Αρχική » Δήμοι Νομού » Δήμος Τυρνάβου » Ξεφαντώστε …στο καρναβάλι του Τυρνάβου
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Ξεφαντώστε …στο καρναβάλι του Τυρνάβου

Ξεφαντώστε …στο καρναβάλι του Τυρνάβου

Το άφθονο κρασί, το ντόπιο τσίπουρο και το γευστικό μπουρανί συμπληρώνουν τους δρόμους της θεσσαλικής γαστρονομίας

Γράφει η Ευανθία Καραβέντζα

Διπλωματούχος Ξεναγός-Αρχαιολόγος

www.greatours-greece.com

greatours4u@gmail.com

Οι ξέφρενοι ρυθμοί του καρναβαλιού μας οδηγούν σε έναν προορισμό όπου η παράδοση και η γεύση συναντιούνται για να μας ταξιδέψουν στους δρόμους της Θεσσαλικής γης. Τύρναβος, μία πόλη σύμβολο του παραδοσιακού καρναβαλιού που έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα. Ένα ασυνήθιστο καρναβάλι όπου την Κυριακή της Αποκριάς εκτός από τα λαμπερά άρματα της παρέλασης με πολιτικό ή χιουμοριστικό περιεχόμενο, κυριαρχούν οι φαλλοί, σύμβολα που συνδέονται με τον Ολύμπιο Θεό Διόνυσο και τις βακχικές τελετές του.

Το καρναβάλι του Τυρνάβου λόγω του σατυρικού του περιεχομένου, πολεμήθηκε και καταργήθηκε από πολλές κυβερνήσεις, όπως επί Δικτατορίας, διότι έβλαπτε τα χρηστά ήθη και έθιμα της εποχής. Όμως οι Τυρναβίτες συνέχιζαν να το εορτάζουν έστω και στα κρυφά αδιαφορώντας για τις πολιτικές αποφάσεις.

Κατά τη διάρκεια της αποκριάτικης εβδομάδας η πόλη κινείται σε καρναβαλικούς ρυθμούς με πολλά πάρτυ, μουσικές εκδηλώσεις και παραδοσιακά γλέντια. Κυριαρχούν οι παραδοσιακές φωτιές, οι μπαρμπαριές, γύρω από τις οποίες οι κάτοικοι χορεύουν και τραγουδούν αθυρόστομα τραγούδια.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με το παραδοσιακό έθιμο, το Μπουρανί. Η λέξη μπουρανί είναι τουρκικής προέλευσης και σημαίνει σπανακόρυζο. Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα είδος χυλωμένης σούπας. Στην κεντρική πλατεία λοιπόν, σε ένα μεγάλο καζάνι μαγειρεύεται το παραδοσιακό αυτό έδεσμα και μοιράζεται στους επισκέπτες. Το μπουρανί παρασκευάζεται και μαγειρεύεται όχι απο κάποια τυρναβίτισσα νοικοκυρά αλλά από έναν άντρα, τον αρχιμπουρανίτη. Γύρω από το καζάνι οι κάτοικοι χορεύουν παραδοσιακούς χορούς απαγγέλοντας άσεμνα αυτοσχέδια ποιήματα. Παράλληλα, μέλη χορευτικών συλλόγων πραγματοποιούν το παραδοσιακό γαϊτανάκι.

3174

Φωτ. Larissanet/Kώστας Μάντζιαρης

Αν είστε γυναίκα, μην εκπλαγείτε αν σας σταματήσουν οι άνδρες της περιοχής και σας ζητήσουν να προσκυνήσετε ή να φιλήσετε έναν φαλλό, μίας και μιμήστε κατά μία έννοια και εσείς τις μαινάδες ή τους σατύρους που συμμετείχαν στις αρχαιοελληνικές τελετές του Θεού Διόνυσου. Σε πολλά καταστήματα θα βρείτε φαλλούς ξύλινους, πήλινους αλλά και σοκολατένιους, τους οποίους πολλοί τουρίστες επιλέγουν ως σουβενίρ από το ταξίδι τους στον Τύρναβο.

Κύριο συστατικό του καρναβαλιού είναι το άφθονο κρασί. Ο Τύρναβος ήδη από τον 18ο αιώνα είναι φημισμένος για την έντονη αμπελουργική του δραστηριότητα. Ντόπιες αλλά και διεθνείς ποικιλίες, όπως syrah, merlot, sangiovese, chardonnay καλλιεργούνται με φροντίδα και μεράκι στους αμπελώνες. Στην επίσκεψη σας στην πόλη μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρασιά του Τυρνάβου στα κάτα τόπους οινοποιεία, όπως αυτά του Δ. Μίγα, του Χ. Ζαφειράκη, του Θ. Σταυράκη και του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού. Η ρετσίνα, το τσίπουρο και το ούζο θα ζαλίσουν σίγουρα τον ουρανίσκο σας.

Από που προέρχεται όμως η λέξη οίνος; Κατά τη μυθολογία ο Οινέας, βασιλιάς της Καλυδώνας, είχε ένα βοσκό, τον Στάφυλο. Ο Στάφυλος μία ημέρα πρόσεξε ότι μία από τις κατσίκες του τρώγοντας τους καρπούς ενός άγνωστου φυτού, έγινε πιο ζωηρή από τις άλλες. Ο Στάφυλος ένιωσε περιέργεια και έφερε αυτόν τον καρπό στον βασιλιά του. Ο Οινέας έστυψε τους καρπούς και ανακάτεψε τον χυμό με νερό του Αχελώου. Δοκίμασε το ποτό αυτό και ένιωσε να εφραίνεται η καρδιά του. Έτσι, ονόμασε το ποτό αυτό οίνο, από το όνομα του, και τον καρπό σταφύλι, από το όνομα του βοσκού του.

Την Κυριακή στο τέλος της μεγάλης παρέλασης δεκάδες πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα καεί, ανανεώνοντας το ραντεβού του για του χρόνου.

Μια εβδομάδα απέμεινε λοιπόν για το παραδοσιακό καρναβάλι στον Τύρναβο, για να διασκεδάστε με την ψυχή σας βάζοντας την μάσκα του κεφιού στο πρόσωπο σας!

INFO

Που: 17 χλμ. βορειοδυτικά Λάρισας

Πως: Με αυτοκίνητο ή λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λάρισας

Παραδοσιακή Συνταγή για το Μπουρανί

Υλικά

  • 1 και 1/2 κιλού σπανάκι και τσουκνίδα και ό,τι άλλα άγρια χόρτα υπάρχουν (ανάλογα την εποχή)
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 λεμόνι
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 ποτήρια νερό

Διαδικασία

Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.

Τα ζεματίζουμε χωρίς νερό μέσα σε βαθιά κατσαρόλα μέχρι να αχνιστούν και να πέσει λίγο ο όγκος τους.

Μετά από περίπου 10 λεπτά ρίχνουμε μέσα 2 ποτήρια νερό, αλάτι, πιπέρι, το μισό ποτήρι λάδι και τον χυμό λεμονιού.

Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μισό και τα αφήσουμε να βράσουν για 1 με 1 ½ ώρα.

Παράλληλα προετοιμάζουμε τον χυλό. Σε ένα ποτήρι με λίγο χλιαρό νερό διαλύουμε καλά το αλεύρι, ώστε να μη σβολιάσει.

Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το διαλυμένο αλεύρι, γιατί θέλουμε η σούπα μας να χυλώσει. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην «πιάσει» το φαγητό στον πάτο.

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι και σε 5 λεπτά το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σερβίρεται κατά προτίμηση με μπόλικο λεμόνι και πιπέρι.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

© LARISSANET.GR. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο larissanet.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Επιστροφή επάνω