Πολιτισμός » «Έλληνες με ταξίδεψαν»
ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Έλληνες με ταξίδεψαν»

«Έλληνες με ταξίδεψαν»

Η παρουσίαση του λευκώματος «Έλληνες με ταξίδεψαν» στο αμφιθέατρο στο Μύλο του Παππά (2ος όροφος) και τα εγκαίνια της ομότιτλης έκθεσης ζωγραφικής του ζωγράφου Ντίνου Γιωτόπουλου (ισόγεια αίθουσα), θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Κιλελέρ.

giotopoulos-1

Η θεματολογία της έκθεσης, όπως και του λευκώματος, είναι προσωπογραφίες – ψυχογραφήματα  Ελλήνων που προέρχονται από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων: Βαμβακάρης Μάρκος, Βαφόπουλος Γεώργιος, Βενετούλιας Λουκάς, Ελύτης Οδυσσέας, Θεοδωράκης Μίκης, Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής, Καββαδίας Νίκος, Καβάφης Κωνσταντίνος, Καζατζάκης Νίκος, Κάλλας Μαρία, Κουν Κάρολος, Μούσχουρη Νανά, Νάτση Κλειώ, Ξαρχάκος Σταύρος, Παλαμάς Κωστής, Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος, Πεντζίκης Γαβριήλ, Παπαθανασίου Βαγγέλης, Ρίτσος Γιάννης, Σεφέρης Γεώργιος, Τσαρούχης Γιάννης, Τσιτσάνης Βασίλης, Χατζηδάκις Μάνος, Χριστιανόπουλος Ντίνος, καθώς και τα πορτραίτα των συγγραφέων του λευκώματος: Δαρδαβέση Θεόδωρου (καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ), Ζουράρι Κώστα (καθηγητής & συγγραφέας), Ιωαννίδη Βασίλη (Ιατρός – ποητής – συγγραφέας), Πάικου Εύα (φιλόλογος – ποιήτρια), Παπαδημητρίου Ζήσης (καθηγητής ΑΠΘ – συγγραφέας), Πετρουλάκης Άγγελος (δημοσιογράφος – συγγραφέας).

giotopoulos-5

Όπως σημειώνει ο ζωγράφος: «Οι παρουσιαζόμενες φιλοτεχνημένες προσωπικότητες με ενέπνευσαν, διότι διαθέτουν όλα τα χαρίσματα του Ελληνικού λαού όπως φιλοπατρία, φιλελευθερία και καλλιέργεια των τεχνών και των γραμμάτων.

giotopoulos-3

Με προσωπικό τίμημα (τις περισσότερες των περιπτώσεων) και με επιμονή υπερασπίστηκαν έως το τέλος αυτό που ετάχθησαν να υπηρετήσουν, δηλαδή το πνεύμα, την έμπνευση, την αγάπη, τον έρωτα τη φιλία και το ύψιστο αγαθό της ειρήνης.

Επίσης, όποτε χρειάστηκε υπερασπίστηκαν το δίκαιο και τα κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων και κυρίως των απλών ανθρώπων».

giotopoulos-2

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα γίνει ένα μουσικό αφιέρωμα σε Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Καββαδία, Τσιτσάνη, με τους Ασπασία Αγοραστού (πιάνο), Ευαγγελία Ζαπίτη (ακορντεόν), Κωνσταντίνο Σκριμπόνη (βιολί), Γιώργο Κουλιόπουλο (κόντρα μπάσο) και Θανάση Καλαμπάκα (τραγούδι).

giotopoulos-6

Διαβάστε επίσης: