Αρχική » Άρθρα » Γιατί γιορτάζεται η γαλλοφωνία;*
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γιατί γιορτάζεται η γαλλοφωνία;*

20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας
Γιατί γιορτάζεται η γαλλοφωνία;*

*Της Χρύσας Βουλγαράκη

Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας

Από το 1995 και κάθε Μάρτιο γιορτάζεται η γαλλοφωνία σε όλον τον κόσμο δεδομένου ότι η γαλλική γλώσσα δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των Γάλλων. Η γαλλική είναι επίσημη γλώσσα 29 χωρών και περίπου 275 εκατομμύρια άνθρωποι επικοινωνούν καθημερινά στη γαλλική, στις πέντε ηπείρους. Σ΄αυτούς προστίθενται περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι μαθαίνουν γαλλικά με τη βοήθεια 500.000 καθηγητών γαλλικής γλώσσας. Εν τέλει, όπου κι αν βρεθούμε στον κόσμο, πάντα υπάρχει γύρω μας κάποιος ο οποίος μιλά ή σπουδάζει τη γαλλική γλώσσα! Συνεπώς, η δυναμική της γαλλικής γλώσσας είναι αδιαμφισβήτη σε παγκόσμια κλίμακα και η παρουσία της ζωντανή.

Ο ετήσιος εορτασμός της γαλλοφωνίας έχει αναφορά αυτήν τη γλωσσική κοινότητα, στην οποία συνυπάρχουν εκατομμύρια ανθρώποι στον κόσμο. Πρόκειται πράγματι για μία κοινότητα, επειδή η γαλλική γλώσσα προωθεί επίσης ένα σύστημα αξιών. Ο υφιστάμενος Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας, που περιλαμβάνει 80 κράτη και στον οποίο η Ελλάδα είναι μέλος του από το 2004, είναι στην πραγματικότητα ένας οργανισμός που προωθεί τις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεισφέρει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Ως εκ τούτου, η γαλλοφωνία είναι κάτι πολύ πιο ευρύ από μία απλή ομάδα χωρών που μοιράζονται την ίδια γλώσσα.

Η γαλλοφωνία αποτελεί επίσης σημαντικό φορέα πολιτιστικής ποικιλομορφίας. Χρησιμοποιώντας τη γαλλική γλώσσα στις συναλλαγές μας, στους Διεθνείς Οργανισμούς, στον πολιτισμό, αντιστεκόμαστε στη δραματική φθορά και ισοπέδωση που θα προκαλούσε η χρήση μίας και μόνο γλώσσας επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Η πολιτιστική ποικιλομορφία προστατεύει τόσο την ταυτότητά μας όσο και την πολιτιστική και καλλιτεχνική έκφραση. Αποτελεί άλλωστε το μείζονα στόχο του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας.

Είναι μεγάλη χαρά για το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας να μεταφέρει το πνεύμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Γαλλοφωνίας στη Λάρισα, πόλη η οποία διατηρεί στενούς ιστορικούς δεσμούς με τη γαλλική γλώσσα και γενικότερα τη γαλλοφωνία. Για ένα μήνα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία και πολιτιστικές δράσεις στην πόλη σχετικά με τη Γαλλοφωνία και το μήνυμά της.

Επιστροφή επάνω