Αρχική » Λάρισα » «Κινδυνεύουν οροθετικοί από έλλειψη αντιδραστηρίων»

«Κινδυνεύουν οροθετικοί από έλλειψη αντιδραστηρίων»

«Κινδυνεύουν οροθετικοί από έλλειψη αντιδραστηρίων»

Το θέμα του «κινδύνου για την υγεία των οροθετικών από έλλειψη αντιδραστηρίων» αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Μετά τις περσινές εκτεταμένες ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, φέτος υπάρχουν ελλείψεις αντιδραστηρίων για εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας των φορέων του ιού του AIDS. Αξίζει να τονιστεί ότι σήμερα μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών οι εξετάσεις προς διεκπεραίωση υπερβαίνουν τις 4.000, ενώ κάθε εβδομάδα προστίθενται περισσότερες από 200 εξετάσεις.

Από τα μέσα Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» είχε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας ζητώντας λύση. Η απάντηση του Υπουργείου ήρθε με καθυστέρηση. Στο από 12/11/2016 δελτίο τύπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων «Η σημερινή Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχει ήδη εγκρίνει δαπάνη 4,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό το οποίο οι προμηθεύτριες εταιρείες θα εισπράξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στο παρελθόν η προμήθεια των αντιδραστηρίων γινόταν με απ’ ευθείας αναθέσεις, ενώ τώρα εφαρμόζεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια, προχωρώντας στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Στην κατεύθυνση αυτή τον Ιούνιο ορίστηκε η επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία έχει ήδη έτοιμες τις σχετικές προδιαγραφές, ενώ η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται στο επόμενο διάστημα». Με ικανοποίηση, αλλά και επιφυλακτικότητα αντιμετώπισε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» την απάντηση του Υπουργείου. Στην από 14/11/2016 επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται «Η περαιτέρω κωλυσιεργία στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας θα μας αναγκάσει πλέον να αναζητήσουμε την προάσπιση του δικαιώματός μας στην υγεία στην Ελληνική Δικαιοσύνη… Απαιτούμε το πρόβλημα να επιλυθεί άμεσα και οριστικά βάσει των δεσμεύσεων του Υπουργείου και παραμένουμε σε εγρήγορση μέχρι την υλοποίηση των εξαγγελιών που θα επιτρέψουν και πάλι την πρόσβασή μας στις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την υγεία και την ίδια μας».

Κατόπιν τούτων, ο βουλευτής ρωτά πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια των αντιδραστηρίων και εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επίσης, εάν, μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού, θα διατεθούν τα ανάλογα κονδύλια, ώστε να καλυφθούν οι συσσωρευμένες και τρέχουσες ανάγκες των Εθνικών Κέντρων Αναφοράς της χώρας σε αντιδραστήρια».

Επιστροφή επάνω