Αρχική » Ελλάδα » «Να μπει τέλος στην ατίμωση των οροθετικών γυναικών»
ΚΕΘΕΑ

«Να μπει τέλος στην ατίμωση των οροθετικών γυναικών»

«Να μπει τέλος στην ατίμωση των οροθετικών γυναικών»

Να μπει τέλος στην ατίμωση των οροθετικών γυναικών ζητεί το ΚΕΘΕΑ τονίζοντας την ανάγκη να παρέμβει η Πολιτεία άμεσα, ώστε να «κατέβουν» όλες οι φωτογραφίες των γυναικών από το διαδίκτυο, με αφορμή και τη δίκη που άρχισε για τις οροθετικές γυναίκες που είχαν συλληφθεί το 2012, ως «παράνομα εκδιδόμενες» και είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία τους, βάσει διάταξης του τότε υπουργού Υγείας, η οποία είχε αναφορά σε αναγκαστικό νόμο του 1940, σχετικά με τον «περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων».

Όπως σημειώνει, «ιατρικό απόρρητο, ατομικά δικαιώματα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνετρίβησαν σε πανελλήνια μετάδοση, στο όνομα «της προστασίας της δημόσιας υγείας».

«Τέσσερα χρόνια μετά οι γυναίκες αυτές, με ανεξίτηλο το στίγμα της διαπόμπευσης στη ζωή και την ψυχή τους, έρχονται ξανά πρόσωπο με πρόσωπο με την ελληνική δικαιοσύνη.  Δεν βρίσκονται όλες στο ειδώλιο: Πέντε από αυτές έχουν φύγει από τη ζωή ανάμεσά τους και η Κατερίνα που οδηγήθηκε στην αυτοχειρία. Έχει επίσης μεσολαβήσει η κατάργηση της βάρβαρης και οπισθοδρομικής υγειονομικής διάταξης 39Α, η μετατροπή του βαθμού δίωξής των γυναικών από κακούργημα σε πλημμέλημα, η δημόσια συγνώμη από πλευράς ΚΕΕΛΠΝΟ» αναφέρει.

Σημειώνει ότι συνεχίζεται ο εξευτελισμός και η παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς «οι φωτογραφίες με τις οποίες έγινε η δημόσια διαπόμπευσή τους, αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία, παραμένουν αναρτημένες σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο».

«Ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης, δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ καμία αποκατάσταση για τις γυναίκες αυτές και τους δικούς τους, όσο οι φωτογραφίες της ντροπής συνεχίζουν να βρίσκονται σε κοινή θέα, ποινικοποιώντας την ασθένεια και καταπατώντας τα δικαιώματά τους» τονίζει.

Επιστροφή επάνω