Αρχική » Έξοδος » Τα νηστίσιμα της Καθαράς Δευτέρας στο «Να με θυμάσαι…»
ΕΞΟΔΟΣ

Τα νηστίσιμα της Καθαράς Δευτέρας στο «Να με θυμάσαι…»

Τα νηστίσιμα της Καθαράς Δευτέρας στο «Να με θυμάσαι…»

Καλαμάρι γεμιστό & καραβίδα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι το τέλος των Απόκρεω και η πρώτη μέρα της νηστείας του Πάσχα. Στη λαϊκή συνείδηση είναι καθιερωμένη ως μέρα Καθαρμού.

Παραδοσιακά γιορτάζεται με νηστίσιμα και κρασί, γι’ αυτό είναι και μέρα ευθυμίας. Στοιχείο απόλυτα δεμένο με την ημέρα είναι το άζυμο (χωρίς προζύμι – μαγιά) ψωμί, που παραπέμπει στα ‘‘άζυμα’’ της Παλαιάς Διαθήκης, δηλαδή η λαγάνα. Ο ταραμάς, ο χαλβάς και τα λαχανικά της εποχής, τα όσπρια, μαζί με τα οστρακοειδή και τα μαλάκια είναι τα φαγητά που αποτελούν την εδεσματολογική παράδοση της ημέρας.

Ριζότο με θαλασσινά και μπισκ γαρίδας από το κοράλι της (χαμηλή ανάλυση)Ριζότο με θαλασσινά και μπισκ γαρίδας από το κοράλι της

Το εστιατόριο «Να με θυμάσαι…» ανταποκρινόμενο στο χαρακτήρα της ημέρας, θα σας περιμένει μ’ ένα ολόκληρο σύνολο μαγειρικών επιλογών που θ’ αντανακλά την επινοητικότητα και την εμπειρία του σεφ Μανώλη Πανταζή, ο οποίος με μεράκι θα έχει στη διάθεση των πελατών μας νόστιμα νηστίσιμα και εκλεκτές γευστικές σαρακοστιανές προτάσεις…

Ταραμοσαλάτα λευκού ταραμάΤαραμοσαλάτα λευκού ταραμά

Ο σεφ Μανώλης Πανταζής, μιλώντας για τα ιδιαίτερα νηστίσιμα, τονίζει:

«Τη νηστεία την συναντάμε ως κανόνα σε όλες τις θρησκείες του κόσμου ν’ απαγορεύει κάποιες συγκεκριμένες τροφές. Ο λαός μας, τιμώντας τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας, δεν έπαψε να σέβεται αυτόν τον κανόνα και να τον τηρεί τουλάχιστον στις περιόδους υποδοχής των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπως επίσης και κατά την αναμονή της γιορτής της Παναγίας, τον Αύγουστο.

»Βεβαίως στις παλιότερες εποχές η αυστηρότητα της νηστείας επέβαλε μια κουζίνα περισσότερο λιτή απ’ ό,τι στις μέρες μας.

»Σήμερα είτε γιατί η φαντασία και η επινοητικότητα της κάθε νοικοκυράς και του κάθε μάγειρα, προχώρησε στη δημιουργία ιδιαίτερων γεύσεων, είτε γιατί κάποια είδη μπορούμε να τα βρούμε πολύ πιο εύκολα από παλαιότερα – όπως τα οστρακοειδή – μπορούμε να μιλούμε για εκατοντάδες νηστίσιμα πιάτα με βασικά υλικά τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά και τα θαλασσινά, με κυρίαρχη βέβαια την παρουσία του ελαιόλαδου».

Τηλ. κρατήσεων: 2410 287833 – 6945639938 – 6974795618

 

 

 

 

Επιστροφή επάνω