Αρχική » Απόψεις » Blogger » Κράτος και κυβέρνηση oπερέτα! Γράφει ο Blogger

Κράτος και κυβέρνηση oπερέτα! Γράφει ο Blogger

Κράτος και κυβέρνηση oπερέτα! Γράφει ο Blogger

Για καιρό το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα αντιμετωπίζονταν στην Ελλάδα με θεωρίες συνομωσίας. Βάσει αυτών των βλακωδών εθνοκεντρικών θεωριών, η παγκόσμια μεταναστευτική ροή είχε στόχο την Ελλάδα(!) και αποτελούσε συνομωσία ισλαμικών χωρών και της Τουρκίας, οι οποίες είχαν στόχο να αλλοιώσουν τα «φυλετικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά» των ελλήνων και να διαλύσουν την χώρα εκ των έσω.

Πάνω σε αυτές τις θεωρίες που εξιτάριζαν την ξενοφοβία και τα κατωτέρα ένστικτα του ανθρώπου, έκαναν πολιτικό παιχνίδι και ψηφοθηρούσαν ορισμένα πολιτικά κόμματα και μορφώματα. Η επίσημη πολιτεία -βρισκόμενη και στο θέμα αυτό χωρίς διαμορφωμένη πολιτική και χωρίς αρχή μέση και τέλος- λειτουργώντας ανακλαστικά και εξυπηρετώντας πρωτίστως το συμφέρον ξένων χωρών, έστηνε παντού κέντρα κράτησης τύπου Αμυγδαλέζας και εγκλώβιζε τους μετανάστες στο έδαφός της. Το θέμα βάρυνε πολιτικά και η Ελλάδα διαπραγματευόμενη με όρους διακινητή άρχισε να εισπράττει χρήματα από την ΕΕ για τον εγκλωβισμό. Σε εκείνο το σημείο φτιάχτηκε ο φράχτης στον Έβρο και η ροή μετακινήθηκε προς τα νησιά ενώ η Ελλάδα συνέχιζε να εγκλωβίζει τους μετανάστες στο έδαφός της, οι οποίοι γέμιζαν τις πλατείες και τους ανοικτούς χώρους περιμένοντας να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσης.

Σε αυτό το σημείο στήθηκε ένα ακόμη σύστημα διακινητών το οποίο προωθούσε από τα λιμάνια της δυτικής Ελλάδος προς την Ιταλία τους μετανάστες. Είναι γνωστό ότι στην τραγωδία του Νόρμαν Ατλάντικ τον Δεκέμβριο του 2014 κανείς δεν ήξερε ακριβώς πόσοι επέβαιναν στο πλοίο. Ούτε ήταν γνωστή η ταυτότητα πολλών εκ των θυμάτων οι οποίοι εικάζεται ήταν μετανάστες πιθανόν μέσα σε φορτηγά με εμπορεύματα.

Όταν το Γενάρη του 2015 ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός έκλεισε τα κέντρα κράτησης υπακούοντας σε μια ανθρωπιστική ιδεολογία. Έγινε αμέσως φανερή η αλλαγή πολιτικής και η Ελλάδα άρχισε να μην εμποδίζει ή και να βοηθά, μετανάστες και πρόσφυγες που ήθελαν απλά να περάσουν από την Ελληνική επικράτεια να κατευθυνθούν στην Ευρώπη.

Όμως δυστυχώς δεν υπήρχε ούτε τώρα σχέδιο. Από τα κέντρα κράτησης περάσαμε σε λίγες εβδομάδες στο πλήρες ξεχείλωμα κάθε έννοιας έλεγχου συνόρων.
Κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι υπήρξαν τόσο ανεύθυνοι και ερασιτέχνες που είχαν αφήσει να εννοηθεί με «απειλητικές» δηλώσεις προς την ΕΕ ότι η Ελλάδα θα πάψει να ελέγχει τα σύνορά της και θα γεμίσει την Ευρώπη τζιχαντιστές. Λίγο μετά την επίθεση τζιχαντιστών στο Παρίσι η απειλή της Ελλάδας είχε γίνει πράξη και όλα άλλαξαν για την χώρα ταχύτατα.

Άμεσα άρχισε η Ελλάδα να τρέχει πίσω από τα γεγονότα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση και ο ερασιτεχνισμός της. Τις τελευταίες εβδομάδες επιβλήθηκε στην χώρα να σταματά τους πρόσφυγες στο έδαφός της, να τους καταγράφει και να τους παρέχει κατάλυμα, αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει τον στρατό για να φτιάξει ταχύτατα κέντρα υποδοχής και επαναπροώθησης, υποχρεώθηκε να δεχτεί περιπολίες στο Αιγαίο από ξένες δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, ενώ έκλεισαν τα σύνορά μας οι γειτονικές χώρες.
Και είναι φανερά δυο πράγματα: Ότι τα χειρότερα είναι εμπρός μας και ότι πάλι δεν έχουμε σχέδιο!

ENTYΠΗ LARISSANET

Επιστροφή επάνω