Αρχική » Δήμοι Νομού » Δήμος Τεμπών » Τα Τέμπη της ομορφιάς και της εγκατάλειψης…
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ

Τα Τέμπη της ομορφιάς και της εγκατάλειψης…

Τα Τέμπη της ομορφιάς και της εγκατάλειψης…

Οι δύο μυθολογικές πηγές Δάφνης και Αφροδίτης, όχι μόνο δεν είναι επισκέψιμες, αλλά είναι και επικίνδυνες

DAFNIS (4) DAFNIS (3) DAFNIS (2)DAFNIS (1) AFRODITIS (3) AFRODITIS (1)

 

ΦΩΤ. ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ελληνική μυθολογία είναι πλούσια σε μύθους που σχετίζονται με την κοιλάδα των Τεμπών.

Σύμφωνα με έναν μύθο η κοιλάδα άνοιξε από την τρίαινα του Ποσειδώνα. Άλλος μύθος λέει ότι ο θεός Απόλλωνας ήταν ερωτευμένος με την κόρη του Πηνειού Δάφνη. Ο πατέρας της για να μην την αρπάξει ο θεός την μεταμόρφωσε σε φυτό, την δάφνη, που βρίσκεται σε αφθονία στην κοιλάδα. Αναφέρεται δε, ότι ο Απόλλωνας μετέφερε τις δάφνες στους Δελφούς από την κοιλάδα των Τεμπών, όπου υπήρχε μάλιστα και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα.

Σύμφωνα δε με τους ιστορικούς Ηρόδοτο, Απολλόδωρο και Στράβωνα, πριν από μερικές χιλιετίες τα όρη Όλυμπος και Κίσσαβος αποτελούσαν μία ενιαία οροσειρά. Τα νερά των βροχών δεν έβρισκαν διέξοδο στη θάλασσα, και η συνεχής ανύψωση της στάθμης των υδάτων μετέτρεψε το θεσσαλικό λεκανοπέδιο σε μια απέραντη λίμνη. Μετά από σοβαρές γεωλογικές αναστατώσεις [κατακλυσμός του Δευκαλίωνα σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία] προκλήθηκε το σεισμικό ρήγμα μεταξύ του Ολύμπου και του Κισσάβου, της κοιλάδας των Τεμπών, και τα νερά της Θεσσαλίας χύθηκαν στον Θερμαϊκό, αφήνοντας πίσω την πανέμορφη κοιλάδα που όλοι μας γνωρίζουμε.

Στα Τέμπη υπάρχει και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που είναι χτισμένο μέσα στον βράχο του Ολύμπου, συνδέεται δε με την εθνική οδό με την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών.

Το εκκλησάκι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της περιοχής με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το όνομα των Τεμπών διατηρείται από την αρχαιότητα, μόνο που την περίοδο της τουρκοκρατίας τα Τέμπη λεγόταν και Μπαμπά. Με το ίδιο όνομα αναφερόταν και το μικρό χωριό στη είσοδο της κοιλάδας, που τώρα ονομάζεται Τέμπη.

Στην κοιλάδα υπάρχουν και δύο πηγές, της Δάφνης που είναι στη έξοδο της κοιλάδας και της Αφροδίτης που είναι λίγο μετά την είσοδο στην κοιλάδα.

Σήμερα η πανέμορφη κοιλάδα γνωστή στο πανελλήνιο και όχι μόνο, είναι εγκαταλελειμμένη στη μοίρα της. Οι δύο μυθολογικές πηγές, όχι μόνο δεν είναι επισκέψιμες, αλλά είναι και επικίνδυνες. Με σπασμένα σκαλοπάτια, γεμάτες σκουπίδια, το μονοπάτι που οδηγεί στο ποτάμι καλυμμένο με φύλλα χωρίς να ξέρεις που πατάς και κλεισμένο από κλαδιά.

Ευτυχώς ο νομός Λάρισας δεν στερείται σε φυσικές ομορφιές! Έχουμε από όλα. Επισκέψιμους προορισμούς δεν έχουμε!

AGIASMA (2) AGIASMA (1) EKLISIAΕικόνες από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής Τεμπών

TSIGKIA PANORAMIKI PAGKAKI GEFYRAΣτιγμιότυπα από τη σημερινή κατάσταση στην μυθική κοιλάδα των Τεμπών

ENTYΠΗ LARISSANET

© LARISSANET.GR. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο larissanet.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Επιστροφή επάνω