Αρχική » Δήμοι Νομού » Δήμος Αγιάς » Νέος Πολυχώρος Δημιουργίας Όσσα
ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ ΑΓΙΑΣ

Νέος Πολυχώρος Δημιουργίας Όσσα

Νέος Πολυχώρος Δημιουργίας Όσσα

Ρεπορτάζ: Μερσίνα Τσαντοπούλου

Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη

Την ζηλευτή συγκατοίκηση τεχνών, της κεραμικής, της ξυλογλυπτικής, του ψηφιδωτού, της ζωγραφικής, της χειροτεχνίας και της ζαχαροπλαστικής σε ένα παλιό αρχοντικό στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς, είχαν την τύχη να γνωρίσουν δεκάδες φίλοι και επισκέπτες, που παραβρέθηκαν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στα εγκαίνια του Πολυχώρου Δημιουργίας Όσσα (ΚΟΙΝΣΕΠ).

polychoro-ossa-1 Ο Πολυχώρος που βρίσκεται πάνω από τον ναό του Αγίου Γεωργίου, στεγάζει τις δημιουργίες των μελών του, από το εργαστήριο κεραμικών της Σοφίας Τερζίδου, το εργαστήριο σχεδιασμού και κατασκευής μουσικών οργάνων και ξύλινων κατασκευών του Θεόφιλου Μπακιρτζίδη, την έκθεση ψηφιδωτών του Αχιλλέα Αρχοντή και τα προϊόντα delicatessen yiam της Αύρας Πανουσοπούλου.

polychoro-ossa-4Η Σοφία Τερζίδου είναι μια εμπειροτέχνης κεραμίστρια, που με το χώμα και τη φωτιά  κατασκευάζει χρηστικά και διακοσμητικά κεραμικά αντικείμενα με προσωπικότητα, η οποία παράλληλα παραδίδει μαθήματα σε ενήλικες και παιδιά.

polychoro-ossa-7Ο Θεόφιλος Μπακιρτζίδης δουλεύει με ξύλα που αναζητά στην περιοχή του Κισσάβου και με την κατάλληλη επεξεργασία γίνονται έργα τέχνης και μουσικά όργανα.

polychoro-ossa-8Ο Αχιλλέας Αρχοντής, λόγω της εργασίας του πατέρα του ως συντηρητής αναπαλαιωτής μνημείων της 7ης Βυζαντινής εφορίας Λάρισας, είχε την πρώτη του επαφή με ψηφίδες σε ηλικία 12 χρονών  και έκτοτε ασχολήθηκε με την πέτρα, σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης με ειδικότητα πέτρα και ψηφιδωτά με δάσκαλο τον Αναστάσιο Μαργαριτώφ. Εδώ και χρόνια διατηρεί εργαστήριο κατασκευής ψηφιδωτών στην Αγιά, ενώ στον χώρο της Όσσας παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά, η οποία είναι από πετρώματα που έχει συλλέξει ο ίδιος από τον Κίσσαβο με έναν μοναδικό δικό του ύφος με μεγάλες φόρμες  και θέματα από το ίδιο το βουνό.

polychoro-ossa-5Η Αύρα Πανουσοπούλου ίδρυσε το 1999 μια από τις πρώτες επιχειρήσεις με προϊόντα delicatessen,την yiam, που ανέδειξε τις γεύσεις της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, τις οποίες κανείς μπορεί να τις βρει σε όλα τα σύγχρονα μπακάλικα της Αθήνας και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ευρώπη.

polychoro-ossa-6

Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται ο συγγραφέας και χαρτογράφος της Θεσσαλίας Χάρης Τζίκας με τους χειροποίητους χάρτες του και τα βιολογικά φιστίκια από το κτήμα του, ο Μπάμπης Χαιτίδης με τις ξύλινες δημιουργίες του, ο Αντώνης Μανωλίδης με τα εξαιρετικά  κρασιά από το κτήμα του στην Αγιά και τα πρώτα δημιουργήματα- χειροτεχνήματα από ύφασμα με τις γλυκύτατες κουκουβάγιες της 15χρονης Ειρήνης Μπακιρτζίδου, κόρης του Θεόφιλου και της Σοφίας.

polychoro-ossa-3Οι χώροι του αρχοντικού που ανακαινίστηκε πρόσφατα, έχουν σχεδιαστεί ώστε να φιλοξενούν κατά περιόδους και προβολές, σεμινάρια, μαθήματα, ημερίδες κ.α. και να αποτελούν αφετηρία κι άλλων δράσεων που μπορούν να γίνουν στο βουνό.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Επιστροφή επάνω