Κόσμος » Σοβαρά επεισόδια στην Τουρκία
ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

Σοβαρά επεισόδια στην Τουρκία

Σοβαρά επεισόδια στην Τουρκία

H τουρκική αστυνομία απώθησε σήμερα, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, πλήθος διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη για να αποτίσει φόρο τιμής στον Μπερκίν Αλβάν  που πριν από δύο χρόνια (Ιούνιος 2013) σε ηλικία 15 ετών είχε σκοτωθεί  από το περίβλημα ενός δακρυγόνου, ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της αστυνομίας κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη συνοικία που διέμενε.

Ο θάνατός του την 11η Μαρτίου του 2014, έχοντας βυθιστεί σε κώμα για ένα διάστημα 269 ημερών, είχε αποτέλεσμα να κατακλύσουν αυθόρμητα τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν, νυν προέδρου της χώρας.

Σήμερα , Παρασκευή, αργά το μεσημέρι, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μετά το κάλεσμα της οργάνωσης Taksim Solidarity, που οργάνωσε μαζί με άλλους τις διαδηλώσεις του 2013, και συνόδευσαν τους γονείς του θύματος στο κοιμητήριο όπου έχει ταφεί απαιτώντας να μάθουν την αλήθεια για τον θάνατό του.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και ακτιβιστών ακροαριστερών οργανώσεων που ήταν οπλισμένοι με πέτρες και βόμβες μολότοφ στη συνοικία Οκμεϊντανί, απ” όπου καταγόταν το θύμα, μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η τουρκική Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα για να καθορίσει τις συνθήκες θανάτου του παιδιού όμως κανένας αστυνομικός δεν έχει προς το παρόν προσαχθεί.

Ο Μπερκίν Ελβάν αναδείχθηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων του 2013 από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου αλλά και του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον έφηβο «τρομοκράτη». Σε εκείνα τα επεισόδια τουλάχιστον 8 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, περισσότεροι από 8.000 είχαν τραυματιστεί και χιλιάδες άλλοι είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Διαβάστε επίσης: