Αρχική » Αγροτικά » Μάξιμος: Απλήρωτες 3 μήνες οι πρόωρες αγροτικές συντάξεις

Μάξιμος: Απλήρωτες 3 μήνες οι πρόωρες αγροτικές συντάξεις

Μάξιμος: Απλήρωτες 3 μήνες οι πρόωρες αγροτικές συντάξεις

«Η πρωτόγνωρη καθυστέρηση πληρωμής των πρόωρων συντάξεων στους αγρότες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, προκαλεί σε χιλιάδες συμπολίτες μας όχι μόνο ανησυχία αλλά, με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση, και σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η καταβολή των συντάξεων για τρεις μήνες, δηλαδή από το Δεκέμβριο του 2015 έως και το Φεβρουάριο του 2016». Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου και την οποία συνυπογράφουν ακόμη ο Τομεάρχης επί των αγροτικών της ΝΔ, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης και ο Γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, βουλευτής Καρδίτσης, κ. Κώστας Τσιάρας.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνει ότι «ως γνωστόν, οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων συντάξεων είναι πρώην αγρότες οι οποίοι με προτροπή της πολιτείας θέλησαν να εξασφαλίσουν τη σιγουριά μιας πρόωρης σύνταξης μεταβιβάζοντας όλη την αγροτική τους δραστηριότητα στα παιδιά τους ή σε κάποιον νεότερο διάδοχο αγρότη. Η διαδικασία αυτή εξυπηρετούσε τους στόχους του μέτρου της “Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών”, που επεδίωκε τη μείωση των ορίων ηλικίας του, ήδη γηρασμένου, αγροτικού πληθυσμού της χώρας και την αύξηση του μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με προφανή οφέλη στην παραγωγικότητα άλλα και στο σύνολο της αγροτικής οικονομικής δραστηριότητας.
Επειδή οι πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι αγρότες ζουν μόνο με τα χρήματα που λαμβάνουν ως πρόωρη σύνταξη, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να καλλιεργούν και συνεπώς να εσοδεύουν από την καλλιέργεια της γης, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή τους και συνεπάγεται αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως είναι η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: α) Σε τι οφείλεται η πολύμηνη καθυστέρηση της καταβολής των πρόωρων συντάξεων στους δικαιούχους αγρότες και β) Αν θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι πρόωρες συντάξεις των αγροτών.

Επιστροφή επάνω