Αρχική » Ελλάδα » Επαναπροκύρηξη διαγωνισμού στις αρχές Απριλίου
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Επαναπροκύρηξη διαγωνισμού στις αρχές Απριλίου

Επαναπροκύρηξη διαγωνισμού στις αρχές Απριλίου

Επαναπροκύρηξη του διαγωνισμού για το κτηματολόγιο στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, με προοπτική να δοθούν οι προσφορές εντός 40 ημερών, και να γίνει η κατακύρωση το τελευταίο τρίμηνο του 2016 (χρονοδιάγραμμα στο οποίο δεν υπολογίζονται οι καθυστερήσεις από τυχόν ενστάνσεις), ανήγγειλε η διοίκηση της ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση), σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε τον προγραμματισμό για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου της χώρας.

Ήδη τα τεύχη του νέου διαγωνισμού έχουν τεθεί προς δημόσια διαβούλευση από την Παρασκευή και για δύο εβδομάδες. Ο νέος διαγωνισμός, για την ανάθεση 30 συμβάσεων, περιλαμβάνει περίπου 16 εκατομμύρια δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι το 43% του συνόλου των δικαιωμάτων της χώρας και αντιστοιχεί σε μια έκταση περίπου 65% της χώρας.

Ο προϋπολογισμός του νέου διαγωνισμού ανέρχεται σε περίπου 440 εκατ. ευρώ και από αυτά γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα 84 εκατ. ευρώ από τη νέα χρηματοδοτική περίοδο (2014 – 2020). Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από το τέλος κτηματογράφησης.

Σύμφωνα επίσης με τη διοίκηση της ΕΚΧΑ στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα ξεκινήσει η διαδικασία είσπραξης των τελών κτηματογράφησης που δεν έχουν πληρωθεί από τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στην κτηματογράφηση των ετών 1995 – 2005. Πρόκειται για 8,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας και οι υπόχρεοι θα ειδοποιηθούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα με σχετική επιστολή.

Ακόμη παρουσιάστηκε ο επανασχεδιασμός του έργου και των διαδικασιών για τη σύντμηση του χρόνου.

Βάσει του νέου σχεδιασμού η διάρκεια των εργασιών κτηματογράφησης περιορίζεται στους 40 μήνες, γεγονός που καθιστά εφικτό τον μνημονιακό στόχο της ολοκλήρωσης του έργου το 2020, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και μείωση του κόστους του έργου.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ, κ. Βύρων Νάκου, ο κ. Βασίλειος Βεσκούκης αντιπρόεδρος της ΕΚΧΑ και η κυρία Χριστίνα Κλωνάρη, διευθύνουσα σύμβουλος.

«Πραγματικά από τη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση της εταιρείας είχαμε ένα τεράστιο έργο να αντιμετωπίσουμε» είπε ο κ. Νάκου ξεκινώντας την εισήγησή του, κατά την οποία εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν πριν από λίγες ημέρες στην απόφαση να ακυρωθεί η ΚΤΙΜΑ 13 και να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός «που να πατάει σε στέρεες βάσεις».

Επιστροφή επάνω