Αρχική » Λάρισα » Ένας στους εννιά Λαρισαίους έχει κατοικίδιο
H KΡΙΣΗ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ...ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

Ένας στους εννιά Λαρισαίους έχει κατοικίδιο

Τι γίνεται στη Λάρισα με τα αδέσποτα – Πως λειτουργεί το Δημοτικό Κυνοκομείο
Ένας στους εννιά Λαρισαίους έχει κατοικίδιο

Ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας Γ. Λυτροκάπης και ο κτηνίατρος Κωνσταντίνα Σκυλογιάννη

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Μπορεί τα προβλήματα ελέω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης να είναι πολλά και ιδιαιτέρως πιεστικά, όμως εξαιτίας αυτών ή χρησιμοποιώντας αυτά ως επίφαση επηρεάζεται σημαντικά η ζωή και των κατοικίδιων που συμπολίτες έχουν στα σπίτια τους.

Για την κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο η larissanet συνομίλησε με τον πρόεδρο του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας και πρόεδρο του Παραρτήματος Θεσσαλίας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Γιάννη Λυτροκάπη και την Λαρισαία κτηνίατρο Κωνσταντίνα Σκυλογιάννη.

Αρχικά αξίζει να σημειωθεί πως η φιλοζωία παρουσιάζεται ιδιαιτέρως αυξημένη τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα, με τους δύο συνομιλητές να επισημαίνουν πως «ένας στους εννιά κατοίκους της Λάρισας έχει κατοικίδιο ζώο (σκύλο, γάτα, καναρίνι, παπαγάλο, ψαράκια, ερπετά κλπ.)».

Παράλληλα, οι κ.κ. Λυτροκάπης και Σκυλογιάννη εκφράζουν κοινή θέση πως μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης σε ότι αφορά τα κατοικίδια έχει να κάνει με τις… εκπτώσεις στην υγεία τους.

Με άλλα λόγια, ενώ το ορθό είναι να επισκέπτεται ο πολίτης με το κατοικίδιο μία φορά το μήνα τον κτηνίατρο, ώστε να γίνονται ο εμβολιασμός (μία φορά τον χρόνο), όπως και ο αποπαρασιτισμός και μια σειρά από άλλες απαραίτητες ενέργειες, αυτή η συχνότητα των επισκέψεων έχει μειωθεί σημαντικά.

«Εκεί που θα έπρεπε να έχουμε 12 επισκέψεις τον χρόνο, έχουμε πλέον 8, δηλαδή μια πτώση κοντά στο 25%» επισημαίνει ο κ. Λυτροκάπης.

Παράλληλα, καταγράφονται «εκπτώσεις» στη μέθοδο που επιλέγει ο πολίτης όταν το ζώο αρρωστήσει, καθώς προτιμάει λύσεις με μικρότερο κόστος όπως η φαρμακευτική αγωγή, παρά μια επέμβαση που θα επιλύσει άμεσα το όποιο πρόβλημα.

Η κα Σκυλογιάννη επισημαίνει πως είναι θέμα δημόσιας υγείας η φροντίδα του κατοικίδιου ζώου, ενώ χαρακτηρίζει «μύθο» ότι το κόστος εμβολιασμών ή άλλων παρεμβάσεων είναι υψηλό. Μάλιστα, συστήνει στους συμπολίτες που έχουν δεσποζόμενο ζώο να κρατούν έναν κουμπαρά, όπου εκεί θα μαζεύουν σιγά – σιγά χρήματα τα οποία θα είναι αρκετά ώστε το κατοικίδιο να απολαμβάνει την ευζωία.

Η έλλειψη υπευθυνότητας… οδηγεί τα ζώα στο δρόμο

Σε ότι αφορά το ζήτημα με τα αδέσποτα – κυρίως σκυλιά – στη Λάρισα, αλλά και σε περιφερειακές περιοχές οι κ.κ. Λυτροκάπης και Σκυλογιάννη τονίζουν πως είναι υπαρκτό και διογκούμενο πρόβλημα αφενός γιατί αναπαράγονται τα ήδη αδέσποτα ζώα και αφετέρου γιατί κάποιος συμπολίτης επιλέγει να εγκαταλείψει το σκυλάκι που είχε για κάποιο διάστημα στο σπίτι του.

Πάντως, επισημαίνουν πως η βασική αιτία που συμπολίτες αφήνουν τα ζώα τους στο δρόμο δεν είναι τόσο η οικονομική κρίση, «αυτό λειτουργεί περισσότερο ως εύκολη δικαιολογία» δηλώνουν, παρά η έλλειψη υπευθυνότητας.

«Όταν κάποιος αποφασίζει να αποκτήσει ένα κατοικίδιο θα πρέπει πρώτα να συνυπολογίσει τα έξοδα, το χώρο που πρέπει να διαθέτει και μια σειρά από ζητήματα και μετά να πάρει το ζώο στο σπίτι» τονίζει η κ. Σκυλογιάννη.

Πάντως, αναφέρει πως είναι παρατηρημένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο το γεγονός ότι σε περιόδους οικονομικών κρίσεων οι άνθρωποι στρέφονται στα κατοικίδια για λόγους ψυχολογικής στήριξης, αυξημένης ευαισθητοποίησης, συντροφιάς, αλλά και ασφάλειας.

Ο κ. Λυτροκάπης, από την πλευρά του, καλεί τους συμπολίτες που έχουν κατοικίδια – όπως επιτάσσει ο νόμος – να προχωρούν σε στείρωση των θηλυκών, όπως και να τοποθετούν τσιπάκι, τα οποίο είναι απαραίτητο για την ταυτοποίηση του ζώου, όπως και για την ανεύρεσή του αν αυτό χαθεί κλπ.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται πως στη Λάρισα παρατηρούνται φαινόμενα κακοποίησης ζώων, για τα οποία θα πρέπει να καλείται η Αστυνομία, όπως και περιστατικά με φόλες κλπ.

Σχετικά με το Δημοτικό Κυνοκομείο Λάρισας οι κ.κ. Λυτροκάπης και Σκυλογιάννη επισημαίνουν πως «σε επίπεδο παροχής υγείας είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά επιδημιών – πανδημιών».

Κλείνοντας, καλούν τους πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο αρχικά να συμβουλεύονται έναν κτηνίατρο και στη συνέχεια εφόσον πρόκειται για κουταβάκι να προτιμούν την υιοθεσία από το Δημοτικό Κυνοκομείο.

 ENTYΠΗ LARISSANET

Επιστροφή επάνω