Αρχική » Απόψεις » Blogger » «Ριμέικ». Του Blogger

«Ριμέικ». Του Blogger

«Ριμέικ». Του Blogger

Υπήρχε ανοιχτή γραμμή μεταξύ του συγκροτήματος και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ όμως -πάρα τις εκατέρωθεν προσπάθειες συνεννοήσεως και κινήσεις καλής θέλησης- τελικά «δεν τα βρήκαν».

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BHMA της Κυριακής 6-3-2016, την 15η Ιανουαρίου 2014 -περίοδο κατά την οποία απασχολούσε την τραπεζική επικαιρότητα η αναδιοργάνωση δανείων του εκδοτικού συγκροτήματος-, […] πρόσωπο που βρισκόταν στο στενό κύκλο του κ. Τσίπρα έκρινε πως έπρεπε να μεταδώσει ένα μήνυμα προς τον ΔΟΛ: «Θέλουμε να ξέρετε ότι εμείς πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας επιτεθούμε με αφορμή την αναδιοργάνωση της δανειακής εικόνας, αλλά επειδή κάτι πρέπει να πούμε, σας ενημερώνουμε ότι θα δηλώσουμε απλώς ότι οι τράπεζες πρέπει να προσέχουν τις χορηγήσεις σε όλες γενικά τις επιχειρήσεις…».

Αυτή η αποκάλυψη σαν ντεζαβού μας μεταφέρει πίσω στο 2012 και συγκριμένα τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς όταν ο Γιώργος Παπανδρέου για να  αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη καμώνονταν ότι  παλεύει με την διαπλοκή και «ένα κομπραδόρικο σύστημα που ευθύνεται για την πορεία της χώρας και την κρίση». Θα πει τότε, «Υπάρχουν  συμφέροντα με τα οποία έπρεπε να συγκρουστούμε πιο ισχυρά και να τα ονομάσουμε». Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε ονομαστικά τον κ. Ψυχάρη και το δάνειο των 10 εκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε ο ΔΟΛ από την Εθνική Τράπεζα δάνειο που ανεπισήμως ειπώθηκε ότι απορρίφθηκε από  το Μαξίμου.

Ο Ψυχάρης αποκάλυπτε τότε μυστικές  συναντήσεις  στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παπανδρέου κατά τις οποίες του ζητήθηκε να πάνε από την πίσω πόρτα του κτιρίου και στις οποίες ο πρωθυπουργός υπέβαλε αιτήματα στον κ. Ψυχάρη.
Με το ίδιο ακριβώς σενάριο «συγκρούεται» σήμερα ο Τσίπρας με τον  Ψυχάρη για τα δάνεια του ΔΟΛ ικανοποιώντας την ανάγκη του πρώτου για να έχει ένα αριστερό πρόσημο ως αμπαλάρισμα στο νεοφιλελεύθερο μνημόνιο. Ίσως λοιπόν δεν πρόκειται για Ντεζαβού αλλά για Ριμέικ, δηλαδή για νέα διασκευή του ίδιου έργου!

Προσθέτοντας στην εικόνα τους συνεχείς προπηλακισμούς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  ανά την επικράτεια, το ντεζαβού γίνεται πλήρες.

Εκείνη την εποχή ο Παπανδρέου έφερε το πρώτο μνημόνιο και πορεύθηκε χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. Λίγους μήνες μετά οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ -εγκλωβισμένοι στην αφήγηση του Παπανδρέου ότι σώζει την χώρα, μάχεται την δεξιά και τα συμφέροντα και παλεύει για την δημοκρατία- δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο και ούτε σήμερα μπορούν.

Μετά το καλοκαίρι των αγανακτισμένων το ΠΑΣΟΚ πήρε οριστικά την κάτω βόλτα, σαρώθηκε από την Ιστορία και πλέον είναι σε μονοψήφια ποσοστά. Κάποια στελέχη του μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη «μερίδα» εξουσίας. Εκεί θα στηρίζουν ένα ριμέικ από αφήγημα του ΓΑΠ και ένα τρίτο μνημόνιο, αποτέλεσμα μια ηττημένης ηγεσίας η οποία συγκρούεται με τον Ψυχάρη ως προσωποποίηση της διαπλοκής.

Η εκτίμηση είναι ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν για τα στελέχη, τους φίλους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ. Ενώ κάποιοι λίγοι ή και περισσότεροι θα βολεύονται σε κυβερνητικές θέσεις και θα αμείβονται για να υπηρετούν την τρόικα, το Μνημόνιο θα ξεδιπλώνεται και σαν πολιτικός λεκές θα στιγματίζει τους πάντες.

ENTYΠΗ LARISSANET

Επιστροφή επάνω