Ελλάδα » Απροσδιόριστος αλλά… αυξημένος ο λογαριασμός
ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Απροσδιόριστος αλλά… αυξημένος ο λογαριασμός

Απροσδιόριστος αλλά… αυξημένος ο λογαριασμός

Απροσδιόριστο παραμένει το κόστος διαχείρισης του προσφυγικού στην Ελλάδα καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις των 600. εκατ. ευρώ της Τράπεζας Της Ελλάδος έχουν ξεπεραστεί.

Η έκθεση που είχε παρουσιάσει ο Γ. Στουρνάρας βασιζόταν στην παραδοχή ότι η Ελλάδα θα παραμείνει χώρα μετάβασης ενώ προειδοποιούσε ότι τυχόν αύξηση των ροών -που αναμένεται καθώς βελτιώνεται ο καιρός, αν δεν επέμβει αποφασιστική η Τουρκία- ή εγκλωβισμός των προσφύγων στη χώρα -που ήδη συνέβη- θα οδηγούσε τις δαπάνες πολύ ψηλότερα.

Φαίνεται πάντως ότι το κόστος θα είναι όντως σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2015 καθώς, όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματούχοι στην Καθημερινή, δεν μπορούν να προβούν σε ασφαλείς εκτιμήσεις για το πόσο θα κοστίσει η φιλοξενία και οι αιτήσεις ασύλου των μεταναστών.

Ειδικότερα, οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 7.585 το 2014 σε 11.370 πέρυσι (αύξηση 50%) ενώ με δεδομένο το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας, ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά.

Βάση της σχετικής κλείδας κατανομής που πρότεινε η Κομισιόν τον περασμένο Ιούνιο για τη μετεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία στην Ε.Ε, η Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει όριο στις 27.500 αιτήσεις.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: