Αρχική » Media » «Καταργούνται οι κρατικές δημοσιεύσεις στον περιφερειακό τύπο;»
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ:

«Καταργούνται οι κρατικές δημοσιεύσεις στον περιφερειακό τύπο;»

«Καταργούνται οι κρατικές δημοσιεύσεις στον περιφερειακό τύπο;»

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ευρισκόμενη σε τραγικό αδιέξοδο εξαιτίας των συνεχών λαθών της και της παροιμιώδους ανικανότητας των μελών της, επιχειρεί με τις παρεμβάσεις της στα ΜΜΕ να ελέγξει την ενημέρωση, θεωρώντας προφανώς ότι αυτό θα μπορούσε να τη διασώσει από το διαφαινόμενο ναυάγιο. Θύμα αυτής της πολιτικής φαίνεται ότι θα είναι και ο περιφερειακός τύπος, ο οποίος θα πάψει να δέχεται κρατικές δημοσιεύσεις, κάτι που θα τον οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό. Ελπίζω τελικά η λογική να πρυτανεύσει, και να αλλάξουν ρότα». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την ερώτηση που συνυπόγραψε προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, για την επαπειλούμενη συρρίκνωση και κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων.

Η ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα, αναφέρει ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη δημοσίευση στον περιφερειακό τύπο των κρατικών προκηρύξεων διαγωνισμών, διακηρύξεων και διοικητικών πράξεων και αποφάσεων, έχει προκαλέσει κλίμα αναστάτωσης. Επισημαίνεται ότι με το άρθρο 152 του Ν.4281/2014, διασφαλίστηκε η διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο, όπως προβλεπόταν από το Ν.3548/2007. Οφείλουμε, επίσης, να επισημάνουμε, ότι οι σχετικές δημοσιεύσεις πέραν του ότι ενισχύουν τις εφημερίδες της περιφέρειας, συντείνουν στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας και του δημόσιου ελέγχου.

Είναι σαφές ότι αν οι περιφερειακές εφημερίδες απολέσουν αυτό το έσοδο, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας και θα υπάρξει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ενώ η συρρίκνωση του περιφερειακού τύπου θα δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις ελέγχου της ενημέρωσης. Αξίζει να τονιστεί ότι οι κρατικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της περιφέρειας είναι μια συνήθης πρακτική στις χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, στοχεύει στην ενίσχυση και στην ανεξαρτησία του περιφερειακού τύπου αλλά και στη διαφάνεια. Στη Γαλλία, το δημόσιο διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ στον περιφερειακό τύπο μέσω κρατικών δημοσιεύσεων. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει τη συρρίκνωση από το 2017 και την ουσιαστική κατάργηση, από το 2019, των κρατικών δημοσιεύσεων στον επαρχιακό τύπο».

Κατόπιν τούτων οι υπογράφοντες βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

1. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο;

2. Για ποιο λόγο ο κ. υπουργός επιδιώκει την αλλαγή του νόμου, όταν ο ίδιος είχε δώσει διαβεβαιώσεις τον περασμένο Οκτώβριο στο ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι δημοσιεύσεις;

3. Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η επαπειλούμενη συρρίκνωση ή κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο, θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές εφημερίδες και στην απώλεια θέσεων εργασίας;

 

Επιστροφή επάνω