Αρχική » Ελλάδα » Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό
ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό

Κορυφώνονται το Σάββατο οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για ασφαλιστικό, διοικητική μεταρρύθμιση και όλα τα ανοικτά ζητήματα.  Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές θα ξεκινήσουν με  τη διοικητική μεταρρύθμιση (10.30) και το ασφαλιστικό (11.30).

Στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς με αντικείμενο το δημοσιονομικό πλαίσιο, αντί των 15.00 που είχε αρχικά ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM πρότειναν τη μείωση του ύψους του εισοδήματος που παραμένει αφορολόγητο από τα 9.550 ευρώ στις 7.000 ευρώ, είτε εναλλακτικά τη μείωση της έκπτωσης φόρου που ισχύει σήμερα, σε μόλις 1.700 ευρώ. Δηλαδή 400 ευρώ χαμηλότερα.

Η πρόταση αυτή επηρεάζει άμεσα όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή συνταξιούχους των 600 ευρώ και νέους ιδιωτικούς υπαλλήλους των 500 ευρώ. Να σημειωθεί πως με το υφιστάμενο σύστημα το αφορολόγητο προστατεύει μισθούς και συντάξεις των 700 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει 700 ευρώ το μήνα και δηλώνει 8.400 ευρώ το χρόνο, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 280 ευρώ, όταν σήμερα είναι στο αφορολόγητο.

Ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση

Το ζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης, αποτέλεσε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων κατά τη σημερινή τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές. Ωστόσο, ερωτηθείς για την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανέφερε ότι αύριο η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση.

 

Επιστροφή επάνω