Αρχική » Πολιτισμός » Συναυλία στο ΔΩΛ: Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι

Συναυλία στο ΔΩΛ: Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι

Συναυλία στο ΔΩΛ: Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι

Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας θα προσφέρει στο κοινό μια μοναδική συναυλία με ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά  έργα όλων των εποχών, με ένα σύνολο εγχόρδων στο οποίο επικεφαλής θα είναι ο Λαρισαίος δεξιοτέχνης Δημήτρης Καρακαντάς.

Η συναυλία θα διεξαχθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30 στην αίθουσα του ΔΩΛ

Επισημαίνεται ότι για τα μέλη του Συλλόγου Φίλων ΣΟΝΔΛ, ισχύει κανονικά  η θέση που αναγράφεται στην κάρτα εγγραφής τους.

Ισχύουν και οι κάρτες ελευθέρας εισόδου των σπουδαστών του Δ.Ω.Λ., αρκεί να φροντίσουν να κλείσουν έγκαιρα θέση  (γραμματεία – 9.00-13.00)

Λίγα λόγια για τη συναυλία:

Περί το 1725 ο Βιβάλντι εξέδωσε τις Τέσσερις εποχές (Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας), που είχε συνθέσει λίγα χρόνια νωρίτερα, και είναι τα πρώτα τέσσερα από μια σειρά κοντσέρτων με τον γενικό τίτλο Il cimento dell’ armonia e dell’ inventione (O ανταγωνισμός ανάμεσα στην Αρμονία «Λογική» και στην Επινόηση «Φαντασία»). Τα τέσσερα κοντσέρτα είναι γραμμένα για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων, αποτελούνται από τρία μέρη και περιέχουν ονοματοποιητικά ευρήματα, όπως «Το κελάηδισμα των πουλιών» (Άνοιξη), «Ο κούκος», «Οι άνεμοι» (Καλοκαίρι), «Το ζώο που ξεφεύγει» (Φθινόπωρο), «Τα δόντια που χτυπούν» (Χειμώνας). Συγκαταλέγονται σήμερα ανάμεσα στα δημοφιλέστερα έργα που γράφτηκαν ποτέ, ένα από τα πιο υπέροχα της μουσικής μπαρόκ. Η επίκληση της φύσης μέσα από τη μουσική με τη χρήση μουσικών οργάνων για τη μίμηση των ήχων της στο πιο διάσημο δείγμα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΚΑΝΤΑΣ

Ο Δημήτρης Καρακαντάς γεννήθηκε στην Λάρισα το 1987. Σε ηλικία 8 ετών άρχισε μαθήματα βιολιού στο Δ.Ω.Λ. με την καθηγήτρια Αρετή Θεοχαροπούλου και έπειτα με τους καθηγητές Γιάννη Γεωργιάδη και Ελεάνα Βλιτσάκη. Από το Δ.Ω.Λ. επίσης απέκτησε το 2003 το πτυχίο αρμονίας στην τάξη του Αντώνη Νταρακλίτσα. Συνέχισε στο Κ.Ω.Θ στην τάξη τον καθηγητή Δ.Χανδράκη από όπου έλαβε το δίπλωμα βιολιού με άριστα παμψηφεί το 2005.

Ταυτόχρονα το 2003-2005 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Graz, στη τάξη της καθηγήτριας Regina Brandstätter. Από το 2005 μέχρι το 2012 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βιέννης, αρχικά στην τάξη του διάσημου καθηγητή Prof. Günter Pichler και απο τον Οκτώβριο του 2009 στην τάξη της περίφημης σολίστ Joanna Madroszkiewicz, καθώς και στο τμήμα Μπαρόκ βιολιού του Konservatorium της Βιέννης στην τάξη της Ulrike Engel. Τον Ιούνιο του 2008 έγινε δεκτός κατόπιν εξετάσεων στο τμήμα Ηχοληψίας και Παραγωγής Μουσικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Το 2012-2015 σπούδασε μπαρόκ βιολί στη μεταπτυχιακή τάξη της Midori Seiler στη Hochschule für Musik F. Liszt της Βαϊμάρης και στο Mozarteum του Salzburg και απο το 2015 κάνει την διδακτορική του διατριβή πάνω στο βιολιστικό έργο του Νίκου Σκαλκώτα στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βιέννης.

Στην μουσική πορεία του έχει πετύχει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε Πανελλήνιους αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το 1ο Βραβείο και το βραβείο του κοινού στο 9ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νέων Ταλέντων στην Μολδαβία, το βραβείο στον διαγωνισμό „Fidelio“ της Ραδιοφωνίας της Βιέννης κ.α. Έχει λάβει τις υποτροφίες των κληροδοτημάτων «Αλεξάνδρα Τριάντη» και «Κυβέλη – Χόρν» του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Επίσης, υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Έχει εμφανιστεί σολιστικά με όλες τις ελληνικές και πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές και ασιατικές ορχήστρες και έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Τουρκία, Μολδαβία, Δανία, Ισλανδία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία κ.α. σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και οι φημισμένες αίθουσες του Musikverein, του Konzerthaus και της Ραδιοφωνίας της Βιέννης.

Έχει ηχογραφήσει για την ελληνική, αυστριακή, γερμανική και σλοβένικη ραδιοφωνία. Το 2011 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τα έργα για σόλο βιολί και τα ντουέτα για 2 βιολιά του Σίμου Παπάνα με τη συμμετοχή του Γιώργου Δεμερτζή και σύντομα μετά ό δίσκος „Alba Tanguera“ με έργα για βιολί και κιθάρα με τον Θοδωρή Χαρό.

Το 2016 ο Δημήτρης Καρακαντάς εμφανίζεται ως σολίστ στην Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Σλοβενία, Ταϊβάν, Κίνα, Σιγκαπούρη και Νότιο Αφρική ενώ επίσης μέσα στη χρόνια θα κυκλοφορήσουν 2 νέοι προσωπικοί του δίσκοι με έργα μουσικής δωματίου των Paganini, Schulhoff, Martinu και Σκαλκώτα καθώς και ένας δίσκος με έργα Ελλήνων συνθετών για σόλο βιολί.

Παίζει με βιολί Paolo Antonio Testore φτιαγμένο στο Μιλάνο το 1757.

Επιστροφή επάνω