Αρχική » Συνεντεύξεις » Βακάλης: Αυτό είναι το μυστικό μας…
ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Ο “κ. ΘΕΣΓΑΛΑ” ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANET

Βακάλης: Αυτό είναι το μυστικό μας…

Βακάλης: Αυτό είναι το μυστικό μας…

«Προσπαθούμε να κάνουμε πάντα ένα προσεκτικό «διάβασμα» των δεδομένων και να στηριζόμαστε στα ποιοτικά προϊόντα, την άρτια οργάνωση, την καινοτομία και την πιστή εφαρμογή των επενδυτικών μας σχεδίων»

 Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Ξεκίνησαν στη Λάρισα στήνοντας τους αυτόματους πωλητές γάλακτος και δημιούργησαν αυτό που οι Αγγλοσάξονες εκφέρουν ως “word of mouth”. Μετά τη Λάρισα ήρθε η Θεσσαλονίκη και μετά το πλήρες γάλα ήρθαν και μια σειρά νέα προϊόντα, μέχρι που ο ΘΕΣγάλα, ο επιτυχημένος αγροτικός Συνεταιρισμός με έδρα την Λάρισα, έκανε την μεγαλή απόβαση στην πρωτεύουσα. Για αυτό το βήμα αλλά και για το επόμενα σχέδια μας μιλάει σήμερα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θανάσης Βακάλης, ο οποίος μας καταθέτει την άποψή του και για αυτό που χρειάζεται σήμερα η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας…

Πως πάρθηκε η απόφαση για… «απόβαση» στην Αθήνα και ποιος ο στρατηγικός στόχος της εταιρείας με αυτή την κίνηση;

Από την ίδρυση του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα στόχος μας ήταν να διαθέτουμε τα προϊόντα μας, απ” ευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, σε όσο περισσότερες περιοχές είναι δυνατόν. Μετά το ξεκίνημα μας στη Λάρισα, και την επέκτασή μας στη Θεσσαλονίκη, κρίναμε πως οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για να εγκατασταθούμε και στην Αθήνα. Το επιχειρήσαμε με δέκα καταστήματα προς το παρόν. Η αλήθεια είναι πως κομβικό σημείο για την επέκτασή μας στην Αθήνα, ήταν η ολοκλήρωση της ιδιόκτητης μονάδας παστερίωσης που δημιουργήσαμε στη Λάρισα, η οποία μας δίνει μια μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Στρατηγικός μας στόχος είναι να μεγαλώσει το δίκτυο μας, να παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας στους καταναλωτές μας στην πιο ανταγωνιστική τιμή.

ΘΕΣγαλα Αθήνα2Ποια η μέχρι τώρα πορεία του Συνεταιρισμού;

Τα οικονομικά μας μεγέθη μεγαλώνουν, ταυτόχρονα όμως μεγαλώνουν και οι επενδύσεις μας. Από το τέλος του 2014 μέχρι το καλοκαίρι του 2015 επεκτείναμε το δίκτυο των καταστημάτων μας στη Θεσσαλονίκη με συνολικά 17 σημεία πώλησης, ενώ πρόσφατα ολοκληρώσαμε και τη μονάδα παστερίωσης. Παρά τις αντιξοότητες που βιώσαμε το περασμένο καλοκαίρι με την επιβολή των περιορισμών κεφαλαίων στις τράπεζες καταφέραμε, λόγω κυρίως της συνετής οικονομικής διαχείρισης, να αντεπεξέλθουμε και κυρίως να μένουμε πιστοί στο επιχειρηματικό μας πλάνο. Διατηρήσαμε λοιπόν τον κύκλο των εργασιών μας στο περσινό επίπεδο (γύρω στα 25 εκατ. ευρώ) με μειωμένη βέβαια κερδοφορία, λόγω των αυξημένων επενδύσεων, αλλά και αυξημένες καταναλώσεις. Γενικά η πορεία μας είναι θετική, ωστόσο όλα στην Ελλάδα σκιάζονται από μια παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα.

Βακάλης Θανάσης

«Στρατηγικός μας στόχος είναι να μεγαλώσει το δίκτυο μας, να παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας στους καταναλωτές μας στην πιο ανταγωνιστική τιμή»

Μετά το γάλα, ήρθαν και τα τυριά. Πως πάνε αυτά τα προϊόντα; Είστε ικανοποιημένοι; Θα «κατέβουν» και αυτά στην πρωτεύουσα;

Όλα τα προϊόντα μας (θεςCHOCO, τυριά) διατίθενται και στα καταστήματα της Αθήνας. Μπορώ από τις πρώτες ενδείξεις να σας πω ότι το ξεκίνημα στην αγορά της Αθήνας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, και για το λευκό γάλα, αλλά και για τα συσκευασμένα προϊόντα μας. Με λίγα λόγια έχει ξεπεράσει – και μάλιστα κατά πολύ – τις προσδοκίες μας.

Μετά τα νέα προϊόντα και την Αθήνα, τι; Ποιες οι επόμενες κινήσεις;

Είναι μάλλον πολύ νωρίς να συζητήσουμε για τις επόμενες κινήσεις. Μπροστά μας υπάρχει η αγορά της Αθήνας, μια ιδιαίτερη και απαιτητική αγορά, με καταναλωτές οι οποίοι έχουν σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις. Στόχος μας λοιπόν είναι να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που ήδη μας δείχνουν οι καταναλωτές στην Αθήνα και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης στο μυαλό μας είναι και οι αγορές της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, οι καταναλωτές των οποίων μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Αυτοί οι τρεις στόχοι είναι πολλοί προς το παρόν. Άλλωστε, νομίζω ότι το «μυστικό» της μέχρι τώρα επιτυχίας του Συνεταιρισμού μας είναι ότι κάνει καλά μελετημένα βήματα και δεν δείχνει κανενός είδους βιασύνη…

Η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Παρ’ όλα αυτά δείχνετε πως δεν φοβάστε να κάνετε νέα ανοίγματα. Που στηρίζετε τον προγραμματισμό σας;

Ανέφερα και πριν ότι υπάρχει ένα εκτεταμένο κλίμα αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, το οποίο – θα ήταν περίεργο να μην μας επηρεάζει. Ωστόσο προσπαθούμε να κάνουμε πάντα ένα προσεκτικό «διάβασμα» των δεδομένων και να στηριζόμαστε στα ποιοτικά προϊόντα, την άρτια οργάνωση, την καινοτομία και την πιστή εφαρμογή των επενδυτικών μας σχεδίων. Αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί με την εμπιστοσύνη που δείχνουμε στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, νομίζω πως μας εξασφαλίζουν – προς το παρόν τουλάχιστον – ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σύνολο της η ελληνική οικονομία.

Τι κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να γίνει άμεσα στην αγροτική οικονομία για να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης;

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Εμείς για παράδειγμα, αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε πολλά εμπόδια. Κυρίως γραφειοκρατικά στο θέμα των αδειοδοτήσεων. Επίσης η πολιτεία οφείλει να εξετάσει άμεσα την εσωτερική στάση πληρωμών που έχει κηρύξει παγώνοντας τις επιστροφές φόρων και την καταβολή του ΦΠΑ ώστε να μπορέσουμε από την πλευρά μας να είμαστε συνεπείς στις δικές μας υποχρεώσεις. Και τέλος πρέπει να υπάρξει κρατικός έλεγχος. Αυτή τη στιγμή ο ανύπαρκτος έλεγχος και η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού “ελληνοποιεί” αγροτικά προϊόντα αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας, διαλύοντας την εγχώρια παραγωγή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να κινητοποιηθούν και να ξεκινήσουν άμεσα εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση ισοζυγίου όλων των αγροτικών προϊόντων, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα. Όμως το σημαντικότερο, είναι να διευκολυνθεί ή και να ενθαρρυνθεί η δημιουργία συνεταιρισμών. Για να μπορέσουν οι παραγωγοί να καρπωθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από το πλεόνασμα της παραγωγής τους, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: Η καθετοποίηση μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων. Η ιστορία ωστόσο μας δίδαξε πως για να πετύχει κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει σε καθαρά επιχειρηματική βάση και μακριά από τον εναγκαλισμό τους με το πελατειακό κράτος και τα κόμματα. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπου αρκετοί αγροτικοί συνεταιρισμοί μεγαλουργούν, δεν υπάρχει καν ειδικός νόμος περί αγροτικών Συνεταιρισμών. Κατά συνέπεια, αυτό που προτείνουμε είναι κατάργηση του συνεταιριστικού νόμου και άμεση κινητοποίηση των κρατικών και παραγωγικών φορέων της χώρας, στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων συνεταιρισμών, αλλά και της ενίσχυσης των παλιότερων. Η χώρα και ο αγροτοδιατροφικός τομέας χρειάζονται οικονομίες κλίμακος.

 ENTYΠΗ LARISSANET

Επιστροφή επάνω