Αρχική » Ελλάδα » Αυστηρότερο πλαίσιο και για τις δημοσκοπήσεις
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αυστηρότερο πλαίσιο και για τις δημοσκοπήσεις

Αυστηρότερο πλαίσιο και για τις δημοσκοπήσεις

Την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «τερατωδών αποκλίσεων» στις πολιτικές έρευνες κοινής γνώμης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς υπογραμμίζοντας ότι αν δεν λειτουργήσουν επιστημονικά οι δημοσκοπήσεις θα περιπέσουν σε ανυποληψία.

Ο στόχος της ρύθμισης, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, είναι διπλός: Από τη μία να περιοριστούν τα φαινόμενα παραπλάνησης και από την άλλη να ενισχυθεί η εμπεριστατωμένη έρευνα ως εργαλείο διαλόγου και άσκησης πολιτικής.

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα που αφορούν στην αυστηροποίηση των ελέγχων για τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις αλλά και στο ρόλο των  ιντερνετικών ερευνών της κοινής γνώμης. Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο της μελλοντικής αξιοποίησης της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ως δημόσιου φορέα παροχής χρήσιμων πληροφοριών και αξιόπιστης δειγματοληψίας προς τα πιστοποιημένα μέλη του ΣΕΔΕΑ.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων δεσμεύτηκε να εκφράσει μια συγκροτημένη και εμπεριστατωμένη άποψη με στόχο τη διασφάλιση των αρχών της επιστήμης, της διαφάνειας και της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

Από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στη «μεθοδολογική ανεπάρκεια» αλλά και στην «μεροληψία» των εταιρειών δημοσκοπήσεων και έκανε λόγο για «τερατώδεις αποκλίσεις» τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στις τελευταίες εκλογές.

«Στο δημοψήφισμα είχαμε τερατώδεις αποκλίσεις και μόνο μερικώς μπορούν δικαιολογηθούν από μεθοδολογική ανεπάρκεια και περισσότερο από μεροληψία. Φάνηκε ότι οι υπεύθυνοι των εταιρειών δημοσκοπήσεων έκαναν την εξής μεθοδολογική υπόθεση, ότι η αποχή θα χτυπούσε κυρίως, και μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μία υπόθεση, που πολύ φοβάμαι πως είχε άλλα ελατήρια όχι καθαρά επιστημονικά. Δυστυχώς. Δεν μπορεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταγραφεί», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

«Πρέπει οι πολιτικοί να σταματήσουν να μετακινούνται από τα οράματα και από τους μεγάλους στόχους στην καθημερινή διαχείριση της πολιτικής με οδηγό τις δημοσκοπήσεις, αντί δηλαδή  να θέλουν να πάνε κάπου τα πράγματα για την πατρίδα και τον λαό, να προσπαθούν να προσαρμόζονται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκόποι να σταματήσουν να ασκούν πολιτική και οι ιδιοκτήτες των μέσων Ενημέρωσης να σταματήσουν να προσπαθούν να υπηρετούν τα επιχειρηματικά τους αλλότρια συμφέροντα μέσω της διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων. Άρα, βεβαίως αυστηριοποιήση του θεσμικού πλαισίου, αλλά και ευθύνη από όλους», συμπλήρωσε ο Νίκος Παππάς.

Επιστροφή επάνω