Ταξίδια » Νιώσε και βίωσε …τα Μετέωρα
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Νιώσε και βίωσε …τα Μετέωρα

Το πέτρινο δάσος των Μετεώρων, τα βυζαντινά μοναστήρια και τα οινοποιεία μας ταξιδεύουν σε μία άλλη όψη της Θεσσαλικής Γης
Νιώσε και βίωσε …τα Μετέωρα

Γράφει η Ευανθία Καραβέντζα

Διπλωμ. Ξεναγός-Αρχαιολόγος

www.greatours-greece.com

greatours4u@gmail.com

Μετέωρα, ένα παγκόσμιο μνημείο της Unesco το οποίο εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο επιλέγουν ως ταξιδιωτικό προορισμό κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Μετά το Άγιο Όρος, το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα είναι αυτό των Μετεώρων.

Η περίοδος που αξίζει κανείς να τα επισκεφθεί είναι η Άνοιξη, είτε για να προσκυνήσει τα έξι βυζαντινά μοναστήρια που φωλιάζουν στους θεόρατους βράχους, είτε για να επιλέξει μία από τις υπαίθριες δραστηριότητες (trekking, hiking, climbing, rafting) που προσφέρονται από τα κατά τόπους γραφεία εναλλακτικού τουρισμού.

ΜΕΤΕΩΡΑΣήμερα λειτουργούν και είναι επισκέψιμες μόνο έξι μονές, τέσσερις ανδρικές και δύο γυναικείες, αυτές του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, του Ρουσάνου, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, του Βαρλαάμ, της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου. Οι μονές αυτές είναι οι θεματοφύλακες της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης και του Ελληνικού φρονήματος. Μέσα από την περιήγηση σας στις κοιτίδες αυτές του χριστιανισμού θα μάθετε για την ιστορία της μοναστικής κοινότητας, για τους αγώνες των μοναχών κατά των Οθωμανών και θα θαυμάσετε υψηλής αξίας καλλιτεχνικά έργα, όπως αγιογραφίες, εικόνες αλλά και εκκλησιαστικά κειμήλια της Βυζαντινής περιόδου.

7646

7646

Ο καλύτερος συνδυασμός για να νιώσεις τη θεϊκή αύρα των Μετεώρων και το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο είναι η πεζοπορία ανάμεσα στα δάση που δεσπόζουν μεταξύ των βράχων. Εκεί θα γνωρίσεις την τοπική χλωρίδα και πανίδα και θα δεις κρυμμένους θησαυρούς που συνδέονται άμεσα με τη μοναστική ζωή, όπως το άγαλμα του αγωνιστή Παπαθύμιου Βλαχάβα. Στο πλάτωμα που βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι της Υπαπαντής το άγαλμα του Βλαχάβα στέκει αγέρωχο υπενθυμίζοντας μας τους αγώνες που έδωσαν οι ιερείς στο όνομα της πίστης, της πατρίδας και της ελευθερίας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης κατά του Τουρκικού ζυγού. Μάλιστα αυτό το σημείο έχει επιλεγεί και ως η καλύτερη θέση για προτάσεις γάμου από ζευγάρια του εξωτερικού…μιας και η θέα στον Κόζιακα, στον ποταμό Ίωνα και στην απέραντη θεσσαλική πεδιάδα είναι πραγματικά μαγική.

meteora_3Ένας άλλος κρυφός θησαυρός είναι το εξωκλήσι του Άη-Γιώργη του Μαντηλά, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα βαθούλωμα ενός βράχου στο δρόμο για το χωριό Καστράκι και είναι προσβάσιμο μόνο με αναρρίχηση. Κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου αναρριχητές διαφόρων εθνικοτήτων σκαρφαλώνουν στον βράχο, έχοντας πολύχρωμα μαντίλια κρεμασμένα στη μέση τους τα οποία προσφέρουν στον Άγιο. Τα μαντήλια εναλλάσονται κάθε χρόνο και θεωρούνται ευχές για καλή υγεία.

ΜετέωραΗ βυζαντινή τέχνη έχει επηρεάσει βαθιά τους Καλαμπακιώτες οι οποίοι αναδείχθηκαν σε δεξιοτέχνες στην επεξεργασία του ξύλου. Μην ξεχνάμε ότι η μοναδική δημόσια Σχολή Ξυλογλυπτικής σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται στην Καλαμπάκα. Πολλοί λοιπόν επισκέπτες αγοράζουν ως σουβενίρ θαυμάσιες χειροποίητες ξυλόγλυπτες εικόνες από τα μαγαζάκια που βρίσκονται στην πόλη.

Και επειδή έναν τόπο πρέπει να τον βιώνουμε, δοκιμάστε τις ντόπιες θεσσαλικές σπεσιαλιτέ, όπως το κοκορέτσι, τα λουκάνικα και τα πρόβεια παϊδάκια στις ταβέρνες της πλατείας στην Καλαμπάκα και γευτείτε αγνό οίνο από τα τοπικά οινοποιεία όπως αυτά, του Λιάκου, του Τσιλιλή, του Λούδα και του Τσίνα.

Σπηλαιο ΘεοπετραςΑν έχετε και παιδιά στην παρέα σας πριν φύγετε από την Καλαμπάκα μην ξεχάσετε να δείτε τα δύο νέα μουσεία, αυτά της Φυσικής Ιστορίας των Μετεώρων-Μουσείο Μανιταριών καθώς και της Ελληνικής Παιδείας. Αν θέλετε όμως να ταξιδέψετε 130.000 χρόνια πίσω στο χρόνο επισκεφθείτε το Σπήλαιο της Θεόπετρας, 4 χλμ. μόλις πριν την είσοδο στη πόλη, όπου μία από της πιο σημαντικές προϊστορικές θέσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι προσβάσιμη πλέον στο ευρύ κοινό.

Ένα ανοιξιάτικο σαββατοκύριακο λοιπόν στα Μετέωρα ας γίνει η αφορμή για να έρθουμε πιο κοντά στον Θεό και στη Μητέρα φύση.

INFO:

ΠΩΣ:

Με ΚΤΕΛ Τρικάλων/Καλαμπάκας και ΟΣΕ

ΔΕΙΤΕ:

*Μονές Μετεώρων

Δήμος Καλαμπάκας

http://kalabaka.org

*Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών

www.meteoramuseum.gr

Τηλέφωνο: 2432024959

*Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

www.bookmuseum.gr

Τηλέφωνο:2432075219

*Σπήλαιο Θεόπετρας

Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας

Τηλέφωνο:2109232358

ENTYΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: