Αρχική » Υγεία » Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και με σχετικά λίγο αλκοόλ (έως δύο ποτά τη μέρα), ο κίνδυνος για καρκίνο στον προστάτη αυξάνει κατά 8% σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

Όσο η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τιμ Στόκγουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα καρκίνου «BMC Cancer», αξιολογώντας (μετα-ανάλυση) 27 δημοσιευμένες έρευνες πάνω στη σχέση αλκοόλ – καρκίνου του προστάτη.

Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και με σχετικά λίγο αλκοόλ (έως δύο ποτά τη μέρα), ο κίνδυνος για καρκίνο στον προστάτη αυξάνει κατά 8% σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου (περιλαμβάνει τόσο τους πρώην “πότες”, όσο και όσους ποτέ δεν ήπιαν) και κατά 23% σε σχέση μόνο με όσους δεν έχουν πιει ποτέ στη ζωή τους (εξαιρούνται όσοι κάποτε έπιναν).

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου των ανδρών από καρκίνο παγκοσμίως, αλλά στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ακόμη πιο συχνός. Δεδομένης της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το ζήτημα είναι σημαντικό.

Το αλκοόλ είναι γνωστός παράγων κινδύνου για καρκίνο του μαστού και για καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, του παγκρέατος και του προστάτη (κάτι που επιβεβαιώνει η τελευταία μελέτη).

Επιστροφή επάνω