Άρθρα » Η ενδοοικογενειακή βία*

Η ενδοοικογενειακή βία*

Η ενδοοικογενειακή βία*

Γράφει ο Αθανάσιος Φώτος
Επί τιμή δικηγόρος

Η οικογένεια, αυτή η μικρή κοινωνία, είναι ιερή γιατί εκφράζει το μυστήριο της δημιουργίας που το επισφραγίζει η αμοιβαία στοργή των μελών της. Ευλογήθηκε από το Θεό και την Εκκλησία. Υμνήθηκε από τους ποιητές, πεζογράφους, ζωγράφους, γλύπτες και χαράκτες, για την αέναη συμβολή της στην προσφορά και ανάπτυξη της κοινωνίας και του πολιτισμού μας. Αποτελεί το ωραιότερο οικοδόμημα της ζωής μας, συλλογικό ναό του θεού, κοιτίδα στοργής και αγάπης, ανεξάντλητη πηγή ζωής και ευδαιμονίας των μελών της. Εδώ διδάσκεται και καλλιεργείται ο σεβασμός, η ταπεινοφροσύνη, ή άμυλα, ο ορθός λόγος, η πολιτική ελευθερία, η συναδελφωσύνη,το δίκαιο, η δικαιοσύνη. Εφόδια απαραίτητα για κάθε μέλος της, για να μπορέσει να εισέλθει στο στίβο της ζωής. Τυπικά η οικογενειακή ζωή μοιάζει να είναι συνώνυμο μιάς ατμόσφαιρας φιλικής προς τα μέλη της οικογένειας, ένας χώρος όπου το άτομο καταφεύγει για να μειώσει το άγχος που προκαλούν οι εξωτερικοί κοινωνικοί παράγοντες, για να βρει ασφάλεια , αποδοχή και αγάπη. Η οικογένεια είναι ένας χώρος αλληλεγγύης σε μια κοινωνία ανταγωνισμού.
Αυτές όμως οι αρχές πολλές φορές κάμπτονται και εισχωρούν μέσα στην οικογένεια, ο εγωισμός, το μίσος, ο φθόνος, η κακία, ατομικά και κοινωνικά συμφέροντα, οπότε μετασχηματίζεται σε μια τυπική ζωική σχέση, η οποία συνεχώς φθίνει και η οικογένεια τότε πλήττεται και αμφισβητείται. Και από κοιτίδα αγάπης, μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη κακοποιό για την ίδια και γενικώτερα για την κοινωνία. Δεν είναι λίγες οι στιγμές που αυτό το οικοδόμημα της δημιουργίας, στοργής και της αγάπης που χάνει την ταυτότητα του και αρχίζει να κλυδωνίζεται ,να αιωρείται, και στη συνέχεια να γκρεμίζεται, να σαρώνεται και να εξαφανίζεται.
Οι προστριβές, αψιμαχίες και έριδες που πρωτοεμφανίζονται, γρήγορα εξελίσσονται σε βιαιότητες μεταξύ των μελών της, που ορισμένες φορές εγγίζουν τα όρια της τυραννίας και του δεσποτισμού. Πρωταγωνιστές σ’ αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες αθλιότητες είναι πρωτίστως οι άνδρες, με θύματα τις γυναίκες συντρόφους τους και τα παιδιά τους.
Είναι αλήθεια ότι σήμερα ζούμε σ’ ένα κόσμο βίαιο, σκληρό, άκαρδο και απάνθρωπο. Η κοινωνία είναι γεμάτη από εικόνες βίας και απανθρωπιάς. Πραγματική ζούγκλα. Θηριό ανήμερο. Κόσμος σκοτεινός και αδηφάγος.
Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι φαινόμενο τωρινό. Έχει τις ρίζες της πολύ βαθιά στους αιώνες. Απλά στις μέρες μας έλαβε διαστάσεις επιδημίας. Ανάγεται στους χρόνους εκείνους, που ο άνδρας είχε το πάνω χέρι και τον πρώτο λόγο για όλα. Και όλοι οι άλλοι όφειλαν τυφλή υπακοή και σεβασμό στις αποφάσεις του .Ο ξυλοδαρμός και οι άλλες μορφές βίας των μελών της οικογένειας για την επιβολή των αποφάσεων του, ήταν δικαίωμα χωρίς αμφισβήτηση Αυτή η πατριαρχική κυριαρχία άρχισε να κάμπτεται τα τελευταία σαράντα χρόνια με την είσοδο της γυναίκας στην αγορά εργασίας, την εκλογή της σε όλα τα αξιώματα της πολιτείας, την αναγνώριση ισότητας των δύο φύλων, αλλά κυρίως και πρωτίστως.από τα γυναικεία κοινωνικά κινήματα, τα οποία προσέφεραν στις κακοποιημένες γυναίκες από τους συζύγους συντρόφους τους, την πίστη, τη δύναμη και το θάρρος να γκρεμίσουν μέσα τους τον τοίχο της σιωπής, τους ενδοιασμούς, τον φόβο και τον τρόμο, να νικήσουν κάθε αναστολή και ντροπή και να βγουν να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα κακοποίησης που υπέστησαν. Μπροστά στη βάρβαρη και κακόγουστη άκρατη επιθετικότητα και έπαρση τι μπορεί να κάνει κανείς, να καγχάσει ή να θρηνήσει; Μπροστά σ΄αυτόν τον ευτελισμό των ανθρώπων αυτών, να καταθέσει την οργή και την αγανάκτησή του ή τον βαθύ πόνο για το κατάντημά τους; Όσοι δεν μπορούν να ξεχάσουν, ελαχιστοποιήσουν, περιφρονήσουν συνειδητά τα βάρβαρα και απάνθρωπα αρρωστημένα αισθήματά τους, με όραμα την αγάπη της συντροφικής ζωής και τη συμπαράσταση στο σύζυγο άνθρωπο, δεν έχουν θέση στην οικογένεια.
Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει διάφορες μορφές κακοποίησης, όπως η σωματική: κλωτσιές, γροθιές, χαστούκια, τραβήγματα μαλλιών, ποδοπατήματα, σπρωξίματα, απόπειρα πνιγμού, καψίματα. Σεξουαλική, δηλ. ο εξαναγκασμός του θύματος σε σεξουαλική επαφή( βιασμός). Λεκτική και ψυχολογική βία, την οικονομική αποστέρηση και την κοινωνική απομόνωση του θύματος. Όλα τα παραπάνω μπορούν να υποστούν και οι άνδρες αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Η ντροπή και το στίγμα να είσαι κακοποιημένη γυναίκα επηρεάζει ακόμα και σήμερα σε ένα μεγάλο βαθμό έντονα την απόφαση της να κοινοποιήσει το πρόβλημα ή να καταγγείλει τον βιαστή της.
Δεν είναι εύκολο να ιστορήσω στα πλαίσια ενός άρθρου με την απαιτούμενη πληρότητα και την αναφορά όλων των αποδεικτικών μέσων , τη βαρβαρότητα και τη σκληρότητα των ανθρώπων αυτών στο γήπεδο της συζυγικής συμβίωσης εκεί που η ζωή είναι ένα σωστό κολαστήριο. Η κοινή γνώμη μπορεί να έχει εκτιμήσει αρνητικά τα γεγονότα αυτά, ποτέ όμως δεν θέλησε να αγγίξει το πρόβλημα με την επιβαλλομένη σοβαρότητα και να σταθεί πλάι στις γυναίκες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έπεσαν θύματα σκληρής και απάνθρωπης βίας από τους συντρόφους τους. Δυστυχώς αποτελεί τραγική πραγματικότητα η λαϊκή μάζα να πληροφορείται από τις εφημερίδες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις καταγγελίες τοιούτου είδους και να μη λαμβάνει δυναμική θέση στο πρόβλημα, άλλα να σηκώνει το γιακά της να μένει αδιάφορη και να προσπαθεί να κρύψει «το ερύθημα » της ντροπής της και τον πηγαίο αποτροπιασμό της. Αρνείται να αποδοκιμάσει το δράστη και τις έκνομες εγκληματικές πράξεις του. Με την Αστυνομία να αντιμετωπίζει με χλιαρότητα τις υποθέσεις αυτές και την δικαιοσύνη να εξαντλεί στο έπακρο την επιείκεια της. Αυτή η σκανδαλώδης και ανεξήγητη εύνοια της κοινωνίας στα βάρβαρα αυτά ανθρωποτέρατα δίκαια έχει διεγείρει σε πάνδημο προβληματισμό την επιστημονική κοινότητα. Καιρός όλοι μας να αλλάξουμε πλεύση στο θέμα αυτό και να σταθούμε αρωγοί σε κάθε κακοποιημένη γυναίκα,. Να πούμε όχι σε κάθε μορφή βίας. ΄Όχι στις αποτρόπαιες πράξεις που μολύνουν τη ζωή και τον πολιτισμό. Ναι στην αγάπη. Στην ατίμητη αυτή κοινωνία των ανθρώπων που είναι ανεξάντλητη πηγή χαράς και ευδαιμονίας. Ναι στην εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας.

Βιβλιογραφία: Στέλλα Παπαμιχαήλ. Κακοποίηση των Γυναικών από τους Συντρόφους τους.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: