Αρχική » Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Στο πρόγραμμα Urbact III o Δήμος Λαρισαίων

Στο πρόγραμμα Urbact III o Δήμος Λαρισαίων

Στο πρόγραμμα Urbact III o Δήμος Λαρισαίων

Η Διαχειριστική Αρχή του ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού προγράμματος Urbact ΙΙΙ, που εδρεύει στο Παρίσι, διοργάνωσε 8-10 Νοεμβρίου 2016 την εναρκτήρια συνάντηση για τα 7 δίκτυα πόλεων που θα λάβουν σχετική χρηματοδότηση.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο δίκτυο «CIA 7 – Cities in Article 7»  με επικεφαλή εταίρο την πόλη Λιλ (Γαλλία) και λοιπούς εταίρους τις πόλεις Μπάρι (Ιταλία), Πέζαρο (Ιταλία), Σεβίλλη (Ισπανία), Δουβλίνο (Ιρλανδία), Ντούισμπουργκ (Γερμανία), Λούμπλιν (Πολωνία) και Όλομουτς (Τσεχία) και εκπροσωπήθηκε από την κα Λία Γκουντρουμπή υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το δίκτυο θα εξετάσει τους διαφορετικούς τύπους διακυβέρνησης στην εφαρμογή Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στις πόλεις που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα, ενώ τα αποτελέσματά του θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό της προγραμματικής περιόδου μετά το 2020.

Στο παρελθόν, η αντίληψη γύρω από θέματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις αντιστοιχούσε σε ένα έργο ή μία δράση με χρηματοδότηση από μία πηγή ενίσχυσης. Πλέον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιχειρείται μια πιο ολιστική και στοχευμένη προσέγγιση, μακροχρόνιου και στρατηγικού χαρακτήρα, που προσδοκάται ότι θα επιλύσει πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα των αστικών περιοχών. Αυτή η διαφορετική προσέγγιση εντάσσεται σε ένα νέο εργαλείο διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020 που ονομάζεται Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (Sustainable Urban Development) και τα κράτη – μέλη προτρέπονται να το αξιοποιήσουν.

Στη διακυβέρνηση και διαχείριση αυτών των σχεδίων οι δημοτικές αρχές αποκτούν πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο, ενώ επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή και άλλων παραγόντων της πόλης, όπως παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών κ.α.

Η πρόκληση για τους ευρωπαϊκούς Δήμους είναι σημαντική, όπως και η ευκαιρία που θα προσφέρει το δίκτυο στο Δήμο Λαρισαίων να εργαστεί από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Τέλος, στα πλαίσια του δικτύου CIA 7 έχει ήδη προγραμματιστεί στην πόλη μας επίσκεψη του εμπειρογνώμονα του προγράμματος καθώς και του επικεφαλής εταίρου, στις 23 Ιανουαρίου 2017».

 

Επιστροφή επάνω