Αρχική » Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Συναγερμός για τους ληστές στην Τερψιθέα
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ

Συναγερμός για τους ληστές στην Τερψιθέα

Συναγερμός για τους ληστές στην Τερψιθέα

Οι πολίτες αυτό-οργανώνονται κόντρα στα φαινόμενα εγκληματικότητας

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Δράση αποφάσισαν να αναλάβουν πολίτες της Δημοτικής Κοινότητας Τερψιθέας, που σχεδόν γειτνιάζει με το πολεοδομικό συγκρότημα της Λάρισας, κόντρα στους ληστές και σε όσους από εδώ και πέρα επιδιώξουν να βάλουν στο στόχαστρο την περιουσία, όπως και αυτήν ακόμα τη ζωή συμπολιτών τους.

Η larissanet συνομίλησε με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Τερψιθέας Νίκο Μπόνια, ζητώντας διευκρινίσεις για μια πρωτοβουλία που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναληφθεί στην γύρω περιοχή, ενώ στόχος της συζήτησης ήταν και η διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν μια τοπική κοινωνία στην απόφαση να αυτό-οργανωθεί απέναντι σε φαινόμενα εγκληματικότητας.

mponiasΟ πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Τερψιθέας Ν. Μπόνιας

H …ταυτότητα της Τερψιθέας

«Ζούμε σε μια περιοχή, η οποία βρίσκεται δίπλα στην πόλη της Λάρισας, επίπεδη ως προς την έκταση που αναπτύσσεται, ενώ κοντά στην Τερψιθέα βρίσκονται δύο οδικοί άξονες προς Τρίκαλα και προς Καρδίτσα.

Πλέον στην Τερψιθέα κατοικούν μόνιμα 2.500 – 3.000 κάτοικοι, με την ανοικοδόμηση να είναι μεγάλη την τελευταία 15ετία.

Μετά απ’ αυτήν την ανοικοδόμηση μπορούμε να πούμε πως η περιοχή μας στοχοποιήθηκε, καθώς εκφράζεται η εκτίμηση πως στην Τερψιθέα διαμένουν πολίτες υψηλού οικονομικού επιπέδου» δηλώνει ο κ. Μπόνιας, παρουσιάζοντας την «ταυτότητα» της περιοχής.

Αυτή ακριβώς η ταυτότητα σε συνδυασμό με τους πολλούς και σχετικά εύκολους δρόμους διαφυγής φαίνεται πως οδήγησε στην αύξηση της εγκληματικότητας που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια.

terpsithea (2)Χάθηκε το αίσθημα ασφάλειας

Η εγκληματικότητα εντοπίζεται σε ληστείες, απόπειρες κλοπών σε σπίτια, ενώ μέχρι πριν από ένα χρόνο υπήρχαν και αρκετές περιπτώσεις ζωοκλοπών στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ότι αφορά την ψυχολογία των κατοίκων ο κ. Μπόνιας επισημαίνει πως «έχει χαθεί το αίσθημα ασφάλειας, ενώ οι συμπολίτες κλειδώνονται από νωρίς στα σπίτια τους. Υπάρχει φόβος. Ήδη έχουν τοποθετηθεί συναγερμοί σε οικίες και σε άλλες περιπτώσεις τη φύλαξη έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρίες».

Η ληστεία που… σημάδεψε την περιοχή

Ο Φεβρουάριος του 2016, όμως, ξεκίνησε με ένα περιστατικό που… σημάδεψε την τοπική κοινωνία.

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το βράδυ σε κατοικία όπου διαμένει ένα ζευγάρι και η οποία βρίσκεται σχετικά κοντά στην πλατεία της Τερψιθέας.

Πέντε κουκουλοφόροι αφού αιφνιδίασαν αρχικά την 51χρονη και στη συνέχεια τον 62χρονο σύζυγό της, τους… κράτησαν ομήρους για περισσότερο από οκτώ ώρες.

Τους είχαν δεμένους για όλο αυτό το χρονικό διάστημα και τους χτυπούσαν αλύπητα προκειμένου να… μαρτυρήσουν που έχουν χρήματα.

Παράλληλα, οι δράστες προκάλεσαν ζημιές στο σπίτι ψάχνοντας να βρουν πολύτιμα αντικείμενα, ενώ δεν δίστασαν ακόμη και να… φάνε κατά τις ώρες που περίμεναν στο εσωτερικό του σπιτιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θρασύτατοι δράστες δεν έδειξαν κανένα έλεος για το ζευγάρι που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Αφού πήραν κάποια κοσμήματα που βρέθηκαν στο σπίτι οι δράστες αποχώρησαν κλέβοντας το ένα από τα δύο οχήματα της οικογένειας.

Η γυναίκα που είχε δεχθεί με μανία τα χτυπήματα των ληστών κατάφερε πρώτη να λυθεί και να καλέσει συγγενείς και γείτονες σε βοήθεια, ενώ μετά από νοσηλεία το ανδρόγυνο είναι πλέον καλά στην υγεία του.

terpsithea (3)Οι αποφάσεις

Το παραπάνω πρωτοφανές και σοκαριστικό – ως προς την αγριότητά του – περιστατικό σε συνδυασμό με δύο απόπειρες κλοπής που έγιναν μέσα στον Φεβρουάριο σε άλλα σπίτια της Τερψιθέας οδήγησαν την τοπική κοινωνία στην απόφαση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Πριν από δύο εβδομάδες οι κάτοικοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, παρουσία στελεχών της Δημοτικής Αρχής Λαρισαίων αλλά και αξιωματικών της Αστυνομίας, όπου και ελήφθησαν δύο αποφάσεις:

  • Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης από εθελοντές.
  • Να προσληφθεί ιδιωτική εταιρία φύλαξης.

Ήδη στην Τερψιθέα συγκροτήθηκε επιτροπή, συναποτελούμενη από οκτώ μέλη (πέντε πολίτες και τρία μέλη του Τοπικού Συμβουλίου), η οποία έχει αναλάβει να… τρέξει τις παραπάνω αποφάσεις.

Η ομάδα εθελοντών έχει ήδη δημιουργηθεί και μετέχουν 20 άτομα.

Την Τρίτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση, όπου παραβρέθηκε στέλεχος της Αστυνομίας για να κάνει τη σχετική ενημέρωση.

«Οι εθελοντές θα μοιραστούν σε ομάδες ώστε να κάνουν περιπολίες και θα συνεργάζονται με την Αστυνομία.

Σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάποια ύποπτη κίνηση δεν θα παρεμβαίνουν, παρά θα ειδοποιούν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές» υπογραμμίζει ο κ. Μπόνιας, διευκρινίζοντας πως ο ρόλο των συγκεκριμένων ομάδων είναι καθαρά επικουρικός.

Σε ότι αφορά τη σύναψη συνεργασίας με ιδιωτική εταιρία φύλαξης, οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αναμένονται κλειστές προσφορές και αμέσως μετά θα γίνει η επιλογή ώστε να φυλάσσονται συγκεκριμένα σημεία στον οικισμό.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου ζητάει επαρκέστερη αστυνόμευση από την ΕΛΑΣ ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των πολιτών.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Επιστροφή επάνω