Αρχική » Πολιτισμός » Η «Αυλαία» ανεβάζει την «Αγγέλα»
ΣΤΟ STAGE ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η «Αυλαία» ανεβάζει την «Αγγέλα»

Η «Αυλαία» ανεβάζει την «Αγγέλα»

Ένα από τα θεμελιώδη θεατρικά έργα της μεταπολεμικής ελληνικής δραματουργίας την «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, μια λαϊκή τραγωδία μεταξύ ποίησης και ρεαλισμού, θα παρουσιάσει στις 11, 12 και 13 του Δεκέμβρη στο Stage Λάρισα ο ερασιτεχνικός σύλλογος φίλων θεάτρου «Αυλαία».

Η «Αγγελα» θεωρείται το κορυφαίο έργο του Γ. Σεβαστίκογλου, γράφτηκε το 1957 στη Μόσχα. Εκεί κατέφυγαν αυτός και η σύζυγός του Άλκη Ζέη, κυνηγημένοι για τις ιδέες τους. Το έργο μεταφράστηκε αμέσως στα ρωσικά και αργότερα και σε πολλές άλλες γλώσσες. Ανέβηκε σε πολλές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Με την κινηματογραφική δομή επτά αυτόνομων σκηνών μεταφερόμαστε στην δεκαετία του ’50. Η Αγγέλα έρχεται από το χωριό της για να δουλέψει υπηρέτρια σε ένα αστικό σπίτι. Στις ταράτσες, συναντιέται με τις άλλες «δούλες», που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, βιώνοντας η καθεμιά τους το δικό της προσωπικό δράμα. Μνήμες της επαρχίας, έρωτες, όνειρα αλλά και ένας μυστηριώδης θάνατος μπερδεύονται, με φόντο μια Ελλάδα τραυματισμένη από τον Εμφύλιο, όπου κυριαρχούν η φτώχεια, η εκμετάλλευση, η αστυνομία, το όνειρο της φυγής, η μετανάστευση στην Αμερική.

Με γλώσσα ρεαλιστική και με έντονα συμβολικά στοιχεία, το έργο καταγγέλλει την ανέχεια, την αστυφιλία, τη διαφθορά και την ηθική διάβρωση της μεταπολεμικής κοινωνίας.

Η «Αγγέλα» σπάει τα όρια του χρόνου και αφορά την Ελλάδα του σήμερα.

Σκηνοθεσία: ομάδα «Αυλαία». Ερμηνεύουν οι: Αλεξάνδρα Τζαλαμούρα (Φανή), Ερμιόνη Παπαδούλη (Αννα), Βασιλική Αγά (Γεωργία), Χριστίνα Χαρχαμίδη (Νέρα), Θεοδώρα Τσακνάκη (Κυρία Παπά), Κυριακή Παρίση (Αγγέλα), Νίκος Ντέρτσος (Μένιος), Κώστας Πελεκάνος (Γκαρσόνι), Δημήτρης Καραβασίλης (Στράτος) και ο Βασίλης Γκουντής (Λάμπρος).

Φωτισμοί και μουσικές επιλογές: Πέτρος Θώδος και Νίκος Ζαρκογιάννης.

Η παράσταση ανεβαίνει με την ευγενική υποστήριξη της «Γενικής Κλινικής Ευτύχιος Γ. Πατσίδης».

Επιστροφή επάνω