Ελλάδα » «Σ’ ένα μήνα διαλύεται η Ειδομένη»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ

«Σ’ ένα μήνα διαλύεται η Ειδομένη»

«Σ’ ένα μήνα διαλύεται η Ειδομένη»

Η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει διαλυθεί «όμορφα και ωραία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, από το βήμα της Βουλής τη Δευτέρα.

Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι οι αρχές θα επιχειρήσουν να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη, χωρίς τη χρήση βίας.

«Θα μπορούσε να έχει διαλυθεί νωρίτερα; Αυτό δεν μπορώ να σας το πω. Πιθανώς ναι», ανάφερε εν συνεχεία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επίλυση του προβλήματος δεν μπορούσε να γίνει «με μαγικά ραβδιά».

Ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι η Αμυγδαλέζα ποτέ δεν έκλεισε, αλλά λειτουργεί με πολύ λιγότερο κόσμο, όπως και η Κόρινθος.

Απαντώντας σε σχετική με το Προσφυγικό επερώτηση της Ν.Δ. χαρακτήρισε τη συμφωνία των Βρυξελλών «πάρα πολύ δύσκολη», ωστόσο την καλύτερη που μπορούσε να επιτευχθεί. Κάλεσε δε τα κόμματα να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση, ώστε η Συμφωνία να επιτευχθεί «και να χαμηλώσουν οι τόνοι».

«Είχαμε στρατηγική η οποία εντέλει οδήγησε εδώ. Πρακτικά εμείς και η Γερμανία την υπερασπιστήκαμε. Δεν χρειάζονται αντιδικίες. Να βάλουμε πλάτη όλοι αυτή τη δύσκολη συμφωνία να μπορέσουμε να την προχωρήσουμε, πιθανώς σε αυτή την φάση είναι η μόνη λύση», κάλεσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Απέναντι στην κριτική που άσκησαν οι επερωτώντες βουλευτές για την Ειδομένη, διαβεβαίωσε ότι το «κράτος είναι λίγο πιο δίπλα, λίγο πιο κάτω, έχουμε γιατρούς, καθαρό νερό, φτιάχνει θέσεις, ώστε να διαθέτει τα ελάχιστα που δικαιούνται οι πρόσφυγες, αλλά δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι στην Ειδομένη θα φτιάξουμε κάμπινγκ, θα φτιάξουμε ένα καινούργιο Καλαί, θα είναι μία πηγή ανωμαλίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, χαρακτήρισε «λογικό» η αντιπολίτευση να έχει την άποψη ότι η κυβέρνηση είναι μια κακή κυβέρνηση και πρέπει να πέσει, αλλά επισήμανε πως είναι λάθος σε αυτή τη λογική να εντάσσει τα πάντα και να προσπαθεί να συμπιέσει εκεί ζητήματα του προσφυγικού. «Είναι εθνικό θέμα. Καταλαβαίνω ότι η Ν.Δ. το αναγνωρίζει ως τέτοιο, αλλά πολλές φορές κάποιοι, όχι όλοι και όχι ο πρόεδρος της Ν.Δ., λειτουργούν αλλιώς» πρόσθεσε, ωστόσο.

«Είναι μια καλή, αλλά δύσκολη συμφωνία»

Ειδικώς, για την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός τόνισε σε όλους τους τόνους πως «είναι μια καλή συμφωνία» και απευθυνόμενος προς την Ν.Δ. παραδέχθηκε πως «είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία, έχετε απόλυτο δίκιο σ’ αυτό» και αιτιολόγησε «κι είναι δύσκολη όποια κυβέρνηση και να ήταν επάνω, αφού οι δυνατότητες και τα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού είναι δεδομένα».

«Είναι η καλύτερη που μπορούσαμε να πετύχουμε και είναι και ένα αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνουμε πολλούς μήνες» είπε, εξειδικεύοντας πως η συμφωνία «λέει επιτέλους ότι είναι η Τουρκία το πρόβλημα και λέει ότι επιτέλους το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στην Τουρκία και δίνει επιτέλους -σταματώντας τους παράνομους δρόμους- έναν νόμιμο δρόμο, μικρό αλλά αποτρεπτικό από το να περάσουν το Αιγαίο και να έρθουν στην Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε, ότι η συμφωνία επισημαίνει ότι μετεγκατάσταση από την Ελλάδα δικαιούνται όσοι είναι στην Ελλάδα μέχρι να αρχίσει η συμφωνία. Όλοι οι άλλοι θα φεύγουν με μετεγκατάσταση από την Τουρκία. Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, όποιος πρόσφυγας ή μετανάστης έρχεται στην Ελλάδα παράνομα από την ημέρα που άρχισε η συμφωνία, όταν επιστρέψει στην Τουρκία θα μπει στο τέλος της «ουράς». «Αυτό είναι καλό για την χώρα μας, γιατί είναι ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα και παρ’ ότι υπάρχουν ζητήματα σε επίπεδο δικαιωμάτων, η προσωπική μου άποψη και σοβαρών νομικών Ευρωπαίων, είναι πως αυτό κινείται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Δίνει λοιπόν ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα. Δεν κόβει την ελπίδα. Λέει ότι 72.000 άνθρωποι από την Τουρκία θα περάσουν στην Ευρώπη».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες στην εκταμίευση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η ροή των χρημάτων ξεκίνησε και θα συνεχιστεί. Χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την πρόταση του βουλευτή της Ν.Δ., Νίκου Παναγιωτόπουλου, για κάλυψη των δαπανών των ΟΤΑ προς τους πρόσφυγες και δεσμεύτηκε ότι θα την εξετάσει εντός της εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης: