Αρχική » Κόσμος » Ν. Ζηλανδία: Στα 2 δισ. δολάρια το ύψος των ζημιών από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Ν. Ζηλανδία: Στα 2 δισ. δολάρια το ύψος των ζημιών από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Ν. Ζηλανδία: Στα 2 δισ. δολάρια το ύψος των ζημιών από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Σε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται ότι θα ανέλθει το ύψος των ζημιών από τον σεισμό που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κι.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας υποβάθμισαν τον κίνδυνο τσουνάμι, μετά από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών και τις εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν. Οι αρχές είχαν εκδόσει προειδοποίηση για την πιθανότητα τσουνάμι τουλάχιστον 5 μέτρων, η οποία ώθησε τον πληθυσμό του νησιώτικου κράτους να καταφύγει σε υψώματα. Αργότερα όμως, και αφού σημειώθηκαν κύματα μέχρι και τα 2,5 μέτρα στις ακτές της της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον στο Βόρειο Νησί και του Κράισττσερτς στο Νότιο Νησί, οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τσουνάμι.

Ο καταστροφικός σεισμός προκάλεσε τον θάνατο δύο ατόμων, αλλά και μεγάλες ζημιές σε δρόμους και σε υποδομές.

«Ήταν το πιο μεγάλο σοκ που θυμάμαι (να έχει συμβεί) στο Ουέλινγκτον» δήλωσε ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος ανέβαλε ένα ταξίδι του στην Αργεντινή.

Στο Ουέλιγκτον οι κάτοικοι δημιούργησαν κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν στο ύψωμα Βικτόρια, ενώ περίπου 100 άτομα, μεταξύ των και παιδιά, κατέφυγαν στο κτήριο της Βουλής.

Η πολιτεία πρότεινε στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο τέθηκε εκτός λειτουργίας για να ελεχθεί για ζημιές. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ουέλινγκτον παρέμεινε σε λειτουργία, παρά τις καθυστερήσεις ορισμένων πτήσεων.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας (NZX) ανακοίνωσε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά, παρότι πολλά γραφεία στην πρωτεύουσα ήταν κλειστά και το προσωπικό του χρηματιστηρίου εργάζεται από το σπίτι του.

ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Επιστροφή επάνω