Αρχική » Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Επισκέψιμο το Α’ Αρχαίο Θέατρο
ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANET O ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

Επισκέψιμο το Α’ Αρχαίο Θέατρο

Επισκέψιμο το Α’ Αρχαίο Θέατρο

Μιλάει στη larissanet ο αρχιτέκτων Δ. Καραγκούνης, μία από τις «ψυχές» ανάδειξης του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Μπροστά σε μία ιστορική εξέλιξη στην μακρά πορεία ανάδειξης του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου, βρίσκεται η πόλη της Λάρισας, καθώς από τα μέσα Απριλίου θα είναι εφικτή η επίσκεψη στο εσωτερικό του από πολίτες και επισκέπτες.

Αυτό επισημαίνει με δηλώσεις του στη larissanet ο Δημήτρης Καραγκούνης, αρχιτέκτων και Προϊστάμενος Τμηματάρχης Μελετών Έργων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, ο οποίος αποτελεί μία από τις «ψυχές» του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας καθώς έχει αφιερώσει το σύνολο των δυνάμεων του στην αποκάλυψή του τα τελευταία 25 χρόνια.

«Πλέον το Αρχαίο Θέατρο Λάρισα θα μπορεί να είναι επισκέψιμο από τους πολίτες.

Αυτό μπορεί να γίνει καθώς έως τις 15/3 θα έχει υποβληθεί η πράξη απολογισμού του έργου, ενώ μέσα στον Απρίλιο η Εφορεία Αρχαιοτήτων μπορεί να εκδώσει το πρόγραμμα επισκεψιμότητας του χώρου» υπογραμμίζει ο κ. Καραγκούνης.

Σε ότι αφορά τις πύλες εισόδου αυτές μπορούν να είναι δύο: Η πρώτη με είσοδο από την οδό Βενιζέλου. Περιμετρικά του χώρου, μέσα στο Αρχαίο Θέατρο, έχει ήδη τοποθετηθεί ξύλινος διάδρομος, ενώ το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα με συναρμολογούμενο διάδρομο ο επισκέπτης θα μπορεί να φτάνει στο μέσον της σκηνής.

Η δεύτερη με είσοδο από την οδό Μητροπολίτου Αρσενίου, που θα οδηγεί στο πλάτωμα απ’ όπου ο θεατής μπορεί να έχει πανοραμική οπτική όλου του Αρχαίου Θεάτρου.

Μάλιστα, ο κ. Καραγκούνης επισημαίνει πως ήδη έχει γίνει η προμήθεια ενημερωτικών πινακίδων που θα τοποθετηθούν σε πέντε κεντρικά σημεία της πόλης, απ’ όπου θα ενημερώνονται πολίτες και επισκέπτες για το Αρχαίο Θέατρο, ενώ θα αναπτυχθούν και πέντε πινακίδες σε μορφή αναλογίου γύρω από το χώρο του μνημείου με βασικές πληροφορίες για το Αρχαίο Θέατρο.

Σ’ αυτό το σημείο ρωτάμε τον Λαρισαίο αρχιτέκτονα αν θα ήταν εφικτό να γίνουν εκδηλώσεις εντός του Αρχαίου Θεάτρου: «Ο χώρος θα μπορούσε να δεχθεί εκδηλώσεις με τους θεατές να μπορούν να καθίσουν στα εδώλια που βρίσκονται στο κάτω μέρος, πιο κοντά στη σκηνή. Βέβαια απαιτούνται ακόμη μικρές παρεμβάσεις, ενώ για κάθε τέτοιου είδους εκδήλωση θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)».

Ο κ. Καραγκούνης πέρα από το ζήτημα των εκδηλώσεων εντός του χώρου αναδεικνύει την ανάγκη να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός μια συγκεκριμένη περίοδος του χρόνου, κατά την οποία θα διεξάγονται εκδηλώσεις πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου και έτσι αφενός η συγκεκριμένη διοργάνωση θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Λαρισαίους πολίτες, ενώ θα κεντρίσει και το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Λάρισας.

Τι προχώρησε μέσω ΕΣΠΑ – Τι μπορεί να γίνει τη νέα προγραμματική περίοδο

Μεγάλο μέρος της συνομιλίας με τον Προϊστάμενο Τμηματάρχη Μελετών Έργων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας έχει να κάνει με τον απολογισμό της εξέλιξης των έργων εντός του Αρχαίου Θεάτρου κατά την προγραμματική περίοδο που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2015: «Ξεκινήσαμε το 2011 και μπήκαμε στο ΕΣΠΑ με έργα 1,5 εκατ. ευρώ.

Στην πορεία και με μελέτες που πέρασαν από το ΚΑΣ ο προϋπολογισμός ανέβηκε στα 3 εκατ. ευρώ.

Δυστυχώς το 2013 είχαμε μείωση 1 εκατ. ευρώ λόγω Τρόικας, με τις συνολικές παρεμβάσεις να φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ».

«Όλοι οι έλεγχοι που έγιναν, από διάφορους φορείς, έκριναν με άριστα τα έργα, ενώ στο ΕΣΠΑ οι παρεμβάσεις εντάχθηκαν στους υψηλούς δείκτες» δηλώνει ο κ. Καραγκούνης.

Σε ότι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο, ήδη η ομάδα υπό τον αρχιτέκτονα προχωράει τρεις μελέτες που αφορούν:

  1. Αποκατάσταση του σωζόμενου τμήματος του διαζώματος.
  2. Αποκατάσταση σωζόμενου τμήματος επιθεάτρου.
  3. Αποκατάσταση σκηνής Α΄ φάση.

Παράλληλα, ο κ. Καραγκούνης αναφέρεται σε μελέτη που έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ για τη δημιουργία μόνιμης κλίμακας καθόδου από την οδό Βενιζέλου, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί από την αριστερή πλευρά του Αρχαίου Θεάτρου.

Σε ότι αφορά το τι μέλει γενέσθαι με το κυρίως θέατρο ο αρχιτέκτων επισημαίνει τα εξής:

«Πρώτον, το 70% των εδωλίων έχει ανασηκωθεί σε προγενέστερες ιστορικές περιόδους, γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει ανάταξη αυτών.

Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει μελέτη για την αποκατάσταση του κυρίως θεάτρου, καθώς λείπουν υλικά από πολλά εδώλια, ενώ υπάρχει και απώλεια εδωλίων».

Κρίσιμη παράμετρος που αναδεικνύει ο κ. Καραγκούνης είναι η προγραμματική σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία θα κατευθυνθεί ποσό από τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ για έργα στο Αρχαίο Θέατρο: «Αυτό το ποσό μπορεί να αξιοποιηθεί προς τρεις κατευθύνσεις:

  1. Διευθέτηση εδωλίων κυρίως θεάτρου.
  2. Μικρό ποσό για τα λειτουργικά έξοδα των μελετών.
  3. Δαπάνη για την προετοιμασία φακέλου ώστε να ενταχθούν τα έργα στη νέα προγραμματική περίοδο».
Επιστροφή επάνω