Αρχική » Πολιτισμός » Ποίηση και λυρισμός από την Τουρκία στο Χατζηγιάννειο

Ποίηση και λυρισμός από την Τουρκία στο Χατζηγιάννειο

Ποίηση και λυρισμός από την Τουρκία στο Χατζηγιάννειο

Την ταινία “Γάλα” του  Σεμίχ Καπλάνογλου, που κινείται στο χώρο του λυρικού-ποιητικού κινηματογράφου, θα προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία πολιτισμού & Επιστημών, την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 19:00 και στις 21:30 στο Χατζηγιάννειο.

Υπόθεση:
Έχοντας αποφοιτήσει πρόσφατα, ο Γιουσούφ δεν είναι και πολύ σίγουρος για το μέλλον του, στην επαρχία. Το να γράφει ποίηση είναι το μεγαλύτερο πάθος του και μερικά από τα ποιήματά του έχουν ήδη αρχίσει να δημοσιεύονται σε κάποια λογοτεχνικά περιοδικά. Αλλά προς το παρόν, συνεχίζει να δουλεύει με τη χήρα μητέρα του στην τοπική γαλακτοβιομηχανία τους, η οποία επίσης δεν έχει σίγουρο μέλλον. Μέχρι τώρα, η χήρα μητέρα του Γιουσούφ, είχε όλη της την προσοχή στραμμένη στο μοναχογιό της.

Ακόμη νέα και όμορφη γυναίκα, έχει έναν διακριτικό δεσμό με τον σταθμάρχη της πόλης. Ο δεσμός της μητέρας τους σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητά του για στρατιωτική θητεία, λόγω μιας παιδικής ασθένειας, κάνουν τον Γιουσούφ ακόμη πιο ανυπόμονο να κάνει ένα βήμα προς την ενηλικίωση.

Θα μπορέσει ο νεαρός να χειριστεί τις αλλαγές; Μπορεί να συνεχίσει το πάθος του ενώ ακόμη εργάζεται με τη μητέρα του στην μικρή τους επιχείρηση. Θα αναγκαστεί να μετακινηθεί στη μεγάλη πόλη ή να ψάξει για δουλειά σε μία από τις πολλές βιομηχανίες, που απειλούν το φυσικό τοπίο της μικρής του πόλης;

Ο Καπλάνογλου χρησιμοποιεί το γάλα μεταφορικά (η σχέση γιου με μητέρα) για να φτιάξει μια ποιητική, με μεγάλης διάρκειας πλάνα (που θυμίζουν τον Αγγελόπουλο), ταινία, χρησιμοποιώντας το χώρο και συγκεκριμένα την περιοχή της Ανατόλια, κάνοντας ένα σχόλιο πάνω στη σχέση των ανθρώπων με τη φύση αλλά και τη σύγκρουση του παλιού με το καινούργιο.

Λογοτεχνικής νοοτροπίας, ταινία ενός κατεξοχήν ανθρωπιστή Τούρκου σκηνοθέτη πλημμυρισμένη από ποιητικές εικόνες, μελαγχολικούς συνειρμούς και γεμάτη συναισθήματα που πηγάζουν από τα μάτια ενός νεαρού, πολλά υποσχόμενου ηθοποιού αλλά και της Saime (Σαϊμέ) που υποδύεται η Τουρκάλα ηθοποιός Μπασάκ Κοκλουκάγια της δικής μας Πολίτικης Κουζίνας.

Με τους: Μελίχ Σελτσούκ, Μπασάκ Κοκλουκάγια, Ρίζα Ακίν, Σαντέτ Ακσού, Άλεβ Ουκάρερ, Σερίφ Ερόλ

Βραβείο FIPRESCI Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης 2009

Συμμετοχή στα Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο 2008

Δραματική 2008 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 102′

Επιστροφή επάνω