Αρχική » Δήμοι Νομού » Δήμος Τεμπών » Εορτάστηκε η μνήμη του Μ.Αντύπα στον Πυργετό

Εορτάστηκε η μνήμη του Μ.Αντύπα στον Πυργετό

Εορτάστηκε η μνήμη του Μ.Αντύπα στον Πυργετό

Εορτάστηκε η μνήμη του Μαρίνου  Αντύπα στον Πυργετό. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Παιδής ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, οι αντιδήμαρχοι  κ. Κ. Τσεργάς, Αστ. Σαϊτης και Κ. Νταφούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.  Ευθύμιος Μπουζέκης, Γιώργος Μανώλης, Γιώργος Έξαρχος, Θωμάς Τζέκας, Αχιλλέας Διψάνας, Βας. Ζάχος, Γιώργος Νικολάου, Χρήστος Τσάτσαρης, Ξανθή Ζησάκη Δημήτρης Μαιμάρης, εκπρόσωπος του Α.Τ. Ραψάνης κ. Άννα Μπαρακοπούλου,  ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Λάμπρος Ζάρρας,  ο πρώην Δήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Νίκος Βαλσαμόπουλος, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Πυργετού κ. Αθ. Λαϊνας,  Κρανιάς κ.  Ιωάννης Μήτσιου και Μακρυχωρίου κ. Άννα Καραπάνου , εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Πραγματοποιήθηκε  κατάθεση στεφάνων απο τον Δήμαρχο Τεμπών κ.Κολλάτο, τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Παπαδόπουλο, από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας κ.Παιδή, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού, εκπρόσωπος  οικολογική Θεσσαλίας κα Χατζηπαναγιώτου.

Κολλάτος ΑντύπαςΟ κ. Κώστας Κολλάτος στην ομιλία του σημείωσε: «Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στον τόπο θυσίας του Πρωτομάρτυρα της Αγροτιάς  Μ. Αντύπα.

Τιμάμε τη μνήμη του ανθρώπου που έδωσε τη ζωή του για τους κολίγους και ήταν η αφορμή του γενικού ξεσηκωμού των αγροτών.

Ο Μαρίνος Αντύπας τιμάται στον Πυργετό επειδή εδώ δολοφονήθηκε για αρχές και αξίες κοινά αποδεκτές και για τους αγώνες του για την αγροτική τάξη.

Αγωνίστηκε για τις λαϊκές ελευθερίες και τα φυσικά δικαιώματα των ανθρώπων.

Βρέθηκε στο πλευρό των Κρητών κατά την Κρητική Επανάσταση.

Έκανε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Πραγματοποίησε συλλαλητήρια.

Διώχθηκε.

Δικάστηκε, φυλακίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε.

Το 1906 φθάνει στη Θεσσαλία και διατρέχει τα χωριά του κάμπου για να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει τους αγρότες.

Αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ανθρώπων της γης αλλά έτσι προκαλεί το μένος των τσιφλικάδων, οι οποίοι τελικά αποφασίζουν τη δολοφονία του στον Πυργετό.

Έχει όμως χαραχτεί στην ιστορία το όνομά του.

Έχει όμως φωτίσει τη ζωή των αγροτών με το παράδειγμά του.

Οι αγώνες που ακολούθησαν δεν έχουν ακόμα σταματήσει κι ας αλλάζει συχνά ο σκοπός τους.

Στην εποχή μας ο αγροτικός πληθυσμός ζει:

• Με τις σύγχρονες αγωνίες του
• Με τα επίκαιρα προβλήματά του
• Αλλά με τον παντοτινό του κόπο.
Αυτό αναγνωρίσαμε ως Δημοτική αρχή κι εστιάσαμε σε μια σειρά δράσεων που ανακουφίζουν τον άνθρωπο που μοχθεί στη γη.

Σε κάθε Δημοτική Ενότητα επεκτείνουμε, βελτιώνουμε, υπογειώνουμε  αρδευτικά δίκτυα, συντηρούμε λιμνοδεξαμενές, επισκευάζουμε αντλιοστάσια, βελτιώνουμε την αγροτική οδοποιία, προμηθευόμαστε τα αναγκαία υλικά.

Πραγματοποιούμε αγροτικές γιορτές για τους καρπούς του τόπου μας.

Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας και χρειάζεται στήριξη, ενίσχυση, προβολή και διαρκή ανταγωνιστικότητα.

Στη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα, στο όνομα όλων όσων μοχθούν κάτω από τον ανοιχτό ουρανό και στο μέλλον που βλέπουμε για τον πρωτογενή τομέα, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ  να μην ξεχνάμε και κόμη ΟΓΕΙΛΟΥΜΕ να πράττουμε.

ΙΣΟΤΗΣ, ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η ζωή, ο αγώνας και ο χαμός του Αντύπα είναι ζωντανή μνήμη και διαρκής θύμηση.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!»

Ακολούθησε ομιλία για τον Αντύπα από τον γυμνασιάρχη Πυργετού  κ.Χατζάρα.

χορευτικά ΠυργετόςΗ εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου Πυργετού.

Επιστροφή επάνω