Αρχική » Κόσμος » Ομόφωνη συμφωνία ανακοίνωσε ο Τουσκ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Ομόφωνη συμφωνία ανακοίνωσε ο Τουσκ

Ομόφωνη συμφωνία ανακοίνωσε ο Τουσκ

Την ομόφωνη συμφωνία ανάμεσα σε  Ε.Ε και Τουρκία ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter. H συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την Κυριακή 20 Μαρτίου και βασική της πρόβλεψη θα είναι πως όσοι πρόσφυγες εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

«Η Σύνοδος Κορυφής των «28» ολοκληρώθηκε. Έχει υιοθετηθεί ήδη το κείμενο συμπερασμάτων. Αυτή τη στιγμή οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για να καταλήξουν σε κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας», αναφέρει με Tweet εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν.

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του τελικού κειμένου της συμφωνίας, ωστόσο σύμφωνα με δήλωση Τούρκου αξιωματούχο στο reuters μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως οι περίπου 45.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας δε θα επιστραφούν στην Τουρκία.

Το κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά, χωρίς να προβλέπονται μαζικές επαναπροωθήσεις, που θα ήταν παράνομες με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά το κόστος των επαναπροωθήσεων θα καλυφθεί από την Ε.Ε. Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό τη ακριβώς βοήθεια θα λάβει η Ελλάδα που κληθεί να αντιμετωπίσει τις αφίξεις, τις καταγραφές και τα αιτήματα για άσυλο.

Την επίτευξη της συμφωνίας έκανε γνωστή πρώτος με Tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα. «Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε», τόνισε ο Σίπιλα. Ομοίως και ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

Επιστροφή επάνω