Αρχική » Λάρισα » «Προσωρινή» στέγαση προσφύγων
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Προσωρινή» στέγαση προσφύγων

«Προσωρινή» στέγαση προσφύγων

Τις θέσεις τους για την προσφυγική κρίση καταγράφουν και οι αρχιτέκτονες της Λάρισας:

«Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες ίσως της πλέον σημαντικής μετακίνησης πληθυσμών από την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη των τελευταίων δεκαετιών. Εκατοντάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια άμαχου πληθυσμού μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, ξενιτεύεται. Οι αιτίες πολλές, που η ανάλυσή τους αποτελεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας όπως αυτή γράφεται μπροστά στα μάτια μας.

Η υποδοχή των προσφύγων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή μας, από τους συμπολίτες μας είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική. Δομές αλληλεγγύης, οργανώσεις και απλοί πολίτες δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους, προσφέροντας από τον χρόνο και το υστέρημά τους.

Βέβαια η προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων στον προαύλιο χώρο του πρώην εργοστασίου ROCA έχει αναδείξει μέχρι τώρα και πολλά προβλήματα. Το μέγεθος αυτών των προβλημάτων φαίνεται ότι θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες δια-στάσεις με την μετεγκατάστασή τους καθώς αποτελεί κεντρική πολιτική απόφαση η συγκέντρωσή τους σε έναν μεγάλο καταυλισμό σκηνών σε πρώην στρατόπεδο.

Η επιλογή αυτή μπορεί να εξυπηρετεί την οργάνωση και τον έλεγχο, αγνοεί όμως βασικές παραμέτρους του προβλήματος που καλείται να επιλύσει. Ειδικά όταν είναι σε όλους φανερό ότι τόσο η διάρκεια παραμονής όσο και ο αριθμός των προσφύγων θα είναι σίγουρα μεγαλύτερος από τις επίσημες σημερινές συντηρητικές προβλέψεις.

Με βάση αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι καταρχήν οι ελάχιστες προδιαγραφές μακροχρόνιας στέγασης δεν μπορούν να καλυφθούν από απλές σκηνές στημένες σε μια χέρσα πλαγιά. Ελάχιστη προστασία θα προσφέρουν τόσο σε συνθήκες κρύου και βροχής πόσο μάλλον κατά τη ζέστη του καλοκαιριού στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Πέρα όμως από την ίδια την μορφή των καταλυμάτων προβλήματα θα προ-κύψουν πιθανότατα από την ίδια την δομή του στρατοπέδου. Ο μεγάλος αριθμός των σκηνών, η πυκνή διάταξη, ο εγκλεισμός και η απομόνωση που προβλέπονται για λόγους ασφαλείας, η ανυπαρξία άλλων κοινωνικών δομών καθώς και η μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα ελλοχεύουν τον κίνδυνο να επιφέρουν συνθήκες γκετοποίησης, παραβατικότητας και εκμετάλλευσης.

Είναι σημαντικό αυτό να γίνει κατανοητό από τις τοπικές αρχές ώστε με κατάλληλα μέτρα και πρωτοβουλίες να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο ώστε να αποφύγουμε χειρότερες καταστάσεις στο μέλλον. Εμείς από την πλευρά μας σαν επιστημονικός σύλλογος δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια ουσιαστικής και βιώσιμης λύσης με σεβασμό τόσο στον υφιστάμενο κοινωνικό ιστό όσο και στην αξιοπρεπή αντιμετώπιση των προσφύγων που από ανάγκη έγιναν γείτονές μας».

Επιστροφή επάνω