και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας επωμίζονται δυσανάλογα τα βάρη αυτών των άδικων πολιτικών, που ασκούνται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

polytechneio-larisa-kentriki-plateia-8

Με το πρόσχημα της ρύθμισης του χρέους  ετοιμάζουν και νέο πακέτο μέτρων, με περαιτέρω περικοπές των συντάξεων και μεγαλύτερη φορολεηλασία στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με μείωση του αφορολόγητου και αύξηση των έμμεσων φόρων.

Το Πολυτεχνείο, η εξέγερση του ’73, σε κάθε ιστορικό κύκλο είναι η αιχμή των λαϊκών, δημοκρατικών, κοινωνικών αγώνων,  της αγωνιστικής πρωτοπορίας των νέων, της ενότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σήμερα που η επίθεση στα δικαιώματα είναι ολική και ισοπεδωτική ,η ανάπτυξη νέων μαζικών και δυναμικών, ενιαίων και καθολικών μορφών αγώνα, είναι η ανοιχτή και διαρκής πρόκληση για όλους.

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ:

     ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

     ΓΙΑ  ΕΙΡΗΝΗ, ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ».

Επιστροφή επάνω