Αρχική » Λάρισα » Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της μηνιγγιτιδας;
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΞΑΝΘΟΥ ΣΕ ΚΕΛΛΑ

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της μηνιγγιτιδας;

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της μηνιγγιτιδας;

Σε κοινή ανακοίνωση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας επισημαίνουν πως «στη χώρα μας έχουμε κάθε χρόνο περίπου 60 κρούσματα κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας), 5 θανάτους κατά μέσο όρο παιδιών το χρόνο από την νόσο αυτή (8-10% θνητότητα) και τα 7-8 παιδιά που θα ζήσουν θα εμφανίσουν βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στη ζωή τους (15-19% επιπλοκές) και πως το εμβόλιο σώζει ζωές και η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο από τη θεραπεία, είναι αποτελεσματικό και χωρίς σοβαρές παρενέργειες».

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός σε απάντηση του στον Χρήστο Κέλλα, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, στις αρχές Αυγούστου, είχε δηλώσει πως «δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών».

«Στη χώρα μας υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης, ενώ η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή» είχε απαντησει ο αρμόδιος υπουργός, ενω με τη σειρά του ο Λαρισαίος βουλευτής είχε τονίσει πως «ανέλαβα πρωτοβουλία, και με ερώτησή μου, για την ασφαλιστική κάλυψη του εμβολίου της μηνιγγίτιδας Β, καθώς παιδίατροι της χώρας επισημαίνουν ότι υπάρχουν αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, λόγω και της μη ασφαλιστικής κάλυψης του εμβολίου. Το Υπουργείο Υγείας δεν έκρινε σκόπιμη την εισαγωγή του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μετά και την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Εύχομαι η απόφαση να κινείται στη σωστή κατεύθυνση…»

Τι ακριβώς συμβαίνει με το συγκεκριμένο εμβόλιο;

Λ.Π.

Επιστροφή επάνω