Ελλάδα » Οι θεσμοί φεύγουν με διαφωνίες

Οι θεσμοί φεύγουν με διαφωνίες

Οι θεσμοί φεύγουν με διαφωνίες

Στις 2 Απριλίου αναμένεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με στόχο εως τις 11 του μηνός, που συνεδριάζει το  Euroworking Group, να επέλθιε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυτό προέκυψε από την τελευταία συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών, το πρωί της Κυριακής. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα και δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια ανακοίνωση από την πλευρά τους.

Στην συνάντηση της Κυριακής στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα του ασφαλιστικού, με τον κ. Κατρούγκαλο να δηλώνει ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει τις μεγαλύτερες διαφωνίες. Σε τεχνικό επίπεδο, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη 24 Μαρτίου, οπότε και ξεκινάει η αργία του Πάσχα των Καθολικών.

Κατά τον κ. Κατρούγκαλο, είναι δεδομένη η διατήρηση της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ με 20ετία, αλλά και η διάσωση των κύριων συντάξεων, ενώ η προσωπική διαφορά συζητείται μόνο για «τεχνικά θέματα».

Αντίθετα υπάρχει απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης. Επί του θέματος ο υπουργός σημείωσε ότι το πόσο αναλογικό θα είναι το σύστημα είναι απόφαση της ελληνικής πλευράς. «Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει δέσμευση που να απορρέει από το μνημονίο», είπε χαρακτηριστικά.

Παραμένει η διαφορά και στο θέμα της αύξησης των εισφορών, με το ΔΝΤ να εμφανίζει και σε αυτό το σκέλος τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Σημειώνεται ότι αν δεν περάσει το μέτρο η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε περικοπές έως 600 εκατ. ευρώ στις επικουρικές.

Σύμφωνα με τον ίδιο με τις κυβερνητικές προτάσεις πιάνεται ο στόχος για 1% του ΑΕΠ συν τη προβολή για επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ έως το 2018 με την ωρίμανση των μέτρων.

ΠΗΓΗ:

Διαβάστε επίσης: