Αρχική » Οικονομία » ΠΟΜΙΔΑ: Επείγουσα μεταρρύθμιση η μείωση της φορολογίας ακινήτων

ΠΟΜΙΔΑ: Επείγουσα μεταρρύθμιση η μείωση της φορολογίας ακινήτων

ΠΟΜΙΔΑ: Επείγουσα μεταρρύθμιση η μείωση της φορολογίας ακινήτων

Το αίτημα για άμεση μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας με συνδυασμό μέτρων που θα περιλαμβάνουν μείωση των αντικειμενικών αξιών, του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας μισθωμάτων κυριάρχησε στην ετήσια ενημερωτική συγκέντρωση της ΠΟΜΙΔΑ και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016, στην Πάτρα.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) κ. Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι η πρώτη και πιο επείγουσα μεταρρύθμιση είναι η μείωση της φορολογίας στα ακίνητα καθώς το φορολογικό βάρος που έχει επιρριφθεί στις πλάτες των ιδιοκτητών ακινήτων είναι πλέον ασήκωτο και ότι αποτελεί άμεση ανάγκη όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες αλλά και για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας, οι φόροι στα ακίνητα να εκλογικευθούν.

Επεσήμανε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί τον πολλαπλασιασμό τηςαποποίησης κληρονομιών καθώς η ακίνητη ιδιοκτησία αποτελεί πλέον άγος και όχι στοιχείο πλούτου για τους κληρονομούντες ενώ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για επιβολή φόρου… υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων από 1-1-2017, για αύξηση των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής καθώς και για επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος θα εντοπίσει το βάρος σε περιουσίες φαινομενικά μεγαλύτερες, με βάση αντικειμενικές αξίες που δεν υπάρχουν πια και παράλογους συντελεστές.

Αναλυτικά, τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων περιλαμβάνουν τα εξής:

ΕΝΦΙΑ: Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μειωτικός συντελεστής για τα κενά κτίσματα, μείωση επιβάρυνσης αστικής ιδιοκτησίας.

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Περαιτέρω μείωση τιμών ζώνης και συντελεστών εμπορικότητας, με προτεραιότητα στις ζώνες που παραλείφθηκαν στην προηγούμενη μείωση, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Φόρος Υπεραξίας: Να παραταθεί η αναστολή εφαρμογής του για μια ακόμη τριετία, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις εφαρμογής του.

Κληρονομιά-δωρεά: Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα επαύξησης της σχετικής φορολογίας, εν όψει και του κινήματος «ΔΕΝ …ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ!».

Εκχώρηση ακινήτων έναντι φόρων ακινήτων: Να αναγνωριστεί ως μονομερές δικαίωμα των φορολογουμένων, να εκχωρούν αστικό ακίνητο πλήρους κυριότητας της επιλογής τους, για χρέη άνω των 10.000€, αντί να επιλέγει το Δημόσιο ποιό ακίνητο θα κατάσχει.

Τουριστικές μισθώσεις: Να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 21 παρ. 3 του ΚΦΕ περί «επιτηδευματία» κατόπιν τριών ομοειδών συναλλαγών ανά διετία. Να μην επιβληθούν ποσοτικοί ή χρονικοί περιορισμοί στην εκμίσθωση ακινήτων, ούτε υψηλή πρόσθετη φορολογία, διότι εν τέλει το δημόσιο θα χάσει έσοδα, αντί να κερδίσει.

euro2day.gr
Επιστροφή επάνω