Αρχική » Ελλάδα » Αμείωτη η ροή προσφύγων, έφθασαν τους 47.500 – Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου

Αμείωτη η ροή προσφύγων, έφθασαν τους 47.500 – Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου

Αμείωτη η ροή προσφύγων, έφθασαν τους 47.500 – Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου

Με αμείωτο ρυθμό εξακολουθούν να συρρέουν στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 47.536 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά φιλοξενούνται 8.236, εκ των οποίων οι 1.498 είναι νέες αφίξεις.

Στην Αττική βρίσκονται 13.360 και στην κεντρική Ελλάδα 1.494.

Στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 24.446, εκ των οποίων 496 έχουν μεταφερθεί για πρώτη φορά στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας Πρέβεζας και 210 στην πρώην μαθητική εστία στα Δολιανά Ιωαννίνων.

Επίσης, στην Ειδομένη φιλοξενούνται 10.500 εντός camp και άλλοι 1.250 βρίσκονται στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται σύσκεψη για το προσφυγικό υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η κυβερνητική εκπροσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς επίσης και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ, οι πρώτοι 452 πρόσφυγες και μετανάστες που αναχώρησαν το πρωί του Σαββάτου με 12 λεωφορεία από τον Πειραιά, έφθασαν πριν από λίγο στον καταυλισμό υποδοχής και διαμονής που έχει διαμορφωθεί στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο.

Ο συγκεκριμένος καταυλισμός αποτελεί μία ανοιχτή προσωρινή δομή φιλοξενίας προσφύγων και έχει διαμορφωθεί από τον Στρατό με δυναμικότητα φιλοξενίας 1600 άτομα προς το παρόν.

Στον χώρο έχουν αναπτυχθεί 213 σκηνές της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας σχεδιασμένες να αντέχουν και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες χωρητικότητας από 6 έως 8 άτομα έκταση. Κάθε σκηνή έχει σπαστά κρεβάτια και οι διαμένοντες σε αυτές κατά την άφιξη τους στον χώρο προμηθεύονται αδιάβροχα, υπνόσακους και κουβέρτες. Επίσης έχει αναπτυχθεί και ένας στεγασμένος κοινόχρηστος χώρος, ενώ έχουν τοποθετηθεί 80 χημικές τουαλέτες και 25 λουτρά.

Υπάρχει πρόβλεψη για παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε πρώτο επίπεδο με την συνδρομή της 5ης ΥΠΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και του Ερυθρού Σταυρού, ενώ την σίτιση, με τρία γεύματα ημερησίως, έχει αναλάβει ο Στρατός στην παρούσα φάση.

Στη Λάρισα παραμένουν εξάλλου και οι 394 πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται εδώ και ένα 10ημερο στον περίβολο πρώην εργοστασίου λίγο έξω από την πόλη, και ορισμένοι εκ των οποίων (Αφγανοί μετανάστες) είχαν και δια ανοιχτής επιστολής εκφράσει την αντίθεση τους στην μεταφορά τους στο Κουτσόχερο. Κατά πληροφορίες οι συγκεκριμένοι θα παραμείνουν για μερικά 24ωρα ακόμη στον χώρο αυτό μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την μετακίνηση τους.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Επιστροφή επάνω