Αρχική » Ελλάδα » Σήμερα η ομιλία Ομπάμα στην Αθήνα
ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Σήμερα η ομιλία Ομπάμα στην Αθήνα

Σήμερα η ομιλία Ομπάμα στην Αθήνα

Το κομμάτι τις επίσημης επίσκεψης εργασίας του Μπαράκ Ομπάμα ολοκληρώθηκε χθες, πρώτη ημέρα της διαμονής του στην Αθήνα και σήμερα θα συνεχιστεί με επίσκεψη στην Ακρόπολη και ομιλία προς τον ελληνικό λαό από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το πρωί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ στις 12:30 αναμένεται να μιλήσει στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στο Δέλτα Φαλήρου.

Η αναχώρησή του από την Αθήνα για το Βερολίνο έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι.

Έτσι, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ. από τις 14:00 μέχρι και τις 16:00 το μεσημέρι δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του προαστιακού από και προς το αεροδρόμιο.

Το AirForce One αναμένεται να απογειωθεί από το «Ελ.Βενιζέλος» στις 15:30 για Βερολίνο.

Οι προτροπές για την ελάφρυνση χρέους και για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων 

Ομπάμα σε Παυλόπουλο: «Υπάρχει ακόμη δρόμος για τον ελληνικό λαό»

Ο κ. Ομπάμα χθες, τόσο κατά τις δηλώσεις του από το Προεδρικό Μέγαρο, όσο και αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε τις αναμενόμενες παραινέσεις προς τους δανειστές για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας, όμως και από την άλλη την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο κυπριακό, στο προσφυγικό επαινόντας τον ελληνικό λαό για τη στάση του αλλά και στους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, από το Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι ο κ. Ομπάμα  είπε ότι «Καταλαβαίνουμε ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά, αλλά παράλληλα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και βλέπουμε ότι ξεκινάει ήδη μια περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση και θα συνεργαστούμε μαζί ούτως ώστε να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, και παράλληλα, θα πρέπει όμως να πούμε, ότι εκτός από αυτό υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα», συνέχισε.

«Η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι καλή μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά είναι κάτι καλό για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό παράλληλα σημαίνει και είναι μέρος του μηνύματός μου ότι θα πρέπει η Ευρώπη να δίνει μια ευκαιρία και στους νέους και σε όλους, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανά τον κόσμο», επισήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα που στη συνέχεια συνεχάρη την κυβέρνηση για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα.

Ομπάμα από το Μαξίμου: Με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα

Λίγο αργότερα, ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ στην αντιφώνησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  μόλις τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γι” αυτά που έχουν επιτύχει στις δύσκολες συνθήκες και συνέχισε λέγοντας ότι «εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους».Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι” αυτό το ζήτημα.Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν.Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό αλλά και στους ελληνοαμερικανούς ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία τους και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα γτια οικογένειες, συνταξιούχους ανέργους. Η κρίση δεν εαι αφηρημένη έννοια ανέντερεψε εκ βάθρων ζωές και καθημερινότητες χιλιάδων ανθρώπων.Ο Αλέξης μου περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει. Συνεχίζει στον δύσκολο δρόμο. Εχω πει από την αρχή ότι για να είναι βιώσιμες οι λύσεις χρειάζεται χώρος».

Αναφερόμενος και πάλι στις πολιτικές λιτότητας είπε ότι αυτή δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. «Οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.Το ΔΝΤ είπε ότι η ελάφρυνση χρέους είναι ζωτικής σημασίας και εγώ θα παροτρύνω προς αυτή την κατεύθυνση.

Ολοι θέλουν ο ελληνικός λαός να ευημερεί είναι καλό για την ΕΕ, τις ΗΠΑ και εν τέλει για τον κόσμο».

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: eurokinissi

Επιστροφή επάνω